Stacks Image 262112

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Mörbylånga kommun
Glömminge kyrka Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Glömminge kyrka Öland

En del av den medeltida stenkyrka som kanske byggdes under mitten av 1100-talet finns bevarad och är väl synlig i Glömminge kyrka, även om man inte tänker på det.
Bland annat tornet men även nordmuren och västgaveln är från den första kyrkan. Tornet som ursprungligen hade funktionen som försvarstorn, fick kryphål och en högt placerad dörröppning.
Vid mitten av 1200-talet byggdes kyrkan till med en rymlig korsarm med portal i söder. Och under 1300-talet tillkom ett långt rakslutet kor.

Under Kalmarkriget 1611 anföll danskarna
Öland för att erövra Borgholms slott, och många värdefulla föremål i Glömminge kyrka, bland annat de båda kyrkklockorna fördes till Danmark. Dåvarande kyrkoherden hamnade i fångenskap hos danskarna men återkom efter några år.

Kyrkan brandskadades sv
årt under kriget 1677 och tornet fick förstärkas för att inte rasa. Vid murningsarbetet användes trasigt taktegel som fyllnadsmaterial. Teglet var tillverkat vid Petri tegelbruk utanför Lübeck.

Kyrkan byggdes om radikalt 1819, och förlängdes då österut. Tornet kröntes med en fyrsidig lanternin. I mitten av 1800-talet sattes sydportalen i korsarmen igen, och en ny portal placerades centralt på sydfasaden. Vid en ny renoveringen 100 år senare – i mitten av 1950-talet sattes denna sydportal igen och man tog fram den ursprungliga 1200-talsportalen.

Minnen från den medeltida kyrkan finner vi på långhusets norra vägg i form av fragment av kalkmålningar från 1400-talet. M
ålningen berättar legenderna om Sankta Gertrud och Erasmus.

Altartavlan föreställande Kristus på korset är målad av N. J. Jonsson 1873.

I kyrkan finns även en äldre altartavla - Nattvarden målad av Graubner i Kalmar 1740.

Predikstolen med bilder av evangelisterna, är ett arbete av P. M. Hagman tillverkad 1775.

Golvet inne i kyrkan består delvis av medeltida och yngre gravstenar.

Dopfunten av
Ölandssten är ritad 1939 av dåvarande kyrkoherden i församlingen, Carl Areskog.

Votivskeppet i kyrkan föreställer örlogsbriggen Souwenir från 1836, och var en gåva från en man från Kalmar som räddades efter att ha råkat i sjönöd utanför Röhälla.

Kororgeln är byggd 1963 av Hammarbergs i Göteborg.

Redan 6141 byggde mäster Greger i Norrköping en piporgel till kyrkan, men denna förstördes vid danskarnas härjningar på 1670-talet. Det noteras sedan att kyrkan 1851 fick en orgel byggd av orgelbyggare Sven Petter Pettersson. Både denna och efterföljande orgel byggdes om flera gånger. Den nuvarande orgeln är byggd 1983 av Västbo Orgelbyggeri i Långaryd i Halland på gränsen till Jönköpings län.
Stacks Image 262139