Stacks Image 262131

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Kalmar kommun
Arby kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Arby kyrka

Den första kyrkan i Arby var förmodligen en träkyrka som stod klar redan i början av 1100-talet. Under golvet i den nuvarande kyrkans långhus har man funnit spår av stolphål som visar att träkyrkan var cirka fyra meter bred, men oklart hur lång.
Träkyrkan byggdes successivt ut och förvandlades till en stenkyrka under 1100- och 1200-talen. Först tillkom det som nu är koret. Därefter revs långhuset av trä och ersattes med murverk. Sist, i mitten av 1200-talet byggdes ett brett torn med dubbla huvar i väster, liknande det torn ännu finns i Rydaholms kyrkan i Östbo utanför Värnamo.
Enligt en ritning från mitten av 1700-talet ska tornet ha haft två spiror. Spirorna revs något senare och tornkammaren blev en del av långhuset. Vid denna tid fick kyrkan det utseenden den i stort har i dag, även om kyrkan senare har genomgått flera ombyggnader och renoveringar.

När man i mitten av 1940-talet avlägsnades sentida putslager i koret återfann man två tidigare igenmurade nischer och då framträdde två konsekrationskors som målats i samband med att kyrkan invigdes.
Vid renoveringen togs det ursprungliga absidfönstret fram, nu dolt av den stora altaruppsatsen, liksom enstaka rester av medeltida kalkmålningar. Mitt på norra väggen kan vi se skymta en liten del av alla de målningar med motiv från Jesu liv som under medeltiden täcke kyrkorummet.

I kyrkan förvaras flera medeltida inventarier. Bland annat en dopfunt tillverkad av gotländsk kalksten i mitten av 1200-talet. Dopfunten tillhör en grupp med liknande dopfuntar i Vreta Kloster, Lunds domkyrka, Visby domkyrka och Holmby i Skåne.

Här finns också ett triumfkrucifix som är ett sydskandinaviskt arbete från andra halvan av 1200-talet. Törnekronan och korset är dock inte ursprungligt. Högst upp på korset ser vi fyra figurer som ligger vid en sten. Scenen föreställer förmodligen himmelsfärden, och stenen är då Olivberget.

En träskulptur som föreställer Kristus som Smärtomannen överfördes på 1770-talet till Karlsunda kyrka, varifrån den senare 1941 överlämnades till länsmuseet i Kalmar. Dit fördes också ett fragment av en relikdosa med reliker som fanns i Arby kyrka. Täckstenen som legat som lock över relikgömman i det medeltida altaret är i dag inmurad i kyrkans altare.

På norra sidan i korvalvet finns en skulpturgrupp som är utförd i Bayern omkring år 1600.
Den skänktes till Arby kyrka av konstnärinnan Ebba Pauli Rappe.

Dopljusstaken är gjord av en träpelare som ingått i ett gallerverk för koret, skapat 1613.
Foten och ljushållaren till pelaren har gjorts av träsnidaren Eva Spångberg, som också svarat för färgsättningen.

Predikstolen har tre bilder. Längs till höger ser vi ankaret som står för hoppet. I mitten ser vi ett ovanligt motiv, fadern som tar emot den förlorade sonen, ett motiv som står för kärleken.
Och till vänster är motivet Livets träd, som har sprungit ut i blom genom Tron. Även detta ett mycket ovanligt motiv på en predikstol.
På predikstolen finns ett timgals från 1700-talet liksom en Karl XII:s bibel.

I höjd med predikstolen finns en stor gravhäll som markerar familjegraven för proviantmästaren Johan Törnebohms å Södra Gåra. Hans hustru Christina skänkte till hans minne 1701 en kollekthov som ännu används.

På norra långhusväggen finns en tidigare altartavla, målad i mitten av 1870-talet av prästsonen Waldemar Tode. Det berättas att han redan under tonåren drömde om att få bli konstnär, men hans pappa prästen satte sig emot, eftersom man menade att det inte var någon framtid för den unge pojken. Waldemar Tode målade då endast 16 år gammal altartavlan som han sedan skänkte till kyrkan. Och detta fick pappan att helt ändra mening.
Han till och med gav sonen 100 kronor som en grundplåt till sina konststudier. Tavlan flyttades till sin nuvarande plats vid en renoverings av kyrkan på 1970-talet.

1852 fick kyrkan en piporgel byggd av Carl August Johansson & Johannes Magnusson i Lemnhult. När denna orgel byggdes om 1904 av orgelbyggare Magnusson i Göteborg, såldes det kvarvarande av den gamla orgeln för 19 kronor.
Den nuvarande orgeln är byggd 1955 av Troels Krohn, Hillerød, Danmark.

Samtliga tre kyrkklockor som hänger i klockstapeln från 1841 är förmodligen från medeltiden.
Storklockan har en inskrift som översatt till svenska lyder: ”Herrens år 1403 (gjöts jag). Helge, Olof, Maria och Kristus, bed för oss”. Klockan är med detta en av de äldre kyrkklockor i landet som fortfarande är i bruk.
De bägge mindre klockorna saknar inskrift.

I vapenhuset finns en runsten som påträffades på 1970-talet när man tog bort ett benhus på kyrkogården. Stenen är det av de äldsta i landet som har ett kristet kors, och har ursprungligen varit minst 2 meter hög och 1 meter bred, och stod invid en bro nära kyrkan, men stympades senare, och placerades i benhuset.
De delar av inskriften som man har kunna uttyda lyder ”... resa minnesmärket efter Bove ... ”. Man tror att Bove var en hövding över byn vid ån - alltså Ar by.

På kyrkogården fanns förr bland annat en benhus som 1703 ändrades till gravkor för jägmästare Sven Ljungberg på Norra Gåra och kapten Jakob Mittler på Applerum. Benhuset flyttades under första halvan av 1800-talet till det nordvästra hörnet utav kyrkogården, där byggnaden kom att användas som vedbod. I början av 1960-talet plockades slutligen boden ner och lades i kyrkstallarna där den fortfarande förvaras.
Stacks Image 262104