Stacks Image 262130

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Mörbylånga kommun
Ås kyrka Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Ås kyrka Öland

Ås kyrka som uppfördes på 1100-talet var vigd åt helgonet Sankta Katarina och hette fram till 1300-talet Ottenby kyrka. Det är den enda bevarade kyrkan på Öland som har tornet i öster.
På södra sidan av tornet finns en dörr som leder till murtrappor, valv och mellanvåningar, och i södra delen av tornet finns rester av två små celler som är byggda ovanpå varan. Det kan ha varit rum där vakter bodde under orostider.

Ås kyrka byggdes alltså först som en försvarskyrka, främst som skydd mot plundrare som kom österifrån. Och på 1600-talet var det danskarna som angrep. Man grävde då ner en av kyrkklockorna i den dåvarande klockstapeln på hemlig plats för att den inte falla i fiendens händer. Danskarna hotade då med att bränna ner hela byn om inte klockan grävdes upp och levererades till dem.

En ny lillklocka göts redan 1680 av Johan Meyers gjuteri. Den pryds av ett krucifix samt två hjortar och hänger nu bredvid storklockan, som är gjuten 1827 av Grönwall i Stockholm.

Under antal år sändes ”Årets slut” i TV2 med klockringning från Ås kyrka.

Söder om kyrkan finns ett solur tillverkat 1994 av kyrkvaktmästare Christer Andersson.

Långhuset var ursprungligen mycket kort, och först efter 600 år, under andra halvan av 1700-talet förlängdes kyrkan med hela 8 meter åt väster. Detta för att ge plats om den allt större församlingen.

Några inventarier från medeltiden finns inte bevarade i kyrkan. På 1800-talet överlämnades ett triumfkrucifix till Kalmar läns museum, och finns i dag på Kalmar slott.

Altaruppsatsen från mitten av 1700-talet är skulpterad av Anders Dahlström den äldre, och nästan 100 år senare, 1820 byggdes predikstolen ihop till en altarpredikstol, med ingång från sakristian som ligger bakom i tornets bottenvåning, och som tidigare var kor.
Anders Dahlström var gift med änkefru Helena Thorn, var en mycket aktad och ansedd man i sin hemsocken och var under flera år kyrkoföreståndare. Till sin hemförsamling skänkte han 1779 en av honom själv tillverkad mycket väl utarbetad förgylld och målad predikstol snarlik den som finns i Maria Magdalena kyrka, Stockholm.
Han gjorde även bland annat en predikstol till Mörbylånga kyrka samt altaruppsatser till Runstens kyrka och Ås kyrka. Hans son som också gick under namnet Anders Dahlström, men med tillägget den yngre verkade även han som snickare, men nådde inte riktigt upp till faderns yrkesskicklighet.

Altaruppsatsens tidigare mittparti, en korstfästelsescen hänger nu på norra väggen.

Anders Dahlström den äldre har även gjort de två skulpturer som står i fönsternischerna framme vid koret. Till vänster ser vi Moses med tio Guds bud, och i det södra fönstret Johannes Döparen.

I kyrkan finns också en modell av en tremastad fullriggare, byggd och skänkt till kyrkan 1888 av fyrdrängen Karl Johan Bolinder.

Dopfunten skänktes till kyrkan i slutet av 1930-talet, men på tornvinden finns foten till en 1200-tals funt förvarad.

I kyrkan finns tre verk av konstnären Brita Edman. På södra väggen hänger en väv med motivet ”Utsikt från Ås kyrkas torn”. I ett av de södra föntren hänger den blå ”Treenigheten”, och på den norra väggen ser vi applikationen ”Glödanden kors”.

Sin första orgel fick kyrkan i början av 1800talet då man köpte en begagnad orgel från ”Tyska bönehuset” i Karlskrona. Det finns sedan noterat att hovrättskommissarien och amatörorgelbyggaren Johan Petter Åberg från Vallmolösa 1833 byggde en piporgel. Den nuvarande orgeln byggdes dock 1885 av Åkerman & Lund i Stockholm, bakom en fasad som ritades av Ludvig Peterson. Orgeln restaurerades och förändrades i mitten av 1950-talet, men är åter i behov av en renovering. Man har därför låtit bilda en orgelfond.
Stacks Image 262153