Stacks Image 262084

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Mörbylånga kommun
Sandby kyrka Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Sandby kyrka Öland

Kyrkan är byggd på 1860-talet av byggmästare Peter Isberg som själv utarbetade ritningarna.
Dessa bearbetades dock sedan av Johan Fredrik Åbom vi Överintendentsämbetet i Stockholm. Den nya kyrkan ersatte en medeltida klövsadelkyrka med två torn. Under golvet finns grundmurarna till den medeltida kyrkan kvar.

Den förra medeltidskyrkan i Sandby byggdes om på 1780-talet, men denna ombyggnad blev tydligen inte så lyckad, för redan 1832 togs frågan upp om att låta bygga en helt ny kyrka gemensamt med Gårdby församling. Men förslaget stötte på motstånd, avvisades till slut 1858 av Kunglig Majestät. Det blev alltså att man byggde en egen kyrka i Sandby.

Öster om kyrkan ligger ett kors av kantstående stenar. Korset upptäcktes 1960 av dåvarande kyrkvaktmästaren John Berglund när han klippte gräset, och det fanst först tankar på att ta bort stenarna, något som dock stoppades av riksantikvarien. Kanske är korset ett invigningskors för att helga platsen där den första kyrkan i Sandby skulle byggas. Det finns detaljer på korset som för tankarna till att det kan vara en avbild av ett processionskors som man hade i Östromerska kyrkan.
Det ursprungliga korset är skyddat och markeras av nya ditlaggda stenar.

På kyrkogården finns också flera runstenar från 1000-talet, som varit gavlar till en så kallad Eskilstunakista. Stenarna låg tidigare som golvstenar inne i kyrkan.

Gustaf Lundqvist från Korsnäs i Östergötland, som var präst men även målade altartavlor har skapat altartavlan " Låten barnen komma till mig".

Kyrkans arkitekt Johan Fredrik Åbom har bland annat ritat de höga golvljusstakarna som flankerar altaret.

Den gamla altartavlan som är placerad på södra väggen är skapad 1794 av Jonas Berggren.

Jonas Berggren har även samma år skapat predikstolen med uppgång från sakristian.

Vid dörren till sakristian finns en primklocka.

Dopfunten är huggen på Gotland under förra hälften av 1200-talet. När den nya kyrkan byggdes flyttades den sanorlikt ut på kyrkogården, och stod sedan länge upp och nervänd som ”solvisesockel”, innan den 1928 flyttades in i vapenhuset. Efter att den renoverats 1939 fick den sin nuvarande placering i koret.

Kormattan är ritad av sockenbon Gunnel Ohlsson, som fick uppdraget av den då tjänstgörande prästen Bo Hallberg i samband med att kyrkan målades om på 1980-talet. Mattan väves sedan av hennes granne Greta Abrahamsson.

Ljusbäraren som togs i bruk 1992 är ritad av tidigare kyrkvaktmästaren och konstnären Anne Wilks och är sedan tillverkad av Lars Jaensson i Skogsby, till minne av hennes far som dog 1987.

När kyrkans orgeln byggdes om i slutet av 1940-talet av Fredriksborgs orgelbyggeri i Hilleröd Danmark återanvände man hela pipmaterialet från den föregående orgeln från 1870-talet. Likaså är den ursprungliga orgelfasaden bevarad.

Kyrkan hade tidigare ett votivskepp tillverkat och skänkt till kyrkan under 1800-talets senare del av före detta sjömannen och bonden Anders Andersson, men när denna stals i mitten av 1990-talet beslutade man att låta bygga ett nytt skepp. Som utgångspunkt fanns ett båtskrov skuret i ett enda trästycke av en gammal båtsman från Gårdby. Åtta personer arbetade sedan under ett år med att färdigställa modellen som föreställer en tremastad bark från senare hälften av 1800-talet.

Muren runt kyrkogården byggdes 1801-1805 av Fredrik Erenberg. Detta vet vi eftersom hans initialer och årtal finns inhuggna på en sten vid klivstättan i öster.
Stacks Image 262077