Stacks Image 262082

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Växjö kommun
Växjö domkyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Växjö domkyrka

Domkyrkan är Växjös högsta byggnad med en höjd på 63 meter, och det kraftiga västra tornet är en kvarvarande del av den första domkyrkan som byggdes under tidig medeltid.

Ett ristat granitblocket som sitter på utsidan av västtornets mur prydde den första stenkyrkan på platsen. Just det sättet att dekorera kyrkor har man kunna spåra till Jylland, och det är troligt att man hämtade kunnig arbetskraft från just Danmark till domkyrkobygget.

Men domkyrkan i Växjö är om man jämför med andra domkyrkor i landet ganska liten, vilket troligen har att göra med att Växjö stift ursprungligen var förhållandevis litet. Under medeltiden omfattade stiftet enbart Värend, medan övriga delar av Småland hörde till Linköpings stift. Värend motsvarar i dag i stort sett Kronobergs län, och det var först under 1500-talet som Växjö stift utvidgades. I början av 1900-talet kom stiftet att växa ytterligare då det också kom att omfattas av det tidigare Kalmar stift.

Kyrkan har byggts om ett antal gånger, och hade under lång tid ett enkeltorn. När kyrkan i mitten av 1800-talet genomgick en stor ombyggnad efter ritningar av den Skånske domkyrkoarkitekten och professorn Carl Georg Brunius lät han uppföra ett enkeltorn med trappstensgavlar. Den trappstensgavel som finns över koret är ett minne från denna tid.

1958-1960 genomgick domkyrkan åter en genomgripande restaurering, och det var först då den återfick två dubbla spiror och högt valmat tak som kyrkan hade haft tidigare.

I mittgången finns en sten med ett infällt S med tre martyrkors i brons, symboliserande Sankt Sigfrids grav. Sankt Sigfrid ska enligt legenden ha döpt landets förste kristne kung Olof Skötkonung vid Husaby kyrka i Västergötland i början av 1000-talet - och står staty utanför domkyrkan. Sankt Sigfrid anses ha varit Växjös stifts förste biskop, och hans relikskrin förvarades fram till 1600-talet i kyrkan, då det förstördes på befallning av den dåvarande biskopen som ville ta bort alla spår av katolsk helgondyrkan. Om Sankt Sigfrid verkligen begravdes i Växjö vet vi inte säkert, men osannolikt är det inte.

I kyrkans entré finns utsmyckningar i form av graverade glasdörrar med motiv hämtade ur Bibelns skapelseberättelse. Dörrarna som blev klara 1996 är skapade av konstnären Iréne Jarz med en gravyr utförd av Ljupco Kocovski.

Här finns också den berömde glaskonstnären Bertil Valliens altarskåp från 2002 med glödande bilder från den bibliska historien, kallat ”Fiat Lux” - i översättning ”Ljus bliv till”.
Skåpet som är fem meter högt och fyra meter brett i metall, behandlad med bivax och bladguld, är tillverkat av de skickligaste hantverkarna på Åfors och Kosta glasbruk. Arbetet tog flera år, och bland annat fick det varma glaset sex veckor på sig att svalna i specialbyggda kylugnar.
Det centrala motivet är ett kors i glas, föreställande den lidande Kristus, och är enligt konstnären förmodligen ett av de största föremål som någonsin gjutits i glas.
På flyglarna ser vi bland annat tolv huvuden - som representerar de tolv apostlarna.
Här finns på södra sidan åtta scener med motiv från Gamla testamentet - och på norra sidan åtta scener från nya Testamentet.
Längst upp ser vi ett glashuvud - en levande Kristus som stiger ur en öppen grav.

Kyrkans tidigare altartavla, som skänktes till kyrkan av kung Fredrik I efter kyrkobranden 1740, skapades av Georg Engelhard Schröder, föreställer nattvardens instiftande och är nu placerad i norra sidoskeppet.

