Stacks Image 262080

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Jönköpings kommun
Järsnäs kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Järsnäs kyrka

Här där Järsnäs kyrka ligger fanns en gång för mycket länge sedan - som namnet antyder - ett "näs" mellan de två sjöarna Nätaren och Lillesjön.
Och här fanns troligen en kyrka eller kapell redan på 1100- eller 1200-talet. Kyrkan har sedan byggts till och om ett flertal gånger, bland annat under tre tillfällen på 1700-talet, då mittskeppet åt norr tillkom.

Under 1700-talet tillkom ocks
å en klockstapel, som påminde om den klockstapel som uppfördes i Norra Solberga, en stapel som i dag finns i Jönköpings stadspark.

Sitt nuvarande utseende fick Järsnäs kyrka vid en ombyggnad år 1905, då bland annat klockstapeln revs och tornet och det runda koret uppfördes efter förslag från stadsarkitekten i Jönköping August Atterström.

Från andra hälften av 1500-talet och in på 1800-talet låg Järsnäs gamla prästgård "endast 34 alnar från kyrkan". Antagligen låg denna byggnad öster om kyrkan.
Från cirka 1839 ligger prästgården omkring 150 meter söder om kyrkan, och har i huvudsak tjänat som kyrkoherdebostad fram till våra dagar. I slutet av 1960-talet renoverades prästgården, främst med tanke på församlingens ungdomsverksamhet.

I mitten av 1930-talet igångsattes en restaurering av kyrkans inre efter ett förslag av Erik Lundberg vid riksantikvarieämbetet. Kyrkan har även renoverats senare.

Tavlorna i barock som finns i rummet bakom koret är från den tidigare läktarbarriären, som var dekorerad med apostlabilder skapade på 1700-talet av Jönköpingsmästaren Johan Kinnerus, som kanske är mest känd för att dekorerat Habo, Barnarps och Brandstorps kyrkor.

Den vackra altaruppsatsen är från början av 1800-talet.

I den stora valvbågen, som skiljer långhuset från koret, hänger förr ett krucifix som trots sin medeltida form är från 1600-talet. Detta krucifix hänger nu på den södra väggen.

Fyra glasmålningar skildrar den korsfäste Jesus, den uppståndne Jesus, den undervisands Jesus och Jesus som den gode herden. Glasmålningarna är utförda omkring 1906 av Stockholms glasmästeri, Neumann & Vogel, och och är donerade av kyrkoherde Jonas Magni.
Vid 1930-talets restaurering tillkom ytterligare två glasmålningar mot väster med enbart dekorativa former, men vem som var upphovsman till dessa vet vi inte.

Kyrkans enda begravningsvapen som hänger på östra långväggen minner om kaptenen Knut Eriksson Ulf af Hjortnäs som dog år 1676.

En gravhäll av kalksten är inmurad i västväggen.

Här finns även ett porträtt av kyrkoherde Abraham Anander från 1722. Han såg tio år tidigare till att förbättra den då bristfälliga kyrkobyggnaden.

De äldsta ljuskronorna i Järsnäs daterar sig från mitten och slutet av 1700-talet.
Två ljuslampetter i försilvrad mässing, föreställande gudinnan Diana, är från 1600-talet.

Dopfunten är av senare datum och utformad 1951 med en fot med människogestalter av konstnären Ture Jerkeman från Stockholm.

1906 fick kyrkan en orgel byggd av orgelbyggare A Magnusson i Göteborg. Den ersatte då en orgeln från 1823 som var byggd av Nils Ahlstrand i Norra Solberga. Denna orgel övertogs 1905 av Norra Smålands fornminnesförening och kom att få sin plats i Bäckaby gamla kyrka i Jönköpings stadspark, en kyrka som år 2000 ödelades i den mordbrand.
Den nuvarande mekaniska orgeln som är placerad bakom Magnussons fasad kom dock på plats 1978 och är utförd av Tostareds orgelbyggeri.
Stacks Image 262107