Stacks Image 262121

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Vetlanda kommun
Ökna kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Ökna kyrka

Ökna kyrka byggdes på 1760-talet som en stenkyrka med runt torn, och även om kyrkan inte är medeltida liknar den de fyra skånska rundtornskyrkorna i Bollerup, Blentarp, Hammarlunda och Hammarlöv. Dessa torn är dock från tidig medeltid.

En liten reservation kanske kan vara på sin plats. Möjligen kan själva tornet vara äldre än kyrkan, och till en del ingått som en klockstapel till det tidigare kapell som låg här. Även om utformningen är från 1700-talet.

Väster om kyrkan står en tiondebod som förr anv
änds för att förvara så kallad fattigsäd som enligt beslut skulle kunna lämnas till församlingsbor i nöd, ibland som allmosor och ibland som lån.

Träkapellet byggdes under Gustav Vasas regeringstid 1559, men visade sig på 1700-talet vara för liten och bristfällig, och en ny kyrkobyggnad ansågs nödvändig.

En tavla inne i kyrkan upplyser bland annat om att "Grunden till detta Herrens tempel lades den 10 juni 1766". Vi kan vidare läsa att kyrkan uppfördes under ledning av murmästarna Sven Johansson i Graneberg, Lars Krasse i Ämmaryd och byggmästare Erik Ekelund. Den nuvarande kyrkan invigdes sedan på Allahelgonadagen 1767 av prosten Samuel Klintberg.

Kyrkans predikstol är från 1828 och tillverkades av Israel Wennerholm, och över predikstolen hänger ett krucifix från 1600-talet.

Kyrkan har två dopfuntar. Den ena som är från 1954 och står i sakristian är huggen på Öland. Istället används en modern dopfunt i trä som står i koret.

I sakristian finner vi en takkrona av trä som tidigare - 1725 - fanns i Öka kapell.

Här finns också en enkel tr
ästol med förhöjda ben, som sannolikt tidigare har använts som vilostol för prästen i predikstolen. Detta är en typ av stolar som idag är relativt sällsynta.

Över ingången till koret finns ett minne från den tid då Öka socken var en gruvbygd. Här finnas en guldgruva, Konung Adolps Fredriks grufwa.
Tavlan med en putti som bland annat håller en gruvhacka skänktes till kyrkan 1781 av bergsfogden Christoffer Malmström, och kallades då profilritning över Ädelfors guldgruva.

Altartavlan som skildrar hur Jesus tas ned från korset målades 1840 av Sven Gustav Lindholm, som ursprungligen var musikfanjunkare vid Kalmar regemente, men som 1835 blev antagen vid Konstakademin.
Tavlan är en kopia av David von Krafts altartavla i Kalmar domkyrka.

Det gamla kapellets altartavla som är uppsatt på södra väggen är en originell allmogemålning av okänt ursprung, föreställande Jesu födelse.

I kortakets valv och över läktaren har tagit fram ett par målningar som man tror är utförda 1772 av målaren Justelius från Eksjö, eller kanske någon av hans gesäller. Målningen i koret är ett motiv av en kvinna som bär ett kors, och ett liknande motiv finns även i Femsjö kyrka.

Ökna kyrkas första orgel byggdes år 1838 av Sven Nordström i Norra Solberga. Denna orgel ersattes år 1949 av en orgel med 17 stämmor från Åkerman och Lunds orgelfabrik. Den nuvarande orgel byggdes 1985 av Nils-Olof Berg i Nye som en rekonstruktion av den första orgeln från 1838. Fasaden och större delen av pipverket härrör från denna orgel.
Åkerman och Lunds orgel från slutet av 1940-talet kom dock till återanvändning. den ingår nu till en del i kororgeln som byggdes 1996 av Gösta Gustavsson, Åmjölkesbo.

Till Öka kyrka hör även den naturskönt belägna Berguddens kapell i Kvillesfors, som invigdes i mitten av 1980-talet. Tomten var en gåva av konsul Gomer Brunius och syföreningarna samlade in 200 000 kronor till uppförandet. Även den lilla klockstapeln var en gåva till församlingen från Albert Östlig i Tranås, som hade sina rötter i Ökna.
Stacks Image 262110