Stacks Image 262089

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Hyltebruks kommun
Södra Unnaryds kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Södra Unnaryds kyrka

Strax norr om den nuvarande kyrkan fanns tidigare en medeltida korskyrka.
I denna föregångare kyrkan fanns målningar från 1713. En uppfattning om hur de såg ut kan man få om man besöker Sankt Olofs kapell i Tylösand, som ursprungligen var Lidhults gamla kyrka, och där är målningarna från Unnaryds gamla kyrka kopierade. 

Sedan man på 1820-talet beslutat bygga en ny kyrka begärde församlingen hos Överintendentsämbetet att denna skulle likna Skärstads kyrka norr om Jönköping. En ritning levererades av arkitekt Samuel Enander, men byggmästaren Petter Petersson avvek på flera punkter från ritningarna, och kyrkan kom istället att mer likna Södra Hestra kyrka som Petter Petersson tidigare byggt tillsammans med sin far Pehr Eriksson.

När den nya kyrkan invigdes 6 september 1835 av biskop Esaias Tegnér rymde den drygt 1000 personer.

I tornet hänger två kyrkklockor. Storklockan anskaffades 1603 och göts om 1766. Lillklockan köptes in 1660.
Tornuret är från 1899.

Altartavlan är målad 1874 av den i Blekinge födde men i Düsseldorf verksamme målaren Bengt Nordenberg och har motivet ”Korsfästelsen". Tavla ersatte ett stort träkors som nu står på läktaren. Ursprungligen hade koret tre fönster. Det mittersta igenmurades vid renoveringen 1874.
Altaruppställningen är samtida med altartavlan och består av en bågram flankerad av kolonner, och utförd av J A Andersson från Halmstad.
Altartavlan ersatte ett stort träkors som nu står på läktaren.

På ömse sidor om altaruppsatsen ser vi träfigurer från 1700-talet.
Till vänster är Kristus och till höger Moses med lagtavlorna. Ett barn tyckte skämtsamt att han så ut som en kanin. Utseendet - det konstiga håret som sticker ut - beror på en felskrivning. Att Moses är försedd med vad som kan likna små horn på jässan härrör från en felskrivning för mycket länger sedan av det latinska ordet coronatus, ”bekransad”. När Moses kom ner från berget Sinai där han hade mottagit tio Guds bud, var han bekransad av ljus, liksom omstrålad av Guds härlighet. Bibel 2000 talar om ”en strålglans från hans ansikte”. Men i en avskrift för mycket länge sedan förvanskades ordet coronatus till cornutus, som betyder just ”behornad”.
Därför har många konstnärer, bland dessa den store italienske mästaren Michelangelo avbildat Moses med horn.

Predikstolen är tillverkad 1834 av Johannes Andersson i Mjöbäck och denne son Johannes Johansson.

Nuvarande dopfunt är skuren i ek av Lars Jönsson, Lövdala.
I Ingebrekts kapell finns nedre delen av en medeltida dopfunt av finkornig gnejs. Den övre uthuggna skålen som åtminstone är från 1600-talet slog sönder någon gång då funten var utflyttad från kyrkan.
På 1800-talet fanns den i Vallsnäs intill Unnen, och därifrån fördes den 1910 till kyrkogården på initiativ av kyrkoherde Carl Lindsten, innan den 2005 placerades i kyrkan.

Ingebrekt som givit namn åt kapellet i kyrkan, har sitt namn på en runsten i vapenhuset. Inskriptionen på den har daterats till omkring år 1300 och lyder i översättning: ”Gud skydde Herr Ingebrekts son själ. Han Knut vilar här.”  I den gamla kyrkan var runstenen inmurad på var sin sida om ingångsdörren och placerades sedan inmurad i den nya kyrkan. Runstenen återupptäcktes av kyrkoherde Carl Lindsten då den låg som fönsterbräda i fönstret vid predikstolen.

Predikstolen i Ingebrekts kapell har tre skulpterade fält från 1723 som bevarats från den gamla kyrkan.
Krucifixet i kapellet - samt processionskrucifixet framme i kyrkan är skapade av Eva Spångberg.

En tavla på södra långväggen framställer påven Pius V och hans vision av slaget vid Lepanto 1571.
En annan tavla på samma vägg är målad av Erik Lindholm och föreställer Bebådelsen.

Till den nuvarande kyrkan byggdes 1842 en orgel av Johan Niklas Söderling, Göteborg. Fasaden ritades av någon på orten, okänt vem. 1900 byggde Johannes Magnusson, Göteborg en orgel med 17 stämmor.
Den nuvarande mekaniska orgeln är byggd 1953 av Frederiksborgs Orgelbyggeri, Hilleröd, Danmark, men fasaden är från 1842 års orgel. Orgeln renoverades 1989 av Västbo Orgelbyggeri.
Stacks Image 262069