Stacks Image 262066

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Hyltebruks kommun
Färgaryds kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Färgaryds kyrka

Färgaryds församling har två kyrkor – den andra är Hyltebruks kyrka – men församlingens enda kyrkogård finns här i Färgaryd. Det var när pappersbruket i Hyltebruk byggdes i början av 1900-talet och orten expanderade kraftigt och församlingen mångdubblades i antal som behovet för ytterligare en kyrka uppstod. 1924 uppfördes därför Hyltebruks kyrka.

Färgaryds kyrka hade då mindre än 100 år på nacken. Den uppfördes i mitten av 1840-talet och ersatte då en medeltida stenkyrka. Denna första kyrka finns omnämd år 1311.
Ritningarna hade ursprungligen upprättats av Johan Carlberg på Överintendentsämbetet, men dessa följdes inte. Istället gjorde byggmästare Petter Pettersson egna ritningar, enligt uppgift kopierade efter de som gjordes för Åkers kyrka utanför Vaggeryd.

Under arbete med kyrkan inträffade en olycka. Man hämtade lera till murningen från ett lertag längre upp vid Nissan. När en fullastad pråm kom till Gassljunga tippade den och de tre männen som var ombord, och vars stövlar satta fast i leran kunde inte komma loss. De drunknade alla tre. De var gifta män och deras änkor väntade samtliga barn. Efter en tid föddes tre pojkar som alla fick ina fäders namn.

Kyrkan togs i bruk 1:a söndagen i advent 1846.

I det 18 meter höga tornet hänger två klockor som tidigare hängde i den gamla kyrkan.

Altartavlan med motivet ”Korsnedtagningen” målades 1874 av konstprofessorn Mårten Eskil Winge.
Vid en renovering 1985 försågs kortaket med målningar föreställande de fyra evangelistsymbolerna, utförda av konstnär Sven-Bertil Svensson från Räpplinge på Öland.

De två änglafigurer som hänger framme i koret på ömse sidor om altartavlan är skurna i början av 1900-talet av en församlingsbo: Carl Rooth.

Dopfunten av sandsten daterad till 1200-talet. Den fanns tidigare i Långaryds kyrka och kom hit 1882, för att ”här förvaras och användas till sitt avsedd bruk.”
Sockeln i sandsten tillverkad av skulptören Erik Nilsson från Harplinge.

Den nuvarande predikstolen är tillverkad av snickaren Andreas Lindqvist från Hokhult för 175 riksdaler och kom på plats 1871. Den tidigare predikstolen från 1846 flyttades då till tornkammaren.

Orgeln som beställde 1863 av Marcussen & Søn, Aabenraa i sydvästra Danmark kostade församlingen 7.500 riksdaler.
Stacks Image 262094