Stacks Image 262070

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Sävsjö kommun
Skepperstads kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Skepperstads kyrka

Som kyrkoförsamling nämns Skepperstad omkring år 1300 men den nuvarande kyrkan som är uppförd av gråsten, är förmodligen till sin äldsta del redan från slutet av 1100-talet.

Men ännu äldre är den runsten som är placerad på östra sidan av kyrkogården. Den dateras till 1000-talet, och hade ursprungligen sin plats vid ett kärr cirka två kilometer sydväst om kyrkan, och på 1800-talet låg den som tröskelsten i byn, innan stenen 1917 kom hit till kyrkogården. På stenen står i översättning till nutidsvenska att ”Holme lät göra bron efter Torget, sin fader.”

Ursprungligen hade den gamla kyrkan också ett kraftigt byggt torn av sten som revs under 1600-talet.
I början av 1700-talet uppfördes istället en klockstapel av trä, som i maj år 1801 brann ned efter blixtnedslag, varvid klockorna smälte. Åtta år senare uppfördes det nuvarande tornet samtidigt som kyrkan rustades upp och vapenhuset på södra sidan, som hade byggts år 1704, revs.

Under 1820-talet var kyrkan i Skepperstad hårt nedsliten, i synnerhet var taket i dåligt skick, och vid samma tid föreslog biskop Esaias Tegner i Växjö att kyrkorna i Hultsjö och Skepperstad skulle rivs och att församlingarna istället skulle låta bygga en ny större och ljusare gemensam kyrkan i Hultsjö.
Dock stannade det slutligen vid att man renoverade kyrkan, och på 1830-talet rev man väggen mellan långhus och kor samt korets östra sida och södra väggar. En tillbyggnad med rak koravslutning gjordes i öster. Av den kvarvarande metallen gjöts en ny klocka som nu hänger i tornet.

Skepperstads kyrka är ovanlig genom att den har ett yttertak av skiffersten. En anledning till detta är troligen att det låg en skiffergruva i Hörnebo drygt en mil åt söder. Uppgifter gör gällande att skiffertaket lades på kyrkan 1901.

I gamla kyrkan fanns takmålningar, som fortfarande kan urskiljas, men väggmålningarna i koret förstördes genom tillbyggnaden på 1830-talet. En liten del av en väggmålning finns kvar i långhuset.

Kyrkans triumfkrucifix är från 1300-talet och helgonbilderna av snidad ek på södra långhusväggen har sannolikt tillhört ett altarskåp från 1400-talet.

Dopfuntens fot av sandsten från 1100-talet är ett verk av den så kallade Njudungsmästaren. Cuppan tillkom år 1952.

I kyrkan finns också 10 träskulpturer, tre större och sju mindre, förmodligen tillhörande en försvunnen altarprydnad. På figurerna, som troligen är apostlabilder, finns spår av färg.

Korfönstret i målat glas är utfört år 1946 av konstnären Oscar Brandtberg i Stockholm, tillverkad av N P Ringstr
öm i Stockholm.

I ett av kyrkans fönster hängde tidigare ett votivskepp från 1700-talet. Det är kanske konstigt att det funnits ett votivskepp i en kyrka mitt på det småländska höglandet, det hör ju annars kustkyrkor till, men sedan gammalt finns en tradition att Skepperstad en gång varit hamn eller skeppsplats och att väldiga vattenmassor flutit genom dalen!
Votivskeppet stals 1999.

I vapenhuset förvaras en vapensköld från 1700-talet som tillhört släkten Lodh på Skärsjö Säteri.

Läktarfasaden har sex målningar föreställande de sex apostlarna, målade före år 1828.

När en ny kyrka i
Öggestorp uppfördes i början av 1880-talet valde församlingen där att införskaffa en ny kyrkoorgel. Öggestorps gamla orgel från 1860-talet, tillverkad av orgelbyggaren Johannes Magnusson såldes därför 1883 till Skepperstads församling.
Kyrkan i Skepperstad fick ny orgel år 1949, som år 1973 ersattes av nuvarande, ett verk av orgelbyggaren Nils Hammarberg i Göteborg. Orgelhuset är dock det ursprungliga från Öggestorps gamla kyrka.
Stacks Image 262095