Stacks Image 262060

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Jönköpings kommun
Öggestorps kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Öggestorps kyrka

Öggestorps nya kyrka är från slutet av 1800-talet, och är byggd på samma plats där det tidigare stod en medeltida 1100-talskyrka. Vid en undersökning som gjordes innan den gamla kyrkan revs konstaterade riksantikvarien Hildebrand att inventarierna värda att bevaras, bland annat dopfunten och predikstolen, men att den gamla predikstolen ”först borde bonas i ekfärg eftersom de bjärta färgerna skulle svära alltför mycket mot den övriga inredningen”.
Vi återkommer strax till dessa.
Mitt i den gamla kyrkan fanns också en liggande gravsten av granit som täckte nedgången till det Ribbingska gravkoret under kyrkan.
När man rev den gamla kyrkan hittade man cirka 3000  silvermynt inmurade i muren över koret, varav de flesta var från 1100-talet.

Öggestorps nuvarande kyrka uppfördes 1882 av byggmästaren Per August Pettersson från Värsås öster om Skövde i Västergötland. Hans hustru Henrika Lindeman var dotter till prästen Lindeman i Värsås. Det berättas att denne präst även var verksam som smed och kunde då och då glömma av sina förrättningar i kyrkan.

Ursprungligen hade kyrkan en altarpredikstol, men församlingen upplevde arrangemanget som opraktiskt. Den var placerad ovanpå en altarskärm som avskilde sakristian från övriga kyrkan. Bakom detta stod gavelns stora fönster för ett kraftigt motljus. I samband med en reparation 1925 väcktes frågan att plocka fram barockpredikstolen från gamla kyrkan. Byggnadsstyrelsens arkitekt Göran Pauli anlitades följande år för att upprätta ett restaureringsprogram.
”Kyrkobyggnaden verkar på det hela taget banal och saknar totalt karaktär av svensk landskyrka. I synnerhet interiören ger intryck av frikyrkolokal eller profan samlingslokal från 1880-talet. Exteriören är däremot ej utan vissa förtjänster”. Pauli utarbetade ett omfattande förslag till förändring, av vilket bara en del kunde genomförs på grund av begränsade ekonomiska resurser.
Ett nytt restaureringsförslag upprättades senare av Byggnadsstyrelsens arkitekt Ärland Norén. Förslaget som gick mycket längre än Paulis genomfördes i mitten av 1950-talet.

Bildhuggaren Olof Cruse från Linköping har gjort vissa delar av utsmyckningen till den gamla predikstolen, som i övrigt är gjord av 1681 av bildhuggaren Sven Röding i Jönköping.  

Altartavlan som sannolikt är från mitten av 1700-talet, är också utförd av bildhuggare Olof Cruse, och består av en uppsättning i trä, med bland annat Moses med lagens tavlor till vänster och till höger en man med en bok ovanpå ett änglahuvud.

Triumfkrucifixet som hänger mellan koret och långhuset är ett medeltida arbete från 1300-talet.

Den medeltida dopfunten är huggen i sandsten och stod sannolikt i församlingens första lilla stenkyrka redan på 1100-talet.

På väggarna under läktaren och ovanför altaruppsatsen hänger fem inramade bibliska scener från gamla kyrkans innertak, målade 1755 av Carl Gustaf Nehrman.

En Madonnaskulptur i ek från sent 1100-tal var sedan 1915 deponerad på Jönköpings Länsmuseum men återvände till Öggestorps kyrka 2008.

Betydligt modernare är den skiss av professor Olle Hjortsberg som finns längst bak i kyrkan. Det är en detalj från utsmyckningen av Avesta gravkapell i södra Dalarna, och skänkt till kyrkan 1960.

I kyrkan finns även några vapensköldar, varav de flesta är över ätten Ribbing, som under drygt 400 år innehade Ulvsnäs säteri. Säteriet fick ätten som förläning av kung Johan III sommaren 1575. Arvid
Christoffer ägde inte bara Ulvsnäs i Öggestorps socken, där han föddes 1582, utan även Trehörna i Östergötlands län och Attorp i Ryda socken Skaraborgs län.
Christoffer hade varit småsven hos hertig Carl av Södermanland 1594. Senare assessor i Svea hovrätt. Ståthållare på Kalmar slott 1620 och 6 år senare ståthållare på Kronoberg. 1643 fick han regeringens tillstånd att anlägga Trehörna kyrka, något som också nio år senare bekräftades av drottning Christina.
En senare släkting till Christoffer var Erik Ribbing, vars begravningsvapen vi finner på södra läktaren var kapten i flottan, gifte sig 1690, 32 år gammal med sin sysslings dotter Estrid Beata Oxehufvud, Men hon blev änka efter endast fem år,
Erik som var befälhavare på Konvojfartyget Wachtmeister
dog 1695 i en strid med engelsmännen. Erik Ribbings närmaste underordnade befäl på fartyget, löjtnant Gustaf Klöverskjöld gifte sig senare med Ribbings änka.

I koret står en digital orgel av det amerikanska märket Allen.

Huvudorgeln på läktaren som är ett av tre bevarade verk av orgelbyggaren Carl Johan Carlsson från Virestad omfattar 15 stämmor fördelade på två manualer och pedal. Fasaden ritades vid Överintendentsämbetet.
Större delen av pipverket är i princip oförändrat sedan byggnadstiden, och det inbyggda spelbordet är det ursprungliga. En restaurering genomfördes 2004, varvid ursprungsskicket återställdes.
Stacks Image 262079