Stacks Image 262084

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Borgholms kommun
Högby kyrka Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Högby kyrka Öland

Tornet till Högby kyrka är ett av Ölands många förnämliga försvarstorn från 1200-talets början, försedd med många trånga murtrappor, välvda rum, samt även en fallucka med ett djupt hål på 4 meter, som täcks av en lucka i nedre delen av trappan.
Tidigare fanns kyrkklockorna i en fristående klockstapel, men vid en mindre förändring av tornet i slutet av 1700-talet flyttades klockorna upp hit.

Vid södra sidan av långhuset uppfördes någon gång under medeltiden en byggnad som rymde både vapenhus och Sankt Ottos kapell.

När man rev den medeltida kyrkan och ersatte den med den nuvarande fick tornet stå kvar. De ursprungliga klockorna i tornet är dock numera ersatta. Storklocka är gjuten 1901, och lillklockan 1886.

Vid en prostvisitation 1861 heter det att ”kyrkan befanns så väl in som utvändigt i hjälpligt skick”. Men redan fyra år senare hade man låtit ta fram en ritning till en ny kyrka, utförd av F R Ekberg. I början av 1870-talet raserades den medeltida kyrkan och en ny kyrka uppfördes. Kyrkan invigdes den 15 oktober 1871.

Altaruppsatsen är från andra halvan av 1700-talet, skulpterad av Anders Dahlström den yngre, föreställande Jesu dop. Den omgavs tidigare av Petrus och Paulus som nu står i den gamla förra sakristian.

Kyrkans förnämsta klenod är ett altarskåp från cirka år 1430. Altarskåpet var menat att ersätta en madonnabild från 1300-talet som man förmodligen tyckte verkade ålderdomligt. Men efter en tid tog man bort den Mariabilden som hörde till det nya skåpet och ersatte den med den äldre madonnan.
Maria-skåpet har en Mariaskulptur med Jesusbarnet, en skulptur som är aningen för stor för skåpet. Mariabilden är ett svenskt arbete från första delen av 1300-talet, omgjord upptill och försedd med krona vid slutet av 1400-talet.
Målningarna tror man är gjorda i östra delen av Tyskland. På den högra dörren ser vi bland annat Kungarnas tillbedjan.

Här finns också ett Petrusskåp från mitten av 1400-talet tillverkad i Lübeck eller Rostock. På dörrarna ser vi målningar som framställer Joakims och Annas möte samt Bebådelsen; Liksom Marias och Elisabets möte samt Jesu födelse.

Dessa två altarskåp från medeltiden satt tidigare uppsatta i öster under sidoläktarna, men hade då så att säga fel placering. Maria-skåpet i söder på den egentliga manssidan, och Petrusskåpet i norr på kvinnosidan.

Triumfkrucifixet är ett Nordtyskt arbete från omkring 1500, och ljuskronan i koret är från cirka år 1600.

Kyrkans äger Ölands äldsta predikstol. Den står på ena läktaren och är troligen tillverkad 1596 på Själland. Samme okände mästare från Danmark gjorde också en liknande predikstol till Källa gamla kyrka.
Basunänglarna på ljudtaket är sannolikt utförda av Anders Dahlström den yngre i samband med att han utförde altaruppsatsen på 1700-talet.
Basunänglarna har ett tag varit placerade på den nya predikstolens tak.
Den nuvarande predikstolen i kyrkan är ritad av arkitekt Fredrik Ekberg vid Överintendentsämbetet.

Dopfunten av röd, öländsk kalksten från 1654 är sannolikt utförd av Jordan Hansson och hans gesäller. Dopfatet av driven mässing anskaffades 1912 som ersättning för ett samma år stulet dopfat av tenn med mässingslock.

I golvet finns bland annat en gravsten över landsfiskalen och dykeriinspektören Johan Sahlsteen och hans båda hustrur Anna Christina Wiebom och Anna Catharina Reppler. Johan avled 1761. Han hade gift sig med sin första hustru 1740, och mot flygeln på den närliggande prästgården står en minnessten av grå kalksten fastkramlad i två delar. På stenen står det på latin: ”Homo Propo It Sec eus Disponit Johan Sahlsteen et Anna Christina Wiebom 1740”. Stenen har troligen ursprungligen stått vid Horns kungsladugård, som Sahlsteen arrenderade och stenen sattes förmodligen upp till minne av bröllopet.

En modell av fullriggaren Valborg är från 1973.

Orgeln är byggt 1958 av Frederiksbergs orgelbyggeri Troels Krohn i Hilleröd Danmark. Den föregående orgeln var byggd på 1870-talet av Anders Viktor Lundahl i Malmö, men som senare kom att flytta sin verkstad till Stockholm.
Stacks Image 262107