Stacks Image 262114

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Gislaveds kommun
Gislaveds kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Gislaveds kyrka

Gislaved hörde ända fram till 1950-talets början till Båraryds församling men fick redan i slutet av 1800-talet en egen begravningsplats.
Längtan efter ett eget kapell växte och man samlade in pengar till bygget genom att bland annat “sälja tegelstenar” till kapellet. 1904 stod det som då hette Båraryds kapell klart, ritad av arkitekt Ludvig Petersson.
Detta det ursprungliga kapellet omfattade det nuvarande koret samt de tre främsta fönsterparen i långhuset. Men när kapellet uppfördes fick man ta hänsyn till huvudvägen som låg direkt öser om kyrkan, och kapellet fick därför sin huvudingång i öster, och koret placerades i väster. Samma orientering som kyrkan har idag.

I mitten av 1930-talet hade befolkningen växt så mycket att det blev nödvändigt med en tillbyggnad av kapellet, som därefter kom att kallas kyrka. Men det skulle dröja fram till 1951 innan den blev huvudkyrka och på allvar kom att heta Gislaveds kyrka.

Utvändigt gränsar kyrkan till en parkanläggning som allmänt kallas Kyrkoparken. Skulpturen som kom till på 1940-talet, och som är Gislaveds första offentliga konstverk kallas Folkvisan, och är skapad av skulptören Axel Wallenberg.
Samma skulptur finns också vid Smålands nation i Uppsala.

I parken finns även fyra reliefer infästa i ett stenfundament. Verket har titeln De fyra årstiderna och är skapade 1951 av Halmstadskonstnär Bernard Anderson, och är sannolikt gjutna av Herman Bergman.

När man renoverade kyrkan i mitten av 1950-talet tillkom målningarna av Stockholmskonstnären Axel Wallert i taket, på korväggen, predikstolen och läktarbröstet. Wallert var tidigare mest känd för att ha utfört målningar i Stockholms stadshus.
Målningarna betalades genom en donation från makarna Sonja och Walter Kronvall, som också skänkte kyrkosilvret. I samband med att altarväggen målades murades tre fönster i västra korväggen igen.

För lokalbefolkningen kan takmålningarna som visar Kristus vid himmelsfärden inför de elva lärjungarna, vara extra intressanta. För flera av ansiktena har lånat drag från kända Gislavedsbor från tiden för renoveringen.
Kormålningen visar bland annat till höger helgonet Sankt Sigfrid som döper vår förste kristne kung Olof Skötkonung i Husaby källa. Enligt legenden antas Sankt Sigfrid ha passerat förbi Gislaved på den gamla vägen mellan Finnveden och Västergötland när han färdades mellan Växjö och Husaby.

På läktarbröstet ser vi några av Jesus tolv apostlar. Bland annat ser vi Bartolomaios med kniv och Taddiaos med påk. Här ser vi Jakob den äldre med snäcka - och Tomas med vinkelhake.
Måleriet gör intryck av att vara utförda i relief av huggen sten.

Även predikstolen som är tillverkad i Sjötofta, har dekorerats med målningarna av Axel Wallert. Gestalterna föreställer bland annat apostlarna Paulus med svärd och Johannes med kalk.

1980 fick kyrkan en ambo i gåva, ritad och framtagen av skulptören Bertil Åberg från Vaggeryd, och som visar de fyra evangelisternas symboler i relief.

1984 tillkom altaret, ritat av arkitekt Per Rudenstam i samband med en mindre renovering. För utförandet står konstnären Kent Abrahamsson.

Sin första orgel fick kyrkan på 1930-talet, tillverkad av Lindegrens orgelbyggeri i Göteborg. Den nuvarande orgeln på läktaren som är byggd 1982 av ett annat Göteborgsföretag, Olof Hammarberg har 21 stämmor. Och i koret finns en orgel byggd 1997 av Ålems orgelverkstad.

Klockspelet med 24 klockor i kyrktornet är en gåva av disponenten Thure Mårtensson. Det spelar psalmer varje dag kl 8, 13 och 17.

Vid en omfattande renovering 2018 byttes bland annat kyrkans tak, och samtidigt byggdes kyrkan till på högra sidan om huvudingången med hiss och toaletter.
Stacks Image 262086