Stacks Image 262076

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Sävsjö kommun
Vallsjö gamla kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Vallsjö gamla kyrka

Det är lätt att föreställa sig hur det såg ut här för 800 år sedan, för kyrkan - som den står framför oss här i dag ser nästan ut som då på 1100-talets slut. Förutom fönstren som förr var små - som det lilla fönstret till höger om korportalen.

Vallsjö gamla kyrka har koppling till Lunds domkyrka. Utsmyckningarna ovanför dörren kring korportalen föreställer ett lejon med mansansikte som kämpar mot ett rovdjur. En symbol för det godas seger över det onda, förmodligen framställd av en mästares hand som med stor sannolikhet hade medverkat vid domkyrkobygget i Lund.

En unik egenskap för inte bara Vallsjö gamla kyrka utan för alla de nio så kallade Njudungskyrkorna i Sävjsö och Vetlanda kommuner är att de saknar sockel. Dom är alltså byggda direkt på marken och kallas därför barfotakyrkor.

Ända in på 1800-talet låg ingången till kyrkan i söder - och vi kan ännu i dag se var den ursprungliga porten en gång fanns - där det stora fönstret till vänster finns i dag. Du ser nedanför resterna av den gamla porten.
Ovanför nuvarande porten på västra kortsidan ser vi årtalet 1822 - som visar när den gamla porten sattes igen och den nuvarande kom på plats.

Klockstapeln byggdes 1930 efter ritningar av Sven Brandel, som var verksam vid Riksantikvarieämbetet i Stockholm. Den står på samma plats som en tidigare stapel från slutet av 1500-talet.

Inga av de ursprungliga lösa inventarierna från 1100-talet finns kvar. Under den danske härföraren Daniel Rantzaus återtåg från härjningarna i Småland och Östergötland i mitten av 1500-talet brändes kyrkan - så den äldsta inredningsdetaljen är troligen den färggranna predikstolen i barockstil som är från drygt 150 år efter att danskarna våldgästade och skövlade bygden. Alltså från slutet av 1600-talet. Predikstolen är försedd med skulpturer föreställande Johannes, Petrus och Paulus.

Även kyrkbänkarna är från ungefär samma tid - ca år 1700. Och under bänkarna finns så kallade knäfall - stöd man använde när man knäböjde för bön. Knäfallen finns i många olika former och utföranden - beroende på att varje gård lät tillverka sina egna. Av detta framgår också att varje gård hade sina bestämda platser i kyrkan.
Men kvinnor och män fick inte sitta invid varandra. Männen placerade sig till höger om mittgången och kvinnorna till vänster.
Under medeltiden fanns det inte några fönster alls mot norr - detta för att kanske skydda mot de ondas makter, men framför att för att få skydd mot nordanvinden.

Vid sidan om predikstolen står en sandsten lutad mot väggen. Stenen kallas ”Livets träd”, och är en gravsten som troligen är från 1200-talet, en gång rest över en förmodligen förnäm person.
Under många hundra år använde man stenen som utvändig trappsten vid koringången. Eftersom detta var en ingång som endast prästen hade lov att använda är stenen ändå ganska välbevarad.

Vallsjö gamla kyrka har också en del fantastiska takmålningar daterade till 1700-talet. Bland annat finns ovanför orgeln en målning som föreställer den yttersta domen - Helvetesscener som förstärkte prästen domedagspredikningar. Av någon anledning framställs helvetet som endast befolkat av kvinnor!

1868 byggde Johannes Magnusson, Lemnhult en mekanisk orgel till kyrkan. Den flyttades 1892 till den nya kyrkan, men flyttades tillbaka till den gamla kyrkan 1913, och har sedan renoverats flera gånger.

På 1800-talet hade folkmängden ökat så mycket att kyrkan räckte inte till och sockenstämman bestämde att bygga nytt.
Den nya kyrkan skulle byggas på en liten höjdmellan den gamla och nya vägen. På en karta från 1864 finns platsen inritad och benämnd Nya kyrkoträdan. Men bönderna var fattiga och man begärde uppskov med bygget. Och så kom järnvägen till Sävsjö och samhället hamnade i skarven mellan två socknar: Norra Ljunga och Vallsjö.
Platsen för Vallsjö gamla kyrkan, som var belägen långt bort i ena socknens östra kant blev då fel, och när sedan ägaren till Eksjöhovgård skänkte marken till en ny kyrka var saken klar.

I och med att Vallsjö nya kyrka uppfördes i början av 1890-talet började den gamla kyrkan förfalla.

Intresset för den gamla kyrkan väcktes åter, bland annat tack vare ett uttalande av en sakkunnig arkitekt som sa att kyrkan var en pärla i Njudung. 1948 bildades Vallsjö gamla kyrkas vänner med prosten Harald Blomstrand, Vera Kristoffersson på Vallsjö gård och fabrikören Gunnar Engdahl som drivkrafter. Pengar samlades in och kyrkan
restaurerades ordentligt. Efter omfattande reparationer återinvigdes kyrkan 1951 av biskop Elis Malmeström.

Vallsjö gamla kyrka är fortfarande i bruk - dock endast sommartid. Enligt Riksantikvarieämbetets bestämmelser får ingen uppvärmningsanordning finnas.
Stacks Image 262097