Stacks Image 262109

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Älmhults kommun
Hallaryds kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Hallaryds kyrka

Det finns inte speciellt mycket kunskap om Hallaryds första medeltida kyrka som låg cirka 1 km från den nuvarande kyrkan.
Efter att den medeltida träkyrkan brändes av danskarna 1567 under nordiska sjuårskriget ersattes den av en ny träkyrka som låg strax söder söder om den nuvarande kyrkan, på det som nu är den nedre delen av kyrkogården. Bidrag till återuppbyggnaden anslogs av kung Johan III, men församlingen begärde ytterligare hjälp på 1580-talet.

Under 1700-talets stora befolkningsökning blev kyrkan för liten. Så småningom fattades beslut att uppföra en helt ny kyrka, och den gamla kyrkan, alltså kyrka nummer två revs 1863 n
är den nuvarande kyrkan stod färdig.
Den nya uppfördes strax norr om den rivna i början av 1860-talet efter ritningar av den dåvarande stadsarkitekten i Stockholm Ludvig Hedin, som även var verksam vid Överintendentsämbetet, och där medverkade vid om och tillbyggnad av ett 100-tal kyrkor i hela landet. Ludvig Hedin var också far till upptäcktsresanden Sven Hedin.

I tornet hänger två kyrkklockor - Den stora klockan som gjöts här i Hallaryd 1697 sprack 2008, och istället för att gjuta om klockan skickades den till en firma i Tyskland som försiktigt svetsade igen sprickan. Klockan hänger nu åter på sn plats i tornet och låter vackrare än någonsin. Lillklockan är ännu äldre - gjuten 1631.

1915 installerades ett tornur i kyrkan, en gåva från A J Magnusson i Hallaböke. Kyrkovaktaren fick hela 15 kronor om året för att sköta uret.

Kyrkan invigdes den 23 september 1866 av biskop Henrik Gustaf Hultman.

En hel del av den äldre kyrkans inventarier såldes f
ör att få in pengar till slutförandet av den nya kyrkan.
Den fattiga socknen hade svårt att få ihop medel till nybygget och bland annat såldes inventarier från den
gamla kyrkan på auktion. Altartavlan från 1724 lär finnas i Danmark och en del
andra inventarier, som predikstolen från 1731, läktartavlorna, två nummertavlor samt ett par träskulpturer från 1700-talet såldes till Tyskland för att så småningom hamna i i Forsbacka kyrka, mellan Gävle och Sandviken i Gästrikland.
Eftersom det var långt till församlingskyrkan i Valbo firade man där från 1840 gudstjänster i ett ombyggt
orangeri vid Forsbacka bruks herrgård. Drömmen var att få en egen kyrka och 1910 köpte Forsbacka bruk in
inventarier från Hallaryd. Det dröjde dock till 1960-talet innan kyrkan började byggas och 1965
var den klar för invigning.
Några panåer som suttit på läktarbröstet i den gamla kyrkan fins dock bevarade här i Hallaryd.

Altartavlan, som utgörs av en målning utförd 1975 av David Ralson, ersatte den tidigare altarprydnaden som består av ett kors med svepeduk.

Omkring 1911 införskaffades dopfunten av snidad ek med ett fat av driven mässing.


Dopträdet är skapat av Inga Leo i Eneryda.

Den stora ljuskronan hängdes till en början bara upp till jul och togs sedan ner igen, Men 1854 framförde kyrkvärdarna
en önskan om att kronan skulle få hänga kvar över trettondagen. Året efter föreslog de att ljuskonan skulle få hänga upp
hela året. Det fanns visserligen de som protesterade, men kyrkvärdarna fick igenom sitt förslag.

Orgeln med fasad är byggd 1880 av orgelbyggare Carl Elfström i Ljungby, som bland annat fått sin utbildning i USA där han jobbat
vid Steinways pianofabrik i New York.
I orgelbyggare Carl Elfströms ”Pris-Courant” kan vi se att schablonkostnaden för en orgel av Hallaryds storlek med sexton stämmor, två manualer och pedal uppgick till 6.200 kronor. Både montage och leverans av det nedmonterade orgelverket ingick dessutom gratis till närmaste järnvägsstation eller ångbåtshamn. I Hallaryds fall kom orgeln med tåg från Ljungby till stationen i Osby, varpå församlingsrådet ordnade frakt med häst och vagn den sista biten via Visseltofta ända fram till kyrkan. I augusti 1880 stod den färdigmonterad och spelklar.
I ett dokumenten kan vi l
äsa det mycket fina omdöme som gavs av Wilhelm Heintze, en på sin tid mycket känd och respekterad organist och regementsmusiker som verkade i Jönköping. Han anlitades som kontrollant när orgeln skulle avsynas i oktober 1880. Heintze säger bland annat följande om några av orgelns stämmor i besiktningsprotokollet: ”Samtliga stämmor ega sina rätta karaktärer och äro väl intonerade hvari Herr Elfström besetter en sälsynt god förmåga.
Orgeltramporna är placerade inne i orgeln. Där har många vaktmästare stått instängda och trampat luft till orgeln - fram tills den fick sin första fläkt. Organisten kunde från orgeln ge en signal så det instängda vaktmästarna var beredda när de skulle trampa.
Tittar man noggrant ser man många signaturer med årtal som orgeltramparna har skrivit dit för att sätta sitt spår till eftervärlden.
Den äldsta signaturen är från samma år som orgeln byggdes och den nyaste signaturen bär årtalet 1937, det år då orgelns luftförsörjning blev elektrifierad.

Orgeln har renoverats flera gången, bland annat 1973 av Johannes Künkels orgelverkstad, som då låg i Stångby strax norra om Lund. Och orgeln har även renoverats under 2021.
Stacks Image 262123