Stacks Image 262027

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Mönsterås kommun
Kronobäcks klosterruin

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Kronobäcks klosterruin

Kronobäck var under tidig medeltid ett hospital för spetälska, som 1482 omdanades till ett munkkloster under Johanniterordern. Klostret övertog hospitalets byggnader och privilegier samt förpliktelserna att vårda sjuka människor. Johanniterbröderna kom förmodligen från Eskilstuna kloster som de anlagt tre hundra år tidigare, och som sedan tillsammans med Kronobäck var deras enda klosteranläggningar i landet.

klosterkyrkan byggdes i samband med att Johanniterna flyttade in, och hade väggar av natursten och tak av tegel. Den var hela 63 meter lång och längs södra sidan låg kyrkogården.

Johanniternas motto var ”För tron och för människors bästa”, och de var förmodligen bland de skickligaste läkarna i Sverige under medeltiden. Vid utgrävningar på kyrkogården har man funnit skelett som visar behandlade och läkta skallskador. I klostrets örtagård odlades läkeväxter. Johannesört lindrade oro och fingerborgsblomma var bra för hjärtat.

Klosterkyrkan i Kronobäck var den största hospitalskyrkan som någonsin uppförts i Sverige, men i samband med att Gustav Vasa lät genomföra reformationen lades klostret ner och platsen fungerade från 1529 endast som hospital.

När johanniterna lämnade klostret förföll anläggningen snabbt. Under årens lopp har byggnader som bostäder, hospital och ladugårdar försvunnit. Men en del av en byggnad har en källare med tunnvälvt tak och var kanske ett magasin under klostrets tid.

Vid ruinen av klosterkyrkan finns en märklig gravsten efter adelsmannen Laurens Axelsson Tott. På stenen står: ”Herrens år 1482 på helge kors dag (3 maj) dog herr Laurens Gud hans själ nåde”. Laurens Axelsson hade så vitt man vet ingen uppenbar koppling till bygden, utan var vid sin död hövitsman på slottet Raseborg i södra Finland. Möjligen var han på resa och råkade passera nära Kronobäck när han insjuknade och avled.

Klosterruinen grävdes ut på 1940-talet, och varje år i juli hålls en medeltidsdag i ruinen med medeltidsmarknad och krönikespel.