Stacks Image 262062

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Borgholms kommun
Alböke kyrka Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Alböke kyrka Öland

I marken kring den nuvarande kyrkans torn finns rester av den första stenkyrkan i Alböke, men här fanns förmodligen ännu tidigare en kyrka i trä

Den medeltida stenkyrkan bestod av ett långhus med kor och absid, och ett torn i väster, men i början av 1200-talet byggdes kyrkan om och förstärktes. Ett torn uppfördes över koret i öster, samtidigt som det västra tornet höjdes och en våning inreddes ovanför gudstjänstrummet. En hög mur byggdes förmodligen också kring kyrkan, och Alböke kyrka blev därmed en försvarskyrka, en sockenfästning där sockenborna kunde söka skydd i orostider.

En del av försvarsmuren uppförd i kalksten finns fortfarande kvar i norra delen av kyrkogården.

Den medeltida kyrkan revs 1862 för att ge plats åt den nya kyrkan, som är ritad av arkitekten Albert Törnquist. Byggmästare var Peter Isberg. Av någon anledning uppfördes den nya kyrkan vinkelrätt i förhållande till den gamla och är med detta den enda kyrkan på Öland med nord-sydlig orientering.

Murarna är gjorda i kalksten som togs från bergsbrotten på alvaret men också den gamla kyrkogårdsmuren utnyttjades till byggnadsmaterial.
Under några år stod den gamla kyrkan kvar och fungerade som ett slags förhall. Den rymde troligen också trappan upp till läktaren på den nya kyrkan.

Klockan som hänger i tornet har bland annat inskriften "S Maria K", och är troligen hämtad från en äldre klocka. Den först antecknade klockan göts 1631 av en klockgjutare från Lübeck vid namn Hindrich Neiman.

Flera föremål från den gamla medeltida kyrkan är bevarade. Bland annat finner vi på västra långväggen en madonnabild som är tillverkad i Nordtyskland i mitten av 1400-talet. Den omgivande glorian har troligen tillhört triumfkrucifixets ursprungliga ringkors

Triumfkrucifixet som är från 1300-talet hänger på östra långväggen.

Altaruppsatsen är skapad i slutet av 1700-talet av Anders Georg Wadsten och Zacharias Brun, och innehåller bland annat två träskulpturer, Moses med lagens tavlor samt Johannes evangelisten. De två skulpturerna kommer från ett medeltida altarskåp tillverkat i slutet av 1400-talet.
En liten knäböjande ängel finns i ramverket över målningen vars ursprung troligen är från slutet av 1300-talet.

Anders Georg Wadsten och Zacharias Brun har även byggt predikstolen.

Dopfunten som står i koret till höger är en av kyrkans verkliga dyrgripar. Dopfunten som är från början av 1200-talet räknas till en av de vackraste på Öland, men var en gång utflyttad till kyrkogården där den upp och nervänd tjänade som stöd för en solvisare. Den återinsatt dock någon gång på 1920-talet. Här kan vi bland annat se ”Agnus Dei”, Guds lam med korset, och ryttaren till häst tror man ska föreställa en Kristi korsriddare.

Den nuvarande orgeln är byggd 1964 av Olof Hammarberg i Göteborg, men är placerad bakom en fasad ritad av arkitekt Otto August Mankell, och hörde till en orgel byggd 1870 av Carl August Johansson i Hovmantorp.
Stacks Image 262070