Stacks Image 262112

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Gislaveds kommun
Öreryds kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Öreryds kyrka

Öreryd var platsen för ett interneringsläger under andra världskriget. Cirka 40 000 norska flyktingar passerade lägret där även en del av utbildningen av de så kallade norska polistrupperna skedde mot slutet av kriget. Några av de 100 baracker som utgjorde lägerområdet finns ännu kvar, bland annat det som nu är Missionskyrka.
På Öreryds kyrkogård finns också två gravstenar med polska namn som minner om tiden efter att norrmännen lämnat lägret. Sommaren 1945 anlände cirka 1000 i huvudsak polska judar som tidigare räddats ur koncentrationslägren av Folke Bernadottes vita bussar. Några blev kvar här!

Den nuvarande kyrkan hade en medeltida föregångare. Att man anlade en kyrka just här var naturligt då det som i dag kallas Nissastigen redan tidigt var en viktig farled genom södra Sverige. Kanske passerade många botsökare Öreryd på väg söder ut till Rom eller norrut till Birgittas Vadstena eller till Nidaros.
Den gamla medeltida dömdes dock ut 1738, varefter en ny kyrka byggdes i mitten av 1700-talet under ledning av byggmästare Jon Andersson från Åsenhöga. Men det är oklart om det rörde sig om en nybyggnad eller en förlängning av det befintliga långhuset.
Kyrkan var för övrigt rödmålad ända fram till slutet av 1800-talet, då den fick sin nuvarande vita färg.

1690 ersattes det tidigare medeltida stenaltaret med ett altare av trä. Det gamla altarbordet finns numera på kyrkogården, där den återinvigdes 1981.

Kyrkan hade en fristående klockstapel fram till 1760, då nedre delen av tornet sammanbyggdes med kyrkan. De bibliska bilder som dekorerar väggarna i vapenhuset, som byggdes samtidigt, är troligen bräder som tidigare utgjorde innertak i kyrkan. Enligt en inventarieförteckning från år 1600 fanns då en klocka i tornet. En andra klocka inköptes 1734, och båda dessa gjöts sedan om 1817.

En gravsten från tidig medeltid som förvaras i vapenhuset har en blandning av runor och latinska bokstäver.
Inne i stenen står det i översättning från latin: ”Här vilar Magnus och Helena. Läs Ave Maria”:
Och runskriften som omger den latinska texten lyder i översättning: ”Var hälsad Maria, full av nåd. Herren vare med dig. Välsignad du bland kvinnor”.

Tavlan på södra väggen har motiven ”Den heliga treenigheten” och är målad av Detleff Ross år 1757. Utförandet överensstämmer med liknande målning i kortaket i Norra Hestra kyrka, också den målad av Detleff Ross. Tavlan skänktes till kyrkan 1769 av gästgivaren Peter Kiöllerström i Öreryd.

Koret gjordes större på 1700-talet, och på korväggen bakom altaruppsatsen finns en altartavla målad direkt på timmerväggen, med samma motiv som den nuvarande altartavlan, ”Kristus på korset”, som målades 1768 av den märklige självlärde häradsmålaren och träsnidaren Sven Nilson Morin direkt på en logdörr.

Även den otroligt vackra predikstolen är skapad av tusenkonstnären Sven Nilson Morin från Gnosjö. Han hade 1775 fått i uppdrag att ta fram en predikstol som enligt kontraktet skulle stå färdig till midsommartiden året efter.
När man ser predikstolen förstår man att det ändå inte var frågan om något hastverk från Nilsson Morins sida.
Han fick för övrigt 250 daler för sitt arbete, som var färdigt först tre år senare, 1778. Men på grund av brist på pengar dröjde det till 1808 innan predikstolen stofferade och målades.
På korgens framsida finns en medaljong som föreställer Martin Luther.

Under läktaren finns en stor målning, utförd av en norsk flykting, René Bjerke. Under sin tid i Öreryd målade han flera tavlor som ännu är bevarade. Han blev senare 1944 uttagen till den norska flygutbildningen i Kanada, men insjuknade efter kriget i lungtuberkulos och dog i Norge 1946.

I en monter finns en mässhake som skänktes till kyrkan 1850 av bergsfogden Gustaf Strömbom på Nissafors.

Kyrkans första läktare uppfördes 1784, och året efter dekorerades läktarbröstet med apostlabilder av häradsmålaren Olof Berggren från Västbo. Originalen som varit övermålade flera gånger togs fram vid en renovering i början av 1960-talet.

I mitten av 1960-talet införskaffades en ny dopfunt, ritad av Adolf Niklasson, och tio år senare byggdes ett nytt orgelverk av Västbo orgelbyggeri i Långaryd. Orgelfasaden är dock från 1889.
Vid en inspektion av orgeln noterade man att placeringen av pipverket är så lågt att det finns risk för hörselskada hos den som trakterar instrumentet!
Stacks Image 262139