Stacks Image 262055

Filmer om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Vaggeryds kommun
Schiörlinorgeln i Svenarums kyrka

Filmer om kyrkor
i Växjö stift

lista
Schiörlinorgeln i Svenarums kyrka

Orgeln skänktes till Svenarum kyrka i slutet av 1700-talet av ägarna till Hooks bruk, landshövding Johan Axel Stedt med maka, Ulrika Ehrenpreus. Den 13-stämmig orgeln hade tillverkats av en av tidens främsta svenska orgelbyggare, Pehr Schiörlin i Linköping.

Linköpings stift blev under 1700-talet något av ett centrum för Svenskt orgelbyggeri utanför Stockholm. I Linköpings verkade mellan åren 1738 och 77 orgelbyggaren Jonas Wistinius som var en av de första i Sverige att få orgelbyggarprivilegium av Kunglig Majestät. En av Wistinius skickligaste eleverna i orgelbyggarskola han startade var Pehr Schiörlin, som kom att bli ett av de mest framstående namnen inom svenskt orgelbyggeri.

Den i Sörmland födde Schiörlin blev Wistinius förste gesäll, och fick 1756 uppdraget att på egen hand renovera Wistinius orgel i Vadstena klosterkyrka, vilket - står det noterat - skedde till stor belåtenhet.
1769 avancerade Schiörlin till att bli Wistinius kompanjon i firman, som han sedan övertog när mästaren dog 1777.
Året efter tog Pehr Schiörlin orgelbyggarexamen vid Kungliga Musikaliska akademin.

Under de 37 år han var verksam byggde han ett 70-talet verk, huvudsakligen till kyrkor i Linköpings och Växjö stift, men av dessa återstår idag bara 14 stycken, däribland hans mästerverk
i Gammalkil från 1806 samt orglarna i Nässjö och Kråkshult. Idag betraktas Schiörlins orglar som omistliga kulturarv.

När orgeln i Svenarums kyrka byggdes 1798 var den liksom hela inredningen målad i svart med förgylla listverk och dekorationer, en inte helt ovanlig gustaviansk färgsättning, som dock ändrades då hela kyrkorummet målades om i en varm ljusgrå kulör i början av 1900-talet.
En påminnelse om den gustavianska tiden ser vi på baksidan av orgeln, som åter har målats i den ursprungliga svarta färgen.

Orgeln som Schiörlin byggde bestod av 8 hela och 5 halva stämmor på en manual och bihängspedal, med en för orgelbyggaren typisk disposition.

Orgeln i Svenarum blev om- och tillbyggd år 1865 av den framstående självlärde Småländske orgelbyggaren Johannes Magnusson. Orgeln tillbyggdes då med ett öververk på fyra stämmor och ett pedaler på tre stämmor.
Fasaden breddades då också för att ge plats åt öververket.
Pådrivande bakom beslutet av bygga om orgeln var säkerligen församlingens organist Carl Gustaf Lagerquist. Han hade tillträtt sin tjänst 1850 och behöll den till sin död 1917. Med detta var han sannolikt den organist i landet med längst tjänstgöring.

Trots att även Magnussons arbeten idag räknas av högt värde, dömdes Schiörlinorgeln ut i början av 1950-talet, och ersattes med en modern pneumatisk orgel bakom den gamla och magasinerade pedalverket.
Denna orgeln som byggdes Grönvalls i Lilla Edet blev dock med tiden så utsliten att den inte längre gick att spela på, och man ersatte då denna med en digital orgel som också placerades på läktaren. Under ett tiotal år fanns det alltså tre orglar på orgelläktaren. Grönvalls liksom Schiörlinorgeln fick stå kvar, men stumma reducerad till enbart en dekor i kyrkorummet.

Den ursprungliga organistbänken stod fram till 2014 i det Stedtska gravkoret, men är nu åter på sin ursprungliga plats.

2016 restaurerades Schiörlinorgeln till ursprungligt skick av orgelbyggarna Bergenblad & Jonsson och är nu åter i bruk. Den digitala orgeln flyttades till församlingshemmet. Vid renoveringen fann man intressant dokumentation från och till Pehr Schiörlin. Breven är klistrade på väderlådans underkant och rör bland annat bygge av en ny orgel till kyrkan i Gillberga utanför Eskilstuna. Här finns även brev skrivna av Schiörlins mecenat, friherre Lagerfeldt.
Stacks Image 262044