Stacks Image 262076

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Sävsjö kommun
Vallsjö nya kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Vallsjö nya kyrka

När Vallsjö nya kyrka uppfördes i början av 1890-talet var det som ersättning för den medeltida Vallsjö gamla kyrka som ligger cirka fyra kilometer öster om den nya kyrkan.

När järnvägen kom till Sävsjö 1864 började området växa snabbt, och det pågick en ständig kamp mellan Vallsjö och Norra Ljunga församling, som delade samhället i två delar.
När samhället växte allt mer räckte inte de två medeltidskyrkorna i Vallsjö och Norra Ljunga till för att hysa alla nya församlingsbor varför det blev nödvändigt med en ny större kyrka. Och församlingen fortsatte även senare att växa. När kyrkans byggdes fanns endast omkring 1000 församlingsbor men 30 år senare fanns här närmare 4000.

Kyrka som ritades i nygotisk stil av arkitekten vid Överintendentsämbetet i Stockholm Gustaf Pettersson, är helt byggd i granit och har aldrig varit vitrappad som många andra kyrkor. Säkerligen har arkitekten influerats av kyrkor ritade av dåvarande chefen på Överintendentsämbetet domkyrkoarkitekten Helgo Zettervall. Arkitekt Gustaