Stacks Image 262096

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Nässjö kommun
Forserums kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Forserums kyrka

Man tror att Forserum medeltida kyrka byggdes av munkar från Nydala kloster redan i slutet av 1100-talet. Kyrkan var då betydligt mindre än den nuvarande kyrkan och bestod av den del som nu finns mellan vapenhuset och predikstolen.
På södra långväggen ovanför nuvarande fönster syns ännu rester av de tidiga öppningar i väggen som utgjorde de medeltida små fönstren, som satt högt upp.

I slutet av 1700-talet hade kyrkan i Forserum blivit för litet och kyrkan förlängdes med nästan 10 meter.

1902 svarade Jönköpings dåvarande stadsarkitekt Fredrik Sundbärg för en stor förändring av kyrkan. Den gamla klockstapeln hade rivits sedan den drabbats av ett åsknedslag och i stället uppfördes ett torn vid kyrkans västgavel.

När kyrkan restaurerades 1935 under ledning av arkitekt Erik Lundberg hade denna ett ritningsförslag från 1928, utfört av Göran Pauli som underlag. Då byggdes tornet om och predikstolen flyttades till södra väggen samtidigt som man byggde en läktare ovanför sakristian där man senare placerade en orgel.
Men när man i mitten av 1970-talet åter renoverade kyrkan togs orgeln bort och läktaren byggdes igen. Predikstolen placerades åter på norra väggen. Samtidigt tog man bort de längsgående bänkarna i koret och därmed större plats för altarringen.

Den igenmurade sydporten är markerad med en nisch under fönstret.

Altaruppsatsen är en barockpjäs, snidad 1692 av Anders Ekeberg från Borås.

Längst fram i koret finns på varje sida färgade fönster från år 1941 med motiv ur Moseböckerna och evangelierna., utförda av Robert Nilsson.
Och på södra sidan finns ett vackert målat fönster med motivet Kristi Himmelsfärd, signerat Elis Lundqvist år 1954.

På 1930-talet hittade man på kyrkogården ett stenkors som är försett med Tors hammare, vilket tyder på att det förmodligen är från brytningstiden mellan hedendom och kristendom.

Triumfkrucifixet, som hänger på en takbjälke mitt i kyrkan och med Kristusgestalten i naturlig storlek, är troligen tillverkad i Östergötland på 1300-talet.

Dopfunten av Vättersandsten är förmodligen från 1200-talet. Och järndörren mellan koret och sakristian är från 1300-talet, och är försedd med kulhål som troligen är från någon av alla de krig som utkämpats mellan Sverige och Danmark.

1856 byggdes orgeln av Sven Nordström i Flisby. Verket restaurerades 1977, men står idag oanvänt.

Läktarbröstet har åtta fyllningar som dekorerades 1746 av Johan Kinnerus med skildringar av bland annat evangelisterna.

När man restaurerade kyrkan 1935 fann man under golvet i kyrkans kor graven till kaptenen i Smålands och Jönköpings infanteri. ”Adlige och välborne Georg Robertsson Livingstein, född 1604 i Krycksridy i Skottland och saligen avsomnad i Forserum den 3 Maj 1667".

Under medeltiden har kyrkan haft flera fristående klockstaplar. Den sista av dessa uppfördes under 1680-talet efter en insamling bland församlingsborna, till en kostnad av 49 riksdaler 22 öre och 8 1/5 skäppor råg! Kring förra sekelskiftet skadades dock denna klockstapel vid ett åsknedslag, varför man 1902 byggde det nuvarande klocktornet, som numera huserar de båda gamla klockorna.
Det finns en sägen som i korthet berättar om en klockargesäll som ska ha gjutit en av kyrkklockorna i Forserum, en klocka som fick en vidunderligt vacker klang som kunde höra ända ner till Jönköping. När hans mäster fick reda på detta dödade han gesällen, med orden ”Tar du brödet ifrån mig, så tar jag livet av dig”. Mästaren ska innan han begav sig från Forserum ha borrat ett hål i kyrkklockan så att den efter den dagen inte hade starkare klang än andra klockor.
Även om detta är en spännande historia så är den knappast sann, och liknande sägner finns också från andra kyrkor runt omkring i vårt land, bland annat i Skåne.
Stacks Image 262113