Stacks Image 262040

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Mörbylånga kommun
Algutsrums kyrka Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Algutsrums kyrka Öland

Algutsrums kyrka ligger på en av Ölands högsta punkter och från det höga tornet ska man kunna se 18 kyrkor, förutom att – som Carl von Linné skrev ”det förut tjänade som en landkänning för de sjöfarande”.

Algutsrums gamla kyrka var en typiskt absidkyrka, som till stor del revs 1822. Det finns dock en del spår av den gamla kyrkan.Vid ingången till sakristian finns två två sandstenskolonnetter som förmodligen har ingått i den medeltida absidkyrkans västportal.
En medeltida korsmärkt altarskiva ligger som trappsten utanför sydportalen.

År 1818 fattades ett beslut om ombyggnad men ledde till att hela kyrkan byggdes ny, förutom tornet som byggdes in i den nya kyrkobyggnaden. 1864 då kyrkan utökades mot väster blev tornet helt och hållet ombyggt efter ritningar av arkitekt Ludvig Hawerman vid Överintendentsämbetet.
Arbetet utfördes av Peter Isberg och dennes son Johan Isberg. Det nya tornet försågs med en lanternin där kyrkans båda klockor nu hänger; lillklockan gjuten 1681 och storklockan 1864.

Ursprungligen hade predikstolen, skapad 1775 av Jonas Berggren, sin plats över altaret med uppgång från sakristian men flyttades 1837 till sin nuvarande plats. På dess tidigare plats placerades en altartavla ”Kristus på korset” utförd 1881 av Nils Johan Jonsson.

På altaret finns ett nordtyskt altarskåp från cirka år 1500, som från början stod i Sankt Knuts kapell.
Altarskåpet är ett av de största på Öland. I skåpets mitt ser vi den törnekrönte Kristus flankerad av heliga Birgitta och den danske helgonkungen Sankt Knut. Vänstra dörren pryds med bilder på Sveriges respektive Norges nationalhelgon Sankt Erik och Sankt Olof, och den högra dörren står Finlands nationalhelgon Sankt Henrik vid sidan om Sankt Göran.

Dopfunten av gotländsk sandsten med uttömningshål är från sent 1100-tal.

Bildvävnaden vid dopfunten har namnet ”Vägvisaren”, och är tillverkad 1985 av Sara Olaisson.

Krucifixet ovanför daterar sig till slutet av 1200-talet. Årtalet 1684 som vi kan se överst på korset syftar på när krucifixet renoverades.

De rikt dekorerade brudbänkarna är från 1700-talet, emedan bänkinredningen är från 1927.

Votivskeppet är en modell av klipperskeppet Walkyrien från 1860-talet, och var en gåva från sjömannen Anders Fredric Engström efter att denne överlevt ett skeppsbrott.

I kyrkan finns ett porträtt av kapten Peter Lillja samt dennes sjöofficerssabel. Själv ligger han begravd här på kyrkogården.

1884 byggde Åkerman & Lund i Stockholm en orgel med en fasad ritad av artikekten vid Överintendentsämbetet Otto August Mankell. Denna orgel ersattes 1961 med ett nytt orgelverk byggt av A Mårtenssons orgelfabrik i Lund. Man har låtit bevara den gamla fasaden.
Stacks Image 262053