Stacks Image 262065

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Växjö kommun
Bergs kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Bergs kyrka

Den första kyrkan uppfördes redan på 1100 eller 1200-talet.

Vid 1700-talets mitt hade denna kyrka blivit för trång för den växande församlingen och ansågs inte kunna byggas ut på ett tillfredsställande sätt, något som bekräftades vid en biskopsvisitation år 1762 då församlingen rekommenderades att bygga en helt ny kyrka.

Beslut om nybygget togs 1788 men det dröjde till 1804 innan godkända ritningar framtagna av arkitekt Per Axel Nyström vid Överintendentsämbetet. Man kunde dock inte heller bygga på samma plats som den gamla kyrkan eftersom marken ansågs alldeles för vattensjuk. När arbetena påbörjades cirka 1830 skedde detta ungefär 2,5 km från den gamla kyrkan.

Den lilla stenkyrkan hade rivits något år innan och en stor del av materialet användes till bygget av den nya kyrkan, som invigdes officiellt först 1835 av biskop Esaias Tegnér.

1939-1940 restaurerades kyrkan in- och utvändigt under ledning av arkitekt Paul Boberg, Växjö.
Och 1967 gjordes en invändig restaurering under ledning av arkitekt Hans Lindén, Växjö.

2009 stängdes Bergs kyrka på grund av mögelangrepp. I samband med renoveringen gjordes även en del förändringar av kyrkorummet. Kyrkan tillgänglighetsanpassades och interiören omgestaltades för att underlätta att alltmer av församlingsverksamheten flyttade in i kyrkan. Det dröjde sedan åtta år innan kyrkan kunde öppnas igen. Återinvigningen hölls den 17 december 2017.

Invid kyrkogårdsmuren utanför kyrkogården står en fattigbössa, som 1951 flyttades hit från sockemagasinet.

Kvinnossksförkämpen och författarinnan Elin Wägner var ofta här i Berg när hon besökte sin sin morbror, prästen Alfred Ekedahl i prästgården eller då hon bevistade konfirmationsundervisning i Bergs kyrka.
Här i kyrkan predikade hennes morbror Alfred och här på kyrkogården önskade också Elin Wägner bli begravd, men när almarna höggs ner bestämde hon sig för en gravplats på Norra kyrkogården i Lund, där hon ligger begravd under en björk bredvid bland anndra sin lillebror Harald, och hans italienfödde son Giovanni.

I tornet hänger tre klockor. Storklockan och mellanklockan
är från 1500-talet och lillklockan från 1720. 1957 fick kyrkan ett nytt tornur tillverkat av Westerstrands Urfabrik i Töreboda.

Altartavlan som föreställer ”Kristi förklaring”, målades 1881 av Ludvig Frid, och är en kopia av Fredrik Westins altartavla från 1821 som finns i Sankt Jacobs kyrka i Stockholm. Ludvig Frid som var född i Skede socken nära Vetlanda, var god vän med författaren August Strindberg, och finns omnämnd under namnet Albert Lundell i Strindbergs genombrottsroman ”Röda rummet”.
Altaruppsatsen kompletterades 1967 med åtta mindre tavlor av David Ralson. David Ralson föddes i Stockholm under namnet Karl David Larsson. Under sin tid som reklamtecknare i Chicago ändrade han sitt efternamn genom att vända de tre första bokstäverna i (Lar)sson till (Ral)son. Detta eftersom han ofta - till namnet - blev förväxlad med den betydligt med kände Carl Larsson.
Sitt stora genombritt fick David Ralson först i början av 1950-talet då han 58 år gammal fick uppdraget att måla den stora altartavlan i Göteryds då nyrenoverade kyrka. Verket blev mycket uppmärksammat och ledde till att han blev efterfrågad och anlitad att utföra konstverk i kyrkor och församlingslokaler, framför allt i Småland och Skåne. Han var sedan flitigt verksam ända till sin död sommaren 1984.

En Kristusbild fr
ån 1200-talet återbördades från Smålands museum och uppsattes på den södra långväggen, dit även det lika gamla krucifixet flyttades.

1955 fick kyrkan en dopfunt ritad av arkitekt Erlandsson i V
äxjö. Foten till en medeltida dopfunt står i vapenhuset - där vi även finner en stor gravsten i röd sten.

Predikstolen är prydd med förgyllda symboler. Ljudtaket tillkom 1939.

Ljusb
äraren är tillverkad 1996 av smidesmästare Bertil Karlsson.

Fyra skulpturer på västra långhusväggen föreställande de fyra evangelisterna kommer från den gamla kyrkan.

I nordvästra hörnet av kyrkorummet finner vi en förgylld altaruppsats.

Den föregående kyrkan fick sin första orgel 1748, byggd av Lars Solberg i Norra Sandsjö.
Den nuvarande orgeln som ursprungligen byggdes 1838 av Johan Magnus Blomkvist var från början pneumatisk, men byggdes om av A Mårtenssons Orgelfabrik i Lund i mitten av 1940-talet. Orgeln omdisponerades 1988 av Johannes Künkels Orgelverkstad.
Stacks Image 262080