Stacks Image 262067

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Sävsjö kommun
Hjälmseryds kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Hjälmseryds kyrka

I början av 1800-talet ansåg man att den gamla kyrka i Hjälmseryd hade tjänat ut. Denna kyrka låg i norra delen av socknen där det då bodde flest människor, men när det var dag att bygga en ny kyrka ansåg många i den södra delen av socknen att det varit för lång väg till kyrkan, och att en ny kyrka istället borde byggas mer centralt.

För somliga sockenbor var sett alltså en stor fördel, men inte för prästen som tidigare bara haft några steg till kyrkan. Nu var det 8 kilometer med vagn eller släde till kyrkan.

Den nya kyrkan i Hjälmseryd är uppförd 1853 efter ritningar av arkitekten vid Överintendentsämbetet Albert Törnqvist, som gav tornet dess karaktäristiska avslutning med lanternin med kort spira, omgiven av fyra hörnspiror, istället för den för tiden vanliga lanternin utan spira, som föreslagits i en tidigare ritning av Carl Ståhl.

1878 fick kyrkan ett tornur tillverkat av Anders Petersson, Sk
ärshult. Han levererade även tornur till kyrkorna i Vetlanda och Motala.

När kyrkans skulle invigas 1857 skedde det utan biskopen Christopher Isac Heurlins närvaro, då han fått förhinder, och istället förrättats invigningen av kontraktsprosten Jonas Sandell, som var far till psalmförfattaren Lina Sandell.

När kyrkan byggdes övergavs den gamla kyrkan medeltidskyrkan som fick förfalla och bli ruin, men genom initiativ av bland annat kyrkoherde Carl Niklasson genomfördes en genomgripande restaurering, och Hjälmseryds gamla kyrka kunde återinvigas 1934.

Utvändigt är Hjälmseryds nya kyrka så gott som oförändrad, även om den genomgick en restaurering bland annat 1914 och i mitten av 1900-talet. Invändigt har bland annat korabsiden fått ny utformning.
Vid den senare renoveringen målades bäddörrarna av konstnären Torsten Hjelm från Södertälje, som främst gjorde utsmyckningar till kyrkor i Småland. Han lät prästgårdsbarnen och andra sockenbor samla in blommor, vilda såväl som odlade, och med dem i sin hand dekorerade han dörrarna. Han skapade även de båda gipsreliefer som finns
över sakristidörrarna.
Konstnären Torsten Hjelm tillverkade också en numera nedtagen altartavla i form av en så kallad triptyk.

I altarnischen finns ursprungliga glasm
ålningar gjorda efter skisser upprättade av konstnär Uno Angerstein. Det är en typ av glasmålningar som idag är ovanliga i kyrkomiljö. Glasmålningarna är de äldsta bevarade i kyrklig miljö i länet.

En ny dopfunt i r
öd granit skänkt av stenhuggerifirman Alldén i Hjälmseryd och kom på plats kring 1950.

Kyrkan hade redan 1924 fått medel till en altartavla i donation av en byggmästare från New York som var bördig från trakten.
Kantor Erik Aztor fick i uppdrag att skaffa ett lämpligt konstverk, och uppdraget till till doktor Sigurd Linder från Uppsala, som lät göra en kopia av Bengt Nordenbergs altartavla ”Jesus välsignar barnen” som hänger i Björkö kyrka. Denna tavla hängde en tid i kyrkan men blev aldrig slutgiltigt mottagen utan omhändertags senare av Aztors släktingar. Donationssumman användes istället senare till att bekosta de lampetter som finns på norra och södra väggarna i kyrkan.

Den åttakantiga predikstolen med ljudtak är ritad 1845 av kyrkans arkitekt Törnqvist.

Orgeln är tillverkad av Krohus Orgelbyggeri i Hilleröd, Danmark, och ersatte 1958 en orgel från 1870 som var byggd av Carl August Johansson i Broaryd. Orgelfasaden är ritad 1879 av Albert Törnqvist.
Stacks Image 262086