Stacks Image 262072

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Borgholms kommun
Köpings kyrka Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Köpings kyrka Öland

Kyrkan i Köpingsvik är den fjärde i ordningen, men i den ingår rester av den ursprungliga stenkyrka som byggdes i början av 1100-talet. Det var en mycket stor kyrka med torn i väster och kor och absid i öster. Men denna hade i sin tur ersatt en första kyrkan som var byggd i trä, förmodligen uppför på 1000-talet.
Stenkyrkan från 1100-talet var närstan 42 meter lång, att jämföras med Knut den heliges kyrka i Lund från omkring 1080 som bara var 35 meter. Syftet att bygga kyrkan så stor här i Köpingsvik var att man här ville skapa Sveriges första biskopssäte och men byggde därför nordens största kyrka. Istället blev det Skara som kom att bli landets första biskopssäte.

På 1200-talet byggdes kyrkan om till en klövsadelskyrka, det vill säga med torn i både öster och väster.
Grinstolpar som finns vid kyrkogården ingångar är rester av kolonner som bar upp kyrkans tak. Byggfragment står också uppställda på kyrkogården.

1805 ersattes klövsadelskyrkan med en stor och slarvigt byggd salskyrka, ritad av Jacob Wulff, som var arkitekt vid Överintendentsämbetet i Stockholm, och även lärare vid Konstakademins ornamentbildskola.
Kyrkan var alltså slarvigt byggd och bland annat började fundamentet under den södra muren att svikta. På 1940-talet hade kyrkan förfallit så mycket att man inte vågade använda byggnaden, och gudstjänsterna flyttades till församlingshemmet. Långhuset revs i mitten av 1900-talet, men man beslutade spara tornet. Köpings nuvarande kyrkan som ritades av arkitekt Ärland Noreen invigdes 1955.

I tornet hänger tre klockor. Både den stora och den lilla klockan är gjuten på 1600-talet, emedan mellanklockan är gjuten 1969.

I tillbyggnaden av kyrkan som inrymmer Köpings lillkyrkan finns bland annat ett järnkors, kallat ”Vägkorset”, designat av glaskonstnären Erik Höglund och invigt 2009. Även den textila panelen som kallas ”Globalt tecken” är om inte designat av Höglund, så åtminstone inspirerad av hans formspråk. Textilen är skapad av textilkonstnär Bitte Aulén i Köpingsvik.
Till vänster ser vi kyrkans nya dopfunt designad och tillverkad av Jens Erlandsson.

I vapenhuset finns en utställning med fragment av runstenar.

Altartavlan föreställande Nattvarden är inspirerad av en målning som finns i Växjö domkyrka, och är utförd av Kalmarmålaren Sven Gustav Lindblom, som var teckningslärare och musikfanjunkare iKalmar. Tavlan skänktes av hemmansägaren Lars Jonsson och dennes hustru Anna Stina Isaksdotter.

En äldre altartavla, ”Jesus på korset” som är från 1600-talet målad av Peter Bundi hänger på norra väggen.

Triumfkrucifixet är från omkring år 1500, troligen gjort av Bernt Notkes verkstad i Stockholm eller Lübeck.
Kristusfiguren har sannolikt målats över vid ett senare tillfälle.

Den dopfunt som används idag är av modern snitt och huggen av Gotländsk kalksten.

Vid funten finns en målning av Ivan Hoflund från 1913, som han målade som ett alternativt förslag till altartavla i Böda kyrka. Motivet är från Matteus evangelium 11:28 ”Kom till mig ni som arbetar”.

Votivskeppet, en tremastad fregatt är daterad till år 1720.

Kororgeln byggdes 1989 av Ålems orgelverkstad. 1828 byggde Sven Petter Pettersson från Böda en orgel till den gamla kyrkan. Men 1958 ersattes denna med en orgel byggd av Nordfors & Co i Lidköping. Orgelfasaden som ursprungligen hörde till den föregående orgeln är ritad av arkitekt Jacob Wilhelm Geers, och sedan byggd av orgelbyggare Sven Petter Pettersson. Den är försedd med skulpturer som tidigare ingått i en altaruppsats uppförd 1762 av Jonas Berggren.
Stacks Image 262095