Stacks Image 262084

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Borgholms kommun
Högsrums kyrka Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Högsrums kyrka Öland

Tanken på en ny kyrka i Högsrum på Öland, som ersättning för den gamla lilla medeltidskyrkan väcktes redan på 1770-talet, men först på 1820-talet började den nya kyrkan byggas.
Redan på 1000-talet fanns här dock redan en kyrka av trä, men exakt var denna första kyrka stod vet man inte. Den kyrka son sedan byggdes på 1100-talet uppfördes på samma plats som den nuvarande. Och under andra halvan av samma århundrade tillkom ett torn i väster. Detta torn finns till stora delar kvar än idag liksom långhusets västra gavel.

På kyrkogården finns i dag bland annat kolonnrester efter ett långhus från 1200-talet.

När befolkningen ökade i församlingen under 1700-talet försågs kyrkan med läktare och fler bänkar sattes in men det hjälpte i längden inte.
År 1821 skickades ett förslag på ny kyrka till Överintendentsämbetet. Detta förslag bearbetades av Carl Gustaf Blom Carlsson vid Överintendentsämbetet i Stockholm.

Byggarbetet leddes av byggmästare Leonard Lidman från Wij i Källa socken.
Man återanvände så mycket som möjligt av den gamla kyrkan. Till bygget användes bland annat kalksten därifrån.
Och det medeltida tornet från 1200-talet fick stå kvar. Bara 20 år senare byggdes dock tornet om och försågs med en lanternin där klockorna placerades.

Storklockan i tornet göts ursprungligen 1899 av K,G.Bergholtz & Co,Stockholm men blev omgjuten 1920. Lillklockan blev gjuten 1873 av I.P. Forsberg i Kalmar.

Det berättas att kyrkovaktmästaren ända fram till 1940-talet en gång om året slog gräset på kyrkogården med lie. Höet som blev fick han som en naturaförmån ta med hem till djuren.

Altartavlan från 1859 med motivet ”Korsnedtagningen” är målad av Sven Gustav Lindblom, och är en kopia av altartavlan i Kalmar domkyrka. Omramningen utfördes av Olof Peterson som var slottssnickare i Kalmar, men född i Högsrum.

Tre gipsfigurer är dock överflyttade från altaruppställningen till korfönstren.

Predikstolen i nygotik tillkom 1886. I de fem fälten på den åttkantiga korgen ingår målningar föreställande heliga gestaler, utförda av N. J. Jonsson.

Dopfunten av röd polerad kalksten 1704.

Kyrkans votivskepp skänktes till kyrkan 1934.

Orgeln kom på plats först 1897. Den byggdes av E A Setterquist & Son i Örebro, med nygotisk fasad ritad av arkitekt Gustaf Pettersson. Orgelverket omdisponerades i mitt av 1960-talet av A. Mårtensson Orgelfabrik AB i Lund.

Några av de gravhällar som finns inne i koret fanns tidigare i den gamla medeltida kyrkan, men var under ett antal år placerade på kyrkogården.
Stacks Image 262074