Stacks Image 262182

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Borgholms kommun
Borgholms kyrka Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Borgholms kyrka Öland

När staden Borgholm grundlagd 1816, då under namnet Borgehamn saknade invånarna egen kyrka. Och så var det länge. Inte för att det spelade någon större roll då det i början bara bodde 33 invånare i den nybildade staden, och det var inte speciellt lång till Köpings kyrka.
Först i slutet av 1870-talet blev Borgholm eget pastorat samtidigt som Borgholms kyrka invigdes, ritad av arkitekt Ernst Abraham Jacobsson från Stockholm, med byggmästare A Chronwall från Kalmar.

När man bestämde sig för att bygga kyrkan ansåg man att man samtidigt skulle dra nytta av byggandet, då den gamla skolan behövde renoveras och byggas om. En ny skola uppfördes tillsammans med kyrkan. Den gamla skolans yttermurar utgör nu det nuvarande kyrkorummets väggar mot norr, öster och söder.

Den nya skoldelen, som låg väster om tornet stod färdigt redan till höstterminen 1873, men bygget av kyrkodelen tog betydligt längre tid på grund av brist på pengar.
Den västra delen har dock inte bara varit skola, utan har även bland annat huserat domarekansli och hemvärnsexpedition. Och det sägs att 1925 års försvarskommittè med Per Albin Hansson i spetsen höll till här en sommar.

Kyrkan bekostades av medel fr
ån det bolag som i staden hade hand om brännvinsutskänkningen.

Kyrkan har renoverats två gånger – i mitten av 1930-talet samt i början av 1960-talet, då ombyggnaden innebar en total omgestaltning av kyrkorummet.

I tornet hänger två klockor. Den stora kyrkklockan göts 1872 av Joh A Beckman. Den lilla kyrkklockan kommer ursprungligen från Bredestads kyrka i Aneby kommun och göts 1756 av Elias Fries Thoresson.

Rummet som ligger rakt fram från vapenhuset kalls Den Gode Herdens Kapell, ett namn det fått efter motivet på det runda fönstret, som är skapat 1929 av Erik Jerken och tillverkat av Erik Höglund, Boda, ursprungligen placerad i korväggen ovanför altaret och då omgivet av åtta mindre runda fönster.

När vi kommer in i kyrksalen ser vi omedelbart de vackra glasfönstren utmed långhusväggarna, skapade av konstnären Harald Garmland, som även sysslade med scenografi och teaterkostymer. Bland annat var han delaktig i flera av Ingmar Bergmans uppsättningar.

1995 nedmonteras läktarorgeln och en orgeln som stått i Sankt Elavi kapell i Borgholm byggde ihop till ett nytt orgelverk i koret med material hämtad från läktarorgeln uppförd 1961 av Werner Bosch Orgelbau i Kassel. Den tidigare kororgeln som Johannes Künkel byggt 1974 flyttades i sin tur till Sankt Elavi kapell. I samband med installationen av orgeln i kyrkan murades ett korf
önster södra igen.

Altare och predikstol best
älldes 1876 efter Jacobssons ritningar.

Dopfunten av
ölandssten är ritad av C H Bergman, och tillverkad av sten från Horns udde i Högby på norra Öland.

Altarkrucifixet är skapat av konstnären Sven-Bertil Svensson, som har bidragit med verk till inte mindre än 80 kyrkor i Sverige. På framsidan av krucifixet finns emaljplattor som symboler för de fyra evangelisterna, och fem emaljplattor på baksidan symboliserande Kristi fem sår.

Korfönstret av färgat glas och smide är komponerat av målaren och teaterdekoratören Harald Garmland tillsammans med konstnären Erik Höglund.

1989 införskaffades ljusb
äraren tillverkad av Elving Brask.

Votivskeppet är en fullriggare som skänktes till kyrkan 1960, tillverkad av Emil Johansson och Axel Jansson.
Stacks Image 262203