Stacks Image 262103

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Mörbylånga kommun
Nådens kapell Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Nådens kapell Öland

Beslut att uppföra ett kapell i anslutning till det gamla församlingshemmet i Färjestaden togs av Torslunda kyrkofullmäktige i mars 1975. Man inköpte redan 1953 Villa Björka av Filadelfiaförsamlingen i Kalmar för 40.000 kr, för att på tornet bygga ett församlingshem, som kunde invigas redan året efter av biskop Elis Malmeström.

Klockstapeln uppfördes redan år 1960 som en gåva från framlidne regementspastorn och riksdagsmannen Per Valerius Olsson och dennes maka.

Kapellet ritades av arkitekt Rolf Bergh, Stockholm som hade något av en specialitet att bygga mindre flyttbara kapell och kyrkobyggnader, prefabricerade så kallade vandringskyrkor.
Och påskdagen 1976 kunde kapellet invigas av biskop Sven Lindegård.

Glasfönstret ”Livets vatten”, liksom ljuskronan, Jesus-ikonen samt processionskorset är designat och målat av konstnär Sven-Bertil Svensson.

Kormattan är designad av Rigmor Lundqvist och vävd av Suzanne Jansson i Norra Möckleby.

Ljusbäraren är skapad av Bengt Rudman och gjord av Lars Jaensson.

Kapellets orgel är tillverkad av Johannes Künkel, som då hade sin verkstad strax utan för Lund, och invigdes första advent 1978. Johannes Künkel skulle senare flytta hit till Färjestaden. Orgeln är helmekanisk och har sex stämmor fördelade på en manual och pedal.

Tio år efter att kapellet tagits i bruk togs beslut att riva det gamla församlingshemmet för att ge plats åt en större byggnad. Arkitekt Ivar Petersson, Kalmar, ritade det nuvarande församlingshemmet som invigdes 1989.

Kapellet och det tillhörande församlingshemmet används nu som distriktskyrka med verksamhet för både barn och äldre.
Stacks Image 262124