Stacks Image 262010

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Nybro kommun
Örsjö kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Örsjö kyrka

På platsen för Örsjö kyrka har sedan långt tid tillbaka funnits både kyrkor och kapell.

Ursprungligen fanns ett litet kapell som enligt en del uppgifter var byggt redan på 1100-talet, placerad på rullstensåsen på andra sidan järnvägen, mitt emot där kyrkan ligger i dag. Andra uppgifter gör gällande att kapellet byggdes under Johan III:s tid. Första gången kapellet omnämns i skrift är 1618.
Kapellet förstördes i samband med en stor skogsbrand 1652 då även Madesjö kyrka brann. Kapellet återuppbyggdes och kom att användas fram till slutet av 1700-talet. Därefter förefaller det som att kapellet försvann och begravningsplatsen som fanns i anslutning till kapellet slutade anv
ändas. Örsjöborna var sedan utan kapell i många år.

År 1875 tog man för första gången upp frågan om att bilda egen församling. Tanken var redan då att södra delen av Madesjö socken skulle bilda en annexförsamling. År 1883 fick man Kunglig Majts tillitånd att påbörja bygget av kyrkan och när denna stod klar skulle man ocks
å få bli annexförsamling. Platsen för den nya kyrkan blev den så kallade Enebacken som tillhörde Aug Johanssons gård.

Församlingen hade kraven att kyrkan skulle rymma alla i församlingen, vara billig och annorlunda. Och det lyckades arkitekten med.
En förebild till kyrkan i Örsjö var Snöstorps kyrka i Halland som var ritad av Emil Viktor Langlet, känd för att ha ritat ett antal så kallade centralkyrkor, bland dessa förutom Snöstorps kyrka, Sankt Pauli och Caroli kyrkor i Malmö och Tranemo kyrka i Västergötland, men han är kanske mest känd för att ha ritat Stortingsbyggnaden i Oslo.
Av de sammanlagt tolv centralkyrkor han ritade var Örsjö den sista.

Han valde att låta bygga kyrkan i bysantinsk stil, vilket är mycket ovanligt för att vara i Sverige. Bysantinska kyrkor är mer vanliga i de forna öststaterna. Man var tvungen att inhämta tillstånd av kungliga majestät för att få lov att bygga kyrkan.
De första godkända ritningarna beviljades 1884, men bygget av kyrkan påbörjades först våren 1890. Som byggmästare var då antagen Johan Ackzell och ingenj
örsbyrån i Mönsterås. Det skulle dock snart visa sig att han inte klarade sina åtaganden, och juni 1891 lämnade han arbetet. En hel del utvändiga arbeten återstod då och hela inredningen saknades. Arbetet gick på nytt på entreprenadauktion och denna gång antogs byggmästare Berg i Karlskrona. Kyrkan blev klar 1892 och brandförsäkrades omgående.
En kyrkogård anlades, komministerboställe ordnades och den 18 juni 1893 invigdes kyrkan av biskop Sj
öbring.

Under åren som följde genomgick kyrkan flera förbättringsarbeten. Kyrkans 1800-talsinteriör förblev i stort sett oförändrad. Det fanns då fyra läktare plus en orgelläktare över entrén och altaret pryddes av en gipsavgjutning av den danska-isländske skulptören Bertel Torvaldsens Kristus och två keruber mot en mörkt blåmålad stjärnhimmel.

Det fanns en gammal sägnen som berättade att Örsjö kyrka skulle brinna en Långfredagsnatt. Och mycket riktigt - den 13 april 1974 natten mellan långfredagen och påskafton drabbades kyrkan av ett elfel som startade en brand. Hela inredningen och taket brann upp. Bara de murade väggarna stod kvar.

Kyrkan återuppbyggdes på de gamla murarna, under ledning av arkitekten Jerk Alton från Kumla, som specialiserat sig på renovering av gamla kyrkor. Örsjö kyrka kunde återinvigdes år 1976. Idag har kyrkan interiör från 1970-talet och exteriör från 1890-talet.

Interiören pryds idag av ikoner målade av Sven-Bertil Svenssons från Mörbylånga.

På korets väggar ser vi i centrum Jesus som flankeras av ärkeänglarna Gabriel och Mikael samt av Petrus och Paulus. På sidoväggarna finns gestalter och händelser från Uppenbarelseboken. Mikael och hans här i strid mot draken - samt draken besegras och drivs ut ur himmelen.
I kyrkorummet finns åtta målningar, fyra från gamla testamentet och fyra från nya testamentet.

Bland annat kan vi se Jonas i valfiskens buk och Moses och kopparormen i öknen. Från nya testamentet ser vi exempelvis Jesu dop och Korsfästelsen.

Konstmidaren Lars Larsson har bidragit med bland annat en portabel dopfunt. Lars Larssons har sin smedja i Boda men bor i Örsjö församling, och hans smide finns i många kyrkor runt om i Sverige, bland annat i Katarinakyrkan i Stockholm och i Växjö domkyrka. Glasskålen är munblåst och driven i Transjö glashytta. Även ljusstaken i smide är designad 1998 av Lars Larsson.

I kyrkans övre del finns ett litet museum, där bilder från branden och saker som räddats visas. Här finns bland annat en bit av kyrkklockorna. Samt insatsen till en dopfunt, detta en gåva från landshövding John Falk med hustru 1938.

Innan branden hade kyrkan en orgel byggd 1893 av E A Setterquist och Son i Örebro. Året efter nyinvigningen i mitten av 1970-talet fick kyrkan en orgel byggd av A Mårtenssons Orgelfabrik i Lund. 
Stacks Image 262033