Stacks Image 262082

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Värnamo kommun
Voxtorps kyrka Jönköpings län

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Voxtorps kyrka Jönköpings län

Den nuvarande kyrkans hade en föregångare som enligt en teckning var en medeltida stenkyrka. Torn saknades och istället var kyrkans två klockor upphängda i en fristående klockstapel. Innan dess föregicks stenkyrkan förmodligen av en träkyrka.

Enligt en sägen skall man under digerdöden år 1350 som offer ha begravt en liten flicka levande! På kyrkogården, där en gång offerlunden legat, sänkte man den arma flickan i graven med en smörgås i handen för att hon inte skulle gråta. Men det är högst oklart om det finns någon sanning bakom denna sägen.

Medeltidskyrkan i sten revs när nuvarande kyrkobyggnad uppfördes.

På grund av att kyrkan blev för liten för den växande socknens befolkning väcktes frågan om ombyggnad eller nybyggnad. Efter många och långdragna överläggningar fattade socknen beslut att bygga en helt ny kyrka.

Den nya kyrkan uppfördes av sten i början av 1840-talet efter ritningar av arkitekten vid Överintendentsämbetet Samuel Enander. Men hans första ritningsförslag förkastades av församlingen, som i stället ville använda sig av en ritning som uppr
ättats lokalt av läns och stadsbyggmästare Anders Berndtsson. Eftersom Kunglig Majst biföll församlingens önskan fick Enander då göra om arbetet med utgångspunkt från Berndtssons ritning.

Kyrkan kunde invigas Allhelgonasöndagen 1845 av häradsprosten och riksdagsmannen Daniel Nordin i Villstad, av Esaias Tegnér kallad ”Biskopen i Västbo”.

En renovering genomfördes 1930 efter förslag av arkitekt Paul Boberg. Mittfönstret på norra sidan murades då igen och i bänkraderna lades nya golv. Altarskåp och medeltida dopfunt placerades vid norra väggen.

Altaruppställningen omger en målning av den Malmöfödde konstnären Kilian Zoll från 1846 föreställande ett kors med svepduk och törnekrans. Och de båda korfönstren som flankerar altaruppställningen är försedda med glasmålningar med bibliska motiv skapade 1930 av Albert Eldh och utförda av glasfirman Neumann & Vogel i Stockholm. Nedre högra delen av södra korfönstret föreställer evangelisten Johannes.

Predikstolen tillverkades 1844 efter ritningar av Carl-Gustaf Blom-Carlsson som var arkitekt på Överintendentsämbetet i Stockholm.

Kyrkan äger två dopfuntar. Den äldsta är daterad till 1100-talet och anses höra till Njudungsgruppen. I koret finns en dopfunt av ek skänkt till kyrkan 1911.

På norra långhusväggen finns en altaruppsats i barock från gamla kyrkan som 1735 var en gåva av friherrinnan Magdalena Eleonora Rosenstierna Liljehök på Edh.

Och på kyrkans väggar sitter panåer uppsatta, förställande Kristus och de 12 apostlarna. Bilder som en gång satt på den gamla kyrkans läktarbarriär.

Vid renoveringen 1930 återkom det medeltida triumfkrucifiet som hade förvarats på Jönköpings länsmuseum.

En kyrkkista från 1100-talet finns numera på Historiska museet. Kistan som står i kyrkan är en kopia, rekonstruerad utifrån en gammal brudkista, med beslag framtagna av smeden Gunnar Karlsson, utförda enligt gammal teknik.

Längst bak i kyrkan finns den så kallade ”Trollatavlan, målad omkring år 1600.
Sägnen som är mycket snarlik den om Ljungby horn och pipa, och berättar i den här versionen om riddaren till Eds gård, Herve Ulf som när han var på väg till julottan i Voxtorps kyrka passade Trolleklippan, när ingången till trollens hem öppnades. En vacker kvinna kom fram och bjöd honom att dricka ur ett dryckeshorn. Han tog då hornet i väster hand och högg med höger hand snabbt av huvudet på trollet. Trollen förföljde honom men han lyckades komma undan. Dryckeshornet skall senare ha deponerats i Växjö domkyrka och Herve Ulf skall efter detta tagit sig namnet Arvid Trolle och bytt ut sin vapensköld med en upprättstående varg mot en sköld med ett huvudlöst troll. Hornet skall senare ha försvunnit då danskarna plundrade Växjö 1570. Möjligen är hornet identiskt med det som sedan många år förvaras på Trolle-Ljungby slott i norra Skåne.

Den mekaniska orgeln byggdes 1852 av Johan Nikolaus Söderling i Göteborg och redan 15 år senare tillbyggdes orgeln med ett pedalverk av Carl Elfström i Ljungby. Orgelverket renoverades 1959 av Bröderna Moberg i Sandviken. Fasaden är ritad av Carl-Gustaf Blom-Carlsson. Orgeln räknas trots att den genomgått flera renoveringar som en av de bäst bevarade Söderlingsorglarna i Sverige.
Stacks Image 262103