Stacks Image 262080

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Sävsjö kommun
Norra Ljunga kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Norra Ljunga kyrka

Norra Ljunga kyrka är en av de så kallade Njudungskyrkorna från senare delen av 1100-talet.

Kyrkans torn är nästan ursprungligt. Den kom till i början av 1200-talet och inne i sydvästra hörnet av tornet finns en murad spiraltrappa. Tornet var ett tag även försedd med en tornspira och ganska stora luckor för att låta klockornas klang komma till sin rätt – för det var så att under ett trettiotal år i början av förra seklet härbärgerade tornet kyrkklockorna.
När man sedan på 1930-talet installerade elektrisk ringning ansåg man att kyrktornet inte skulle tåla påfrestningen och lät därför uppföra den nuvarande klockstapeln som du ser snett bakom dig till höger. Man återgick därvid till gamla anor, för en fristående klockstapel har funnits här i Norra Ljunga långt tillbaka i tiden. Redan på 1600-talet fanns en klockstapel med två klockor. Och ännu tidigare, under den katolska tiden fanns även en mindre klocka inne i koret som ljöd under mässans höjdpunkter. Bland annat när prästen lyfte upp oblaten, som då förvandlades till Kristi lekamen.

Den huv - eller tak med spira som tornet hade från slutet av 1800-talet såg ganska märkligt ut och stämde inte alls på den medeltida byggnaden, och har beskrivits sett ut som om man bar toppluva till frack. Vid restaureringen på 1950-talet plockade den främmande tornskapelsen bort och tornet fick sitt nuvarande stilrena utseende.

Kyrkan har också i övrigt förändrats under seklernas gång. Man har satt igen den ursprungliga huvudporten på långhusets vägg, och uppe till vänster om det stora fönstret finns konturerna av ett av de ursprungliga små fönstren.
Under restaureringen på 1950-talet påträffades utvändigt en del fragment av målningar från 1600-talet. Den utvändiga dekoren utgörs dels av tegelimiterade hörnkedjor – dels av en fris under takfoten.

De största förändringarna skedde förmodligen redan på medeltiden. Den ursprungliga absiden, den runda del av koret från 1100-talet som är så typisk för Njudungskyrkorna, revs vid ungefär samma tidpunkt som tornet byggdes, alltså redan på 1200-talet, och koret förlängdes då med tre meter åt öster till sin nuvarande storlek. Senare under medeltiden fick kyrkan en sakristia på norra sidan, och samtidigt lät man slå kryssvalv av tegel över både långhus och kor.
Invid predikstolen finns ett mindre, högt placerat fönster som är försett med en glasmålning föreställande Såningsmannen utförd av konstnär Edgar Wallin

Predikstolen från 1600-talet vilar på kyrkans gamla Mariaaltare – som är bevarat och inmurat i fundamentet till predikstolen. Den vackra predikstolen pryds av sex skulpturer som symboliserar – från vänster - Rättfärdigheten, Evigheten, Kärleken, Hoppet, Tron och Kyskheten. Figurer är troligen skapade av målaren och träsnidaren Pehr Hörberg. Sommaren 1991 försvann Tron - den andra snidade figuren från höger. Den blev helt enkelt stulen.
Den snidade figurer som nu tagit dess plats skapades av träsnidaren Eva Spångberg.
Figuren Kärleken, den tredje från vänster är visserligen original, men ska vara ett barn kort.
Ursprungligen fanns där enligt uppgift två barn. Men då åldersskillnaden mellan de två barnen inte var så stor ansåg man det för länge sedan opassande och tog helt sonika bort den ena barnet.

Målaren Pehr Hörberg som var verksam under andra halvan av 1700-talet, och vars verk pryder stora delar av kyrkan, började som plankstrykare på landet, men fick slutligen tillfälle att studera vid akademien, och utsågs till hovmålare. Han är bland annat representerad på Nationalmuseum i Stockholm.
Du ser hans signatur på kyrkbänken till höger om predikstolen.
En mindre känd sida hos Pehr Hörberg var hans karriär som spelman. Ett antal låtar efter Hörberg har funnits och är idag tämligen spridda i spelmanskretsar. Bland annat Pigopolskan, som hittats nedtecknad på baksidan av en av konstnärens altartavlor.

I koret finns ett ståndur. Urtavlan anger att uret tillverkats 1769 av en i övrigt okänd urmakare vid namn Iwan Holmqwist.

Karmstolen i koret inköptes i en antikaffär i Jönköping på 1950-talet.

När Norra Ljunga k yrka brann på trettondagen 1977 skadades stora delar av inredningen svårt, bland annat totalförstördes Pehr Hörbergs målningar på läktarbröstet. Dessa är nu ersatta med målningar skapade av arkitekten Pontus Ljungberg.

1866 fick kyrkan en orgel byggd av Carl August Johansson i Broaryd. denna byggdes sedan om i mitten av 1930-talet, innan den nuvarande mekaniska orgeln kom på plats 1982, byggd av Nils-Olof Berg, Nye. Men fasaden är från 1860-talet.
Stacks Image 262103