Stacks Image 262182

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Borgholms kommun
Böda kyrka Öland

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Böda kyrka Öland

I slutet av 1100-talet byggds en kyrka i sten i Böda, bestående av ett litet långhus, smalare kor och utbyggd, halvrund absid i öster. Efter kort tid byggdes kyrkan om till en försvarskyrka, och bland annat revs absiden och koret gjordes lika brett som långhuset. Kyrkan hade då av tre våningar.
Flera förändringar genomfördes under de följande århundradena.

I mitten av 1700-talet hade befolkningen i socknen ökat så att kyrkan blev för trång. Man tog fram ritningar till en ny kyrka, men först i början av 1800-talet genomfördes bygget, och för att hålla kostnaderna nere sparades den medeltida kyrkans västra och södra vägg. Det sägs att de övriga väggarna som raserades fick ligga kvar och bilda golv till det nya kyrkorummet, som alltså ligger ungefär en meter högre än det gamla.
Den nya kyrkan byggdes med torn i väster, nästan kvadratisk långhus och sakristia i öster.

Tornet gjordes för övrigt något högre än den föregående takryttaren eftersom det fungerade som nödvändigt sjömärke vid inseglingen i Böda hamn. Segelrännan var smal och omgavs av farliga grund.

I slutet av oktober 1803 kunde den ombyggda kyrkan så invigas.

Kyrkan har sedan den byggdes genomgått flera restaureringar.

I början av 1940-talet knackades fasadputsen ner vilket gjorde att man kunde undersöka de gamla murarna och få upplysningar om den medeltida kyrkan.

Altaruppsatsen består av en arkitektonisk framställning från mitten av 1700-talet, framställd av Jonas Berggren, och är en förenklad version av altaruppsatsen i Kalmar domkyrkan.
Tavlan i altaruppsatsen är målad 1913 och ersatte en tidigare målning som nu finns i sakristian. Denna liknar en målning som finns i Södra Vi kyrka i Småland, målad av altaruppsatsens upphovsman Jonas Berggren, och därför är den förra altartavlan sannolik också målad av denne.
Den nuvarande altartavla är målad av Ivan Hoflund och är en kopia av dansken Carl Blocks Christus Consolator, som i original finns i Hörups kyrka i Skåne.

Predikstolen är utförd efter ritningar upprättade av Överintendentsämbetet av A Hagström i Kalmar 1803. Den sänktes en halvmeter vid en renovering i mitten av 1950-talet. Av en tidigare predikstol som fanns i den gamla kyrkan finns en dörr bevarad, sående på orgelläktaren.

Gravstenen framför predikstolen höggs i mitten av 1600-talet för två personer med initialerna IPSG och IHD, men det är sedan läng bortglömt vila dessa var. Den kom istället senare att läggas över kyrkoherden Okof Fagerroth och dennes hustru Anna Margareta Thorsén, som båda dog på 1770-talet.

Orgelfasaden tillverkades liksom den tidigare orgeln av orgelbyggaren Jonas Wistenius från Östergötland år 1741, och stod fram till början av 1800-talet i Krisdala kyrka utanför Oskarshamn. 1912 fick kyrkan en ny orgel byggd av Olof Hammarberg i Göteborg, som sedan renoveradesi mitten av 1950-talet. Den nuvarande orgeln byggdes 1966 av Västbo orgelbyggeri.

De panåer som bland annat finns i västra delen av kyrkorummet målades 1753, troligen av Anders Wikander och ingick när församlingen i början av 1800-talet köpte orgeln från Kristdala.

I kyrkan finns också en dopfunt av öländsk kalksten från mitten av 1600-talet, sannolikt skapad av Jordan Hansson eller hans verkstad.

I kyrkan finns även en skeppsmodell av briggen Saga, tillverkad 1875 av sjökaptenen C A Aspegren och skänkt till kyrkan på 1900-talet.
Fartyget som var hemmahörande i Oskarshamn förliste 1895 på väg till Sydamerika.
Stacks Image 262206