Stacks Image 262230

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Vetlanda kommun
Bäckaby kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Bäckaby kyrka

Den nuvarande kyrka som är byggd i sten, uppfördes vid förra sekelskiftet, som ersättning för Bäckaby gamla kyrka med anor från 1300-talet. En kyrka som 1902 flyttades till Jönköping, och som räknades till en av landets främsta träkyrkor, men som brann ner i en anlagd brand år 2000.

På den gamla kyrkogården finns det Ehrenstrålhska gravkoret, uppfört vid mitten av 1700-talet av David Nerman-Ehrenstråhle som en gång ägde Säby säteri. han var ordinarie juris professor vid Lunds universitet, och har betecknats som en av den svenska juridiska vetenskapens grundare.

Redan på 1700-talet hade man diskuterat reparationer av den gamla kyrkan, men under 1800-talet blev det istället aktuellt att bygga en helt ny kyrka i Bäckaby.
Bäckaby nuvarande kyrka är ritad av arkitekten vid Överintendentsämbetet Carl Möller, som även ritat bland annat Sankt Johannes kyrka i Stockholm. Han skulle senare komma att bli den förste generaldirektören för den då nybildade Byggnadsstyrelsen.

Bygget av den nya kyrkan gick ut på anbud, som vanns av två byggherrar - John Lilienberg i Hörby och Anders Sjunesson i Tjörnarp - som tillsammans lämnade ett bud på 39.700 kronor. Det visade sig vara tilltaget i underkant, och för att täcka förlusterna fick de båda i efterhand 1.000 kronor extra.

Den nya kyrkan invigdes söndagen den 8 oktober 1898 av biskop Nio Lindström. Förnamnet är egentligen en förkortning för Nils Johan Olof Herman, eller N.J.O.H. Lindström som han alltid skrev sig själv.

Om invigningen stod det veckan efter att läsa i Vetlanda-posten. ”Bönedagsmorgonen var kylig, men bjöd på den härligaste solsken.
Redan vid 8-tiden började folkskaran samlas. Klockan 9 var alla till Bäckaby ledande vägar fylla med en oavbruten ström av gående och åkande personer.
När huvuddörren en kvart över 10 öppnades uppkom en oerhörd folkträngsel. Det var minst 2000 personer som hoppades att få någon av de 500 sittplatser.”

I den nya kyrkan finns fyra bänkdörrar från den gamla kyrkan. Dessa som nu är uppsatta på södra väggen är tillverkade på 1500-talet och lämnades kvar eftersom de inte ansågs vara original.

1913 flyttades predikstolen från sin plats vid triumfbågen till den nuvarande och försågs med en trappa.

I ett brev till Byggnadsstyrelsen 1936 klagade församlingen över att kyrkan var i dåligt skick främst på grund av fuktskador. Man ansåg också att byggnaden var för stor i förhållande till folkmängden och svår att värma upp. Därför var kyrkan i stort behov av renovering.
Byggnadsstyrelsen uppmanade församlingen att anlita en kompetent arkitekt.
1937 upprättade arkitekt Johannes Dahl från Tranås ett restaureringsförslag, men kriget kom emellan, och först drygt tio år senare kunde renoveringsarbeterna påbörjas.

Ursprungligen var en stjärnhimmel målad i det välvda kortaket med två änglar som flankerade korbågen, men vid renoveringen blev dessa övermålade.

I kyrkan finns ett krucifix skapat av konstnärinnan Eva Spångberg.

Ett par kandelabrar är tillverkade på 1840-talet av guldsmeden Gustaf Möllenborg i Stockholm. En vinkanna och oblatask är tillverkade av guldsmeden Allvin i Vetlanda och skänkta till kyrkan 1955.

Från början hade kyrkan en mindre privatägd orgel som ägdes av kantor Frödeberg. Han fick betalt för att kyrkan fick lov att bruka hans orgel, men när han slutade tjänsten 1909 tog han med sig sin orgel, och därefter hade kyrkan ett harmonium, som först 1961 ersattes med den nuvarande orgeln som är byggd av Olof Hammarberg i Göteborg.

Den stora klockan i Bäckaby kyrka är troligen gjuten på 1300-talet.
Stacks Image 262252