Stacks Image 262084

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Mörbylånga kommun
Segerstads kyrka Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Segerstads kyrka Öland

Den medeltida kyrkan som fanns här i Segerstads före dagens kyrka, var den minsta på Öland, endast 16 meter lång. Grundmurarna till den lilla östtornskyrkan som byggdes på 1100-talet finns kvar under golvet i dagens kyrka. Valvet till den gamla kyrkan bars upp av en pelare av finhuggen gotländsk kalksten. Delar av pelare återfinns i sockeln till solvisaren ute på kyrkogården.

1832 fattades beslut om att bygga en ny kyrka öster om gamla kyrkans östtorn som man tänkte behålla. Men istället uppfördes en helt ny kyrka i empirestil på den gamlas plats av byggmästare Peter Isberg.

I v
äster stod en klockstapel, byggd 1704 av Staffan Håkansson från södra Möre. Den var i så skröpligt skick 1807 ”att den runkar vid starka ringningar”. Därför var det nödvändigt att ringa försiktigt. När nya kyrkan stod färdig, flyttades den ena klockan upp i tornet, varefter stapeln revs.

Kyrkan invigdes 29 oktober 1843 av prosten Pehr Dahlström.

Korgen till en tidigare altarpredikstol skulpterades i mitten av 1700-talet av Clas Wahlberg och stod tidigare i den gamla kyrkan. När kyrkan renoverades i mitten av 1900-talet flyttades predikstolen till norra sidan av koret, och innanför altarringen placerades ett nytt altare.

Dopaltaret med ett krucifix har kolonetter som kommer från en äldre altaruppställning utförd 1733 av P Buschberg.
Den nedre delen av en pelaren som bar upp den gamla kyrkans valv ligger nu under dopfunten, som är från 1200-talet och är huggen av gotländsk kalksten

I kyrkan finns flera verk av stora konstnärer. Bland annat en landskapsmålning av Per Ekström, som kallades”solmålaren”. Han hade studerat 7 år vid konstakademin innan han flyttade till Frankrike, där han kom att bo i 14 år innan han återvände till Sverige. han delade först tiden mellan Stockholm och Öland. Senare bosatte han sig i Göteborg och 1910 flyttade han tillbaka till Öland där han räknas som landskapets förste och kanske störste konstnär. Per Ekström som var född 1844 i Segerstads socken, och blev över 90 år gammal, ligger begravd i familjegraven här på kyrkogården.

Altartavlan målades 1950 av konstprofessor Einar Forseth, som kanske är mest känd för sina guldmosaiker i Gyllene salen i Stockholms stadshus, men som även gjort uppmärksammade verk i många både sakrala och profana byggnader i landet, och utomlands i bland annat i Coventry, England.

Johan August Gustavsson, signaturen J.A.G.S. har snidat stolarna i koret.
Johan August, som i hemtrakten vanligen kallades Gustaf-Jon, var bonde och sjöman men framförallt konstnär, bildhuggare och möbelsnickare. Han skulpterade i material som han hittat i havet eller på stranden, och gjorde bland annat många skeppstavlor och fartygsmodeller. Ett museum tillägnat honom ligger söder om kyrkan.

En modell av ett barkskepp är skänkt till kyrkan 1977.

1881 fick kyrkan en orgel byggd av Carl Elfström i Ljungby i Småland. Carl Elfström var först anställd vid Söderlings orgelbyggeri i Göteborg innan han bland annat studerade orgelbyggeri i Amerika. Han arbetade troligen en tid på Steinways pianofabrik i New York där han också byggde ett par mindre orglar. 1952 fick kyrkan en ny orgel byggd av Olof Hammarberg i Göteborg, placerad bakom Elfströms fasad.
Stacks Image 262107