kyrkor i Växjö stift
guider producerade av Kyrkoguiden

lista / karta Gislaveds kommun

kyrkor
Växjö stift
lista

Sandviks kyrka

På platsen där den nuvarande kyrkan nu ligger fanns tidigare en kyrka som enligt uppgift uppfördes på 1600-talet, detta efter att en tidigare medeltida kyrka bränts ner av danskarna.
Men även föregångerna till dagens kyrkan brann.
Branden som inträffade den 6 januari 1896 orsakades av en överhettad järnkamin som hade installerats året innan. Bland föremål som då gick förlorade var kyrkans klockor. Lillklockan var då en av landets äldsta. I samband med att man beställde nya klockor hos klockgjutarefirman Bergholtz i Stockholm skickade man även dit den nersmälta malmen från de gamla klockorna – som alltså ingår i den nuvarande.
I kyrkan fanns tidigare fram till 1500-talet dessutom en tredje klocka som församlingsborna lät sänka i sjön Fegen för att undgå Gustav Vasas konfiskation. När man så småningom skulle hämta upp klockan hade de som gömt den avlidit och man har aldrig återfunnit klockan.

Direkt efter branden fanns förslag om att Sandviks församling skulle uppgå i någon av de angränsande församlingarna, något som dock avvisades av församlingen. Och istället beslutades redan en vecka efter branden att låta uppföra en ny kyrka. Uppdraget att rita den nya kyrkan gick till stadsarkitekten i Halmstad Sven Gratz, som sedan skickade ritningarna till överintendentsämbetet i Stockholm för godkännande vilket skedde ett år efter branden.
Den nya kyrkan som uppfördes i nygotisk stil byggdes av byggmästaren Johannes Larsson från Sandhult

Många av kyrkans stenar i rödskimrande granit roddes över Fegen från Västgötasidan. Det var en lantbrukare vid namn Johan Bengtsson som högg blocken, och han fick 5 000 kronor för sitt hårda slit. Men han höll ändå på att knäcka sin ekonomi, varför han småningom av kyrkorådet kompenserades med ytterligare en summa pengar.

Kyrkan invigdes i september 1899 biskop Herman Lindström från Växjö.

Det dröjde sedan till 1950 innan den första renoveringen av kyrkan behövde genomföras, och kyrkan har även senare genomgått renoveringar. Men kyrkans glasmålningar som levererades av en glasfirma i Göteborg fick redan 1901 repareas efter att de skadats i en storm. Motiven föreställer korsfästelsen och uppståndelsen.

Kyrkans dopfunt tillverkades av J. Wienbergs stenhuggeri på Öland.

Vid branden lyckades man rädda altaruppsatsen som tillverkades 1744 av Sven Segervall. Den Jönköpingsfödde stiftsbildhuggaren
var betydligt mer modern i sina arbeten än samtida kolleger i södra Sverige, exempelvis den flitigt verksamt skånske träsnidaren Johan Ullberg. Sven Segervall hade troligtvis studerat hovbildhuggaren Burchardt Prechts arbeten och han lånade också drag från dessa i sina egna arbeten.
Tavlan ställdes efter branden på skolans vind, men har nu funnit sin plats i den nya kyrkan.

En basunängel är tillverkad av skulptör Erik Nilsson från Harplinge i Halland.

Altare och predikstol i nya kyrkan har tillverkats av bildhuggaren Johansson från Ulricehamn.

Några år efter invigningen inköptes kyrkans orgel, levererad av Johannes Magnusson i Göteborg, med en fasad byggd i gotisk stil av orgelbyggaren Gustav Pettersson. Orgelverket renoverades 1990 av Västbo Orgelbyggeri.