Stacks Image 262110

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Mörbylånga kommun
Vickleby kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Vickleby kyrka

När Vikleby kyrka byggdes i mitten av 1100-talet hade kyrkan inget torn. Ett nästan 14 meter högt och kraftiga försvarstorn tillkom på 1200-talet, bland annat överst försett med en skyttevåning. I tornet finns fortfarande många murtrappor och små celler. Sedan gammalt disponerade Vickleby kyrka några flacka holmar ett par kilometer ut i Kalmarsund. Holmarna som gick under det gemensamma namnet Svanholmarna såldes dock i mitten av 1800-talet för 500 riksdaler. Holmarna är sedan 1940-talet på grund av sitt rika fågelliv naturskyddade.

Vickleby kyrka drabbades 1677 av danskarnas härjningar och kyrkans arkiv från den tiden finns inte kvar. Det går därför inte att säga när valven till långhuset revs och ersattes med en träpanel.
I övrigt skedde inga större förändringar av kyrkan förrän på 1700-talet, då man gjorde läktaren större. Inte för att få plats för orgeln, för det dröjde ända till 1875, utan för att man tog upp de vida bågarna mellan tornhuset och långhuset.
Även sakristian byggdes på 1700-talet.

Tornet var ursprungligen troligen byggt för fyra klockor, men endast två har samtidigt hängt i tornet.
Kyrkans medeltida lillklocka från 1300- eller tidigt 1400-tal tycks vara den enda av alla Ölands medeltida klockor som bevarats till vår tid.

1938 genomgick kyrkan en större renovering, och fick då bland annat tillbaka den färgsättning kyrkan hade på 1700-talet.

Altartavlans Golgata-scen skapades 1714 av Andreas Björkman.
1780-81 anskaffades en halv tolft goda bräder, enkel takspik och lim till altartavlans förfärdigande”. Det var detta tillfälle som altartavlan gjordes större, för att bättre passa i det nya, rymliga koret. Målningen komplette­rades sedan av Johan Lundgren Olofsson, som sam­ma år utförde omfattande målningsarbeten i kyrkan. I mitten av 1800-talet målades en ny tavla som sattes ovanpå den gamla, men den togs bort i slutet av 1930-talet och hänger nu på södra korsväggen. Denna tavla som föreställande Kristus p
å korset är signerad 1856 och målad av N J Jonsson.

På altaret står ett krucifix som eventuellt är ett utländskt arbete från 1700-talet. Krucifixet var en gåva till kyrkan 1954 från prinsessan Sibylla.

Predikstolen skulpterades 1763 av Jonas Berggren, med reliefer som visar Jesus i Getsemane och hans himmelsfärd.
Predikstolen utvidgades redan 1778.
Timglaset är tillverkat i Tyskland och skänkt till kyrkan 1780 av ingenjör Carl Fredrik Reinius.

Votivskepp eller så kallade kyrkskepp hänger i 22 av Ölands 34 kyrkor. Votivskeppet här i Vickleby kyrka är skapat av Gustaf Lindström.

I mitten av 1940-talet placerades ett dopaltare vid södra korväggen. Man hade dessförinnan under lång tid haft barndop i hemmen. Dopaltaret togs bort efter 1963.

Kyrkans dopfunt som är från slutet av 1100-talet, huggen i sandsten med mer eller mindre bortvittrade reliefer, hade under drygt 150 år, ända fram till 1930-talet en ovanlig placering. Den stod upp och nervänd som dekoration på korets taknock!

Kyrkans första orgel byggdes i mitten av 1870-talet av C A Johanson i Broaryd till en kostnad av 3 400 kr.
Vid avsyningen av orgelverket visade det sig, att i stället för en Dubbelflöjt (enligt kontraktet), hade en annan stämma satts in. Trots att orgelverket förklarades var lika bra med denna stämma, beslöt församlingen att kräva, att orgelbyggaren skulle följa kontraktet helt och hållet, vilket han sedan också gjorde.
Det nuvarande verket är byggt 1948 av O Hammarberg i Göteborg, men Fasaden
är den ursprungliga ritad 1875 av F R Ekberg.

På kyrkogården vilar bland annat den kände formgivaren Carl Malmsten, som när han avled 1972 fick en vacker gravvård av trä.
Stacks Image 262131