Stacks Image 262035

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Nässjö kommun
Almesåkra kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Almesåkra kyrka

Förmodligen uppfördes den första kyrkan i Almesåkra under 1200-talet, eller kanske ännu tidigare. Under 1500-talet ersattes denna medeltida kyrka med en ny kyrkobyggnad som tyvärr förstördes vid en brand under 1600-talet, och i stället uppfördes en liten kyrka av trä i nuvarande kyrkogårdens nordvästra hörn.

Eftersom denna med tiden blev för liten för den växande församlingen, började man på 1800-talet diskutera byggandet av en ny kyrka, men förslaget vann ej gehör. Detta ändrades när boktryckaren och tidningsmannen J A Björck från Jönköping gifte sig med friherrinnan Spaldencreutz på Fredriksdal. Denne drev igenom ett beslut om nybyggnad och var själv ledande i arbete som följde.

Ritning upprättades 1862 av arkitekt Johan Adolf Hawerman på Överintendentsämbetet, och som byggmästare anlitades F D Bergström från Ving utanför Skara.

Bygget genomfördes under nödåren 1867-69, och församlingsborna skulle tillhanda dagsverken utan ersättning. Dock fick de fattigaste vid arbetsdagens slut en kaka bröd och en sill.

Det hänger två klockor i tornet., båda gjutna 1910 hos Johan A Beckman i Stockholm.

Inredningen, som altarparti, predikstol och orgelfasad detaljritades till stor del av arkitekt Hawerman, och han gjorde även ett förslag till dekorationsmålning som noggrant följdes av målaremästaren O Månsson från Jönköping.
1870 kunde kyrkan invigas av biskopen i Växjö Henrik Gustaf Hultman.

Altartavlan som har motivet Nattvarden, är målad 1958 av Elis Lundqvist i Huskvarna.

Golvuret är tillverkat under 1700-talet av Sven Fogelberg.

I kyrkan finner vi två träskulpturer. Dels en madonnabild som är från 1200-talet och dels en helgonskulptur är daterad till 1400-talet.

Begravningsskölden eller huvudbanneret som det mer riktigt ska kallas, är över överste Fabian von Fitinghoff som avled 1693. Han ägde tillsammans med sin hustru Catharina Silfverhielm Fredriksdals säteri. Fabian von Fitinghotff tjänstgjorde bland annat som kommendant på en fästning i Halmstad, och efter hans död skänkte hustrun Catharina den altaruppsats som nu finns placerad på södra väggen ovanför dopaltaret. Motiven visar Nattvarden och Kristi Uppståndelse, ommålade 1760 av Carl Gustaf Nehrman.

Kyrkans dopfunt är från senare delan av 100-talet och tillskrivs den så kallade Njudungsmästaren.

Dopängeln från 1752 är gjord av Jon Jönsson i Erlandstorp.

I vapenhuset hänger en bit av ett läktarbröst med figurmålningar utförda 1749 av Johan Kinnerus.
Och här finns även en straffstock från 1769, och i ett protokoll från tiden då målningarna tillkom står att läsa: ”Gör någon skada på målningen så skall thensamma ståckstraffet undergå.”

Orgeln som byggdes 1869 av Erik Adolf Setterquist i Örebro, stod klar ett år före den officiella invigningen av kyrkan som skedde den 16 augusti 1870. Orgeln återställdes 2010 till ursprungsskick av Ålems orgelverkstad genom att man rekonstruerade borttagna delar.
Stacks Image 262014