Stacks Image 262079

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Växjö kommun
Örs kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Örs kyrka

Den nuvarande stenkyrkan har tillkommit i flera etapper och under lång tid, men den första kyrkan på platsen var troligen en träkyrkan byggd på 1100-talet eller kanske till och med som tidigt som på 1000-talet. På kyrkogården står en byggnad som till delar är uppförd av medeltida plankor som kan ha ingått just i denna medeltida stavkyrka.

In till kyrkogården leder ett par järngrindar smidds av mästersmeden Thure Andersson i Moheda.

På kyrkogården finns också ren obelisk huggen i slutet av 1800-talet av Anders Svensson över kyrkvärden Jonas Carls. Att den blev så hög berodde på att änkan önskade kunna stå hemma vid sin bostad och se sin makes gravsten.

Kyrkans långhus är sannolikt från senmedeltiden, koret tillkom under 1600-talet och sakristian under sent 1700-tal.
Tornet byggdes så sent som i början av 1800-talet och ersatte då en klockstapel norr om kyrkan. Från början hade tornet ingångar både i väster och i norr, men den västra murades senare igen. Det fanns fram till mitten av 1950-talet också en ingång på norra sidan av långhuset.

Det som genast fångar besökaren blick när man kommer in i kyrkorummet är det stora korutsmyckningen i form av en mosaik. Det var genom en privat donation i mitten av 1980-talet som altarutformningen med motivet ”Den heliga nattvarden” tillkom, skapad av konstprofessorn Sven Ljungberg från Ljungby. Verket omfattar 300.000 mosaikbitar inköpta i Venedig och sammansatta på plats av konstnären, som själv också målat de inramande slingorna av påskliljor.

Den tidigare altartavlan i form av en triptyk, tillverkad av Christian Berg i Stockholm, och donerad till kyrkan i mitten av 1950-talet, hänger nu på västra väggen.

På norra sidan i koret finns väggmålningar som troligen är utförda under 1600-talet.

Dopfunten av kalksten som troligen är från 1100-talet, är försedd med djurfigurer och en biskopsgestalt med mitra och kräkla. Dopfunten anses vara huggen av en jylländsk stenmästare, kallad: ”Öhrmästaren”, som under 1160-talet kan ha varit verksam vid det då pågående domkyrkobygget i Växjö.
På cuppan står inhugget ”NOS:1750”, vilket tyder på att dopfunten under en period använts som gravvård, och då alltså stått ute på kyrkogården.
I funten finns i dag ett modernt dopfat av mässing tillverkat i Stockholm 1941.

I långhusets nordöstligaste fönsteröppning finns en glasmålning från 1930-talets början, och som ursprungligen var placerad i ett senare igenmurat fönster i korgaveln.

Predikstolen som sannolikt tillkom på 1600-talet, fick sin nuvarande färgsättning vid en renovering på 1950-talet.

En Madonnaskulptur är utförd av träsnidaren Eva Spångberg.

1843 fick kyrkan en orgel byggd av Johan Liljegren, som 1907 ersattes av en orgel byggd av Emil Wirell från Växjö. Den nuvarande orgeln är byggd 1958 i Lund av Anders Mårtenssons orgelfabrik, men har kvar fasaden från den första orgeln.
Stacks Image 262112