Stacks Image 262132

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Borgholms kommun
Räpplinge kyrka Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Räpplinge kyrka Öland

Det fanns troligen i mitten av 1000-talet en träkyrka i Räpplinge, men denna ersattes i början av 1100-talet av en stenkyrka på samma plats.

Något senare samma århundrade byggdes det nuvarande tornet - liksom ett torn i öster. Kyrkan har sedan flera gånger byggts om och till.
År 1788 var kyrkan så förfallen att församlingen beslutade sig för att uppföra en ny kyrka. Ombyggnaden av kyrkan påbörjades 1802 och murmästare var Henrik Wermelin.
Den nya kyrkan blev både längre och bredare än den gamla. Då revs bland annat östtornet och kyrkan förvandlades till en salkyrka i den tiden stilideal. 1820 byggdes västtornet om och försågs med lanterin.
1897 revs vapenhuset på kyrkans södra sida, och vi kan på södra ytterväggen se var vapenhuset fanns.

Den västra sidan av ett kapell med valvbåge och ett mindre fönster från 1200-talet är fortfarande bevarat, där även ett stenaltare från medeltiden.

Inne i kyrkan finns flera äldre gravhällar från medeltiden. Ett femtiotal gravhällar från 1600- och 1700-talen finns också bevarade.

Altaruppsatsen är skulpterad på 1700-talet av Jonas Berggren, och har motivet Korsresningen.

I korfönstret finns målningar av Erik Jerken, som också målat läktaren. Bildfälten i läktarbarriären framställer: Adam i paradiset, Noaks ark, Jesu födelse, Den barmhärtige samariten och Jordens undergång.

Även predikstolen med huvudmotiven Jesu samtal med den Samariska kvinnan är skulpterad av Jonas Berggren. Målning och med förgyllning av Anders Georg Wadsten.

Dopfunten av röd kalksten är från mitten av 1600-talet.

Den kungliga villan Solliden ligger ju i närheten, och i kyrkan som är kungafamiljens sommarkyrka finns bland annat porträtt av kung Gustav V och hans drottning Victoria, utförda 1941 av porträttmålaren Olof Segerfeldt i Stockholm. Kungen har också broderat ett antependium, alltså ett tyg som ska täcka och pryda altaret.

Till kyrkan hör också ett par kungastolar med Kung Gustav V och Drottning Victorias monogram, skänkta till kyrkan 1937 av hovjuvelerare Gunnar Svensson från Kalmar, och tillverkade av bildhuggaren Theodor Karlsson i Virserum.

Två krucifix överlämnade till kyrkan 1951 av prinsessan Sibylla enligt Drottning Victorias testamente.Krucifixen har tidigare haft sin plats på Sollidens slott.

Mer kunglig anknytning finns. Kronprinsessan Viktoria konfirmerades i kyrkan 1992 av hovpredikant Hans Rhodin.

Ett votivskepp med årtalet 1690 är en modell av ett holländskt örlogsfartyg.

Den nuvarande orgeln är byggd 1965 av Mårtenssons i Lund, och ersatte då ett orgelverk byggt av Olof Hammarberg i Göteborg. Fasaden är ritad 1856 av arkitekt Ludvig Hawerman och hörde ursprungligen till en orgeln byggd av Nils Petter Petersson i Visby.
Stacks Image 262153