Stacks Image 262060

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Värnamo kommun
Nydala klosterkyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Nydala klosterkyrka

Nydala kloster grundades av en skara munkar som kom vandrande från klostret Clairvaux i Burgund. Det blev en av hela 17 cistercienserkloster som grundades i Sverige under tidig medeltid.
Till minne av moderklostret Clairvaux, på latin Clara Vallis vilket översatt till svenska blir Den ljusa dalen, kallade man sitt nya hem Nova Vallis –Den nya dalen - alltså Nydala. Marken hade man fått av Linköpingsbiskopen Gislo.

Det tog munkarna drygt 100 år att färdigställa den centrala delen av klostret, och före mitten av 1300-talet var förmodligen hela klosteranläggningen fullt utbyggd. Enda motsvarande byggnad som uppförts med fint kvaderhuggen granit är Rydaholms kyrkas torn som är samtida med Nydala.

Den så kallade Bondkyrkan som finns strax sydväst om klosterkyrkan, var klostrets forna portkapell.  Enligt den regelbok som cistercienserna följde var portkapellet en av de fem byggnader som skulle finnas när man etablerade ett nytt kloster. Portkapellet var till för besökare som inte hade tillträde till klosterkyrkan.

Nydala kloster hade stora svårigheter med finansieringen av sitt bygge. Så sent som 1258 uppmanades invånarna på Gotland och Öland att med gåvor understödja klostret, eftersom traktens fattigdom och ofruktbarhet gjorde att kyrkobygget inte kunde fullföljas.
Efter invigningen av den pampiga kyrkan 1266 blev donationerna mer omfattande och klostret blev allt rikare. Strax innan reformationen i början av 1500-talet var Nydala det cistercienserkloster, som betalade mest skatt till Kronan.

Men på 1500-talet kom också katastrofen. Det började redan innan reformationen. På väg tillbaka till Danmark efter Stockholms blodbad tog unionskungen Kristian II – av svenskarna kallad Kristian Tyrann vägen förbi Nydala. Under morgonmässan i klosterkyrkan lät kungen fängsla abboten Arvid Håkansson och munkarna. Munkarna fördes ut på Ruskens is och kastades bundna i en vak. Abboten Arvid lyckades slita av sig repen och ta sig upp ur vaken men överfölls av soldaterna som med sina svärd och lansar höll honom under vattnet tills han drunknade.

Bara några få år efter morden är det slut på det medeltida klostrens historia i Sverige. Gustav Vasa lät genomföra reformationen, och passade på att lägga beslag på kyrkans och klostrens gods och guld.
Det var stora rikedomar att hämta. Nydala kloster ägde precis före reformationen över 250 gårdar, däribland nuvarande Ottenby kungsgård på Öland, och var det rikaste cistersienserklostret i Sverige och den största jordägaren i Småland.

Danska trupper härjade åter och brände ner klosterbyggnaderna 1568 under det nordiska sjuårskriget.
Efter reformationen lämnades kyrkan att förfalla. Klosterlängorna revs och kyrkans långhus förvandlades till en ruin, men räddades senare till eftervärlden av friherre Hans Isaak Ridderhjelm, som på 1600-talet på egenbekostnad lät restaurerad och ställa i ordning den bäst bevara delen av den gamla klosterkyrkan, som blev sockenkyrka.
Idag återstår bara rester av några mindre medeltida byggnader och ruinerna av det som under klostertiden var menighetens del av kyrkan, närmare bestämt det så kallade portkapellet.
Men en bit av klostermuren och delar av klosterkyrkan, som finns i den nuvarande sockenkyrkan återstår. Det är högkoret, korkapellen och tvärskeppet. Och i sakristian finns fragment av kalkmålningar som förmodligen är från senmedeltiden.
En släkting till Hans Isaak Ridderhjelm, friherre Alexander Stromberg tog i början av 1700-talet över godset, och han lät uppföra det nuvarande 38 meter höga trätornet.
Båda friherrarna Ridderhjelm och Stromberg har fått sin gravplats i kyrkan - något jag strax återkommer till. På 1700-talet fick kyrkan också barockinredning, och av denna återstår idag bland annat predikstolen och altaruppsatsen, som båda kommer från samma skulptörverkstad.

Altaruppsatsen har längst ner en relief som föreställer Jesu sista måldin, flankerad av friherrliga ätten Stobergs vapensköldar.
Ovanför ser vi Kristus på korset med Jungfru Maria och aposteln Johannes vid sina sidor.
På sidorna står skulpturer föreställande Johannes Döparen och Moses med lagtavlorna.
Går vi upp ett steg ser vi Kristus som smöjes och sveps inför gravläggningen.
Och högst upp den Uppståndne Kristus med segerfanan.

I korets södra vägg finns bevarade muröppningar för piscina, ett väggskåp samt en sittnisch som är unik. En sådan finns endast här i Nydala och i dotterklostret Roma på Gotland.

1750 skänkte hovjunkaren och godsägaren Johan Gustaf Linroth ett orgelverk med tio stämmor till kyrkan. Det finns noterat att orgelbyggaren Carl Hanner reparerade orgeln 1843, men den nuvarande igeln med 15 stämmor tillverkade 1967 av av Rikard Jakobi. Orgeln är placerad på den tidigare herrskapsläktaren, byggd ovanpå det adliga gravkoret där medlem ur ätterna Löwenhielm, Stromberg och Linroth vilar, och vars begravningsvapen hänger på väggen ovanför orgeln.

Häradsmålaren Pehr Hörberg smyckade panelerna på den tidigare orgelläktaren i väster med målningar, men dessa har senare övermålats med motiv föreställande musikinstrument. Enligt en skröna ska träsniderierierna ha utförts av ryska krigsfångar på Visingsö.

Kyrkan har genomgått flera renoveringar, bland annat i mitten av 1960-talet under ledning av arkitekt Ragnar Hjort.
I norra tvärskeppet står den moderna dopfunten. Den gamla dopfunten är idag placerad i den så kallade bondkyrkan.
När man i slutet av 1800-talet gjorde en ny fönsteröppning i norra korsarmens gavel hade man som förebild den tredelade fönstergruppen i östra korgaveln, som var typisk för cistercienserna.
Porten kallades Porta Mortu-orum - De Dödas Port. det var genom denna port som munkarna fördes ut till den sista vilan på klostrets kyrkogård som låg strax norr om själva klosterkyrkan.

En Madonnabild i askträ skapades på 1970-talet av den bulgariske träsnidaren Jordan Ivanov, som en tid bodde i Nydala.

Och träsnidaren Eva Spångberg i Gamla Hjälmseryd, som själv kallade sig Förkunnare i trä, har bland annat skapat ett processionskors. Samt krucifixet på altaret i Mariakapellet i anslutning till norra sidoskeppet.

Söder om kyrkan ligger den nuvarande herrgårdsbyggnaden i två våningar som uppfördes på 1790-talet och är ett av den bästa exemplen på sengustaviansk arkitektur i länet.
En ägare till herrgården var under 1800-talet friherre von Blixen-Finecke, som lockade hit många bemärkta främlingar för jakt, bland dessa den tyske rikskanslern Otto von Bissmark.
Byggnaden som sedan mitten av 1940-talet ägdes av Värnamo kommun användes som skola under 1900-talet innan den lades ner 1969. 1990 förvandlades herrgården till lägergård. 2018 såldes Nydala herrgård till två intressenter och huvudbyggnaden blev privatbostad.
Stacks Image 262091