Stacks Image 262079

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Jönköpings kommun
Örserums kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Örserums kyrka

Örserums lilla kyrka som ligger utmed vägen mellan Gränna och Tranås, och som ritades av arkitekt Johannes Dahl, tillkommit på privat initiativ år 1937. Den byst som står utanför kyrkans huvudentré föreställer August Theodor Wirén.
Han var direktör för Örensbadens badanstalt under i stort sett hela första halvan av 1900-talet, och kyrkan byggdes eftersom hotellgästerna vid Örensbaden saknade kyrka på nära håll.
Wirén kom att få stor betydelse för utvecklingen av samhället Örserum. Inskription visar också på detta. Där står han omnämnd som "Kyrkbyggare, samhällsbefrämjare och donator".

Samhället Örserum tillhör församlingen i Gränna, men Wiren lät på egen bekostnad uppföra kyrkan för att sedan överlämna det till en förvaltningsstiftelse. Stiftelsen fick årligen en summa pengar från Gränna kyrkofullmäktige för kyrkans skötsel. Numera ingår kyrkan i Gränna-Visingsö pastorat.

På en del av övervåningen finns en lägenhet som ursprungligen var avsedd som vaktmästarbostad.

Altartavlan som numera har sin plats vid dopaltaret, heter "Flykten till Egypten" och är målad av den danske hovmålaren Hendrik Krogh, född i Flensburg år 1671 och som mestadels var verksam i Italien. Tavlan är en kopia av den italienske renässansmålaren Correggitos målning ”Madonna della Scodella”, som i original finns i Pinacoteca i Parma i Italien.
Kopian som hänger i Örserums kyrka har under flera århundraden hängt i ett kloster, men hamnade efter första världskriget i Prag, innan det på olika vägar hamnade här i Örserum.

På altaret står ett träkrucifix skapat av Eva Spångberg i Gamla Hjälmseryd utanför Sävsjö och kom till kyrkan 1989. Eva Spångberg valde att inte kalla sig träsnidare, utan ”förkunnare i trä"!

I kyrkans ägo är ett par höga karmstolar i ek, skinnklädda och snidade i jugendstil.

Armaturen bestående av ljuskronor, lampetter och kandelabrar, har tillverkats hos Fongs Gelbgjuteri i Gränna.

Den mekaniska orgeln byggdes 1954 av firman Olof Hammarberg i Göteborg. Orgelbyggmästare Nils Hammarberg, som då drev filman var av gammalt orgelbyggarsläkt och lärde sig grunderna i yrket av sin far, som i sin tur blivit upplärd av sin far.
Stacks Image 262102