Domkyrkan innehåller många moderna stilfulla detaljer.
I sydvästra hörnet hittar vi Livets källa, skapad av Göran Wärff.

Kyrkan har också konstverk skapade av Bo Beskow, som väggmosaiken ”Det himmelska Jerusalem”.
I Själakoret längst bak i kyrkan hittar vi två glasfönster, ”Kristus som livsträdet” och ”Döden spelar schack med riddaren”.
I detta rum finns bevarat fragment av kalkmålningar från senmedeltiden som identifierats som skildringar av Skapelsen och Adam och Eva i paradiset.

Träsnidaren Eva Spångberg från Gamla Hjälmseryd utanför Sävsjö har skapat flera träskulpturer, bland annat de båda figurer som står placerade på mittpelarna: Petrus med himmelrikets nycklar - och Paulus med det det svärd med vilken han avrättades.
Eva Spångberg har även skapat Madonnan med Jesubarnet vid ljusträdet, som är skapat i smide och glas av Erik Höglund och Lars Larsson. Inne i ljusträdet kan vi skymta två figurer - Adam och Eva!

Den tjeckisk-födde scenografen och glaskonstnären Jan Brazda skapade förutom altaret även predikstolen - och dopfunten. Han har likaså skapat det färgrika korfönstren i Sigfridskoret bakom altarskåpet.

På golvet under en bänkrad vid vänstra pelaren, nedanför psalmtavlan, finns en gravsten med en inhuggen kvinnogestalt, föreställande Anna Trolle. Anna instiftade två stora fonder till nytta och glädje för smålänningar som bedrev universitetsstudier på kontinenten.
Anna var gift med den franske översten Charles de Monaye, som blev halshuggen på Stortorget i Stockholm för sin inblandning i en komplott mot kung Johan III. Hon överlevde sin make med mer än 45 år och begravdes här i domkyrkan.

I domkyrkans båda sidoskepp, längst åt väster närmast ingången hänger det nygotiska ljuskronor som skänktes till kyrkan under 1800-talet. Givaren ville vara anonym men man tror på goda grunder att det var Christina Nilsson, den världskända operasångerskan från bygden som skänkte ljuskronorna.

Det finns orglar från olika århundrade i domkyrkan. Den största som vi hittar på läktaren byggde ursprungligen 1779.
Orgeln började byggas 1774 av Lars Wahlberg och efter dennes död två år senare fullbordades arbetet av Olof Schwan i Stockholm. Den ståtliga gustavianska fasaden står fortfarande kvar i domkyrkan medan orgelverken byggts om eller bytts ut - senast 2002.

Orgeln i södra sidoskeppet är till huvuddelen byggd av stämmor hämtade från en av de tidigare läktarorglarna. Arbetet är utfört av Ålem orgelverkstad tillsammans med Bergenbladh & Jonsson, Nye.

Orgelpositivet i koret byggdes 1957 av Marcussen & Søn i Danska Åbenrå.

Och kororgeln i norra sidoskeppet är byggd 1984 av Västbo Orgelbyggeri, Långaryd.

Över ingången till kyrkorummet finns en vapensköld med Smålands landskapsvapen, ursprungligen utförd 1779 för orgelläktaren, men den var under en tid var placerad på andra sidan ingången till kyrkan - där den vita relieffen finns idag - skapad 1995 av Kajsa Mattas.

På kyrkogården, väster om domkyrkan finns ett minnesmärke över den mest berömde av alla biskoparna i Växjö stift, skalden Esaias Tegnér, som dog 1846. Monumentet i brons och huggen sten över biskopen är utfört av skulptören Arvid Källström.

Vi ska avsluta denna rundvandring med en hälsning från lång tid tillbaka - Invid korets östmur står en runsten som tidigare varit inmurad i korväggen. Stenen som är från senare delen av 1000-talet har en text som berättar att vikingen "Toke reste stenen efter Gunnar, som var Grims son. Gud hjälpe hans själ".
Stacks Image 262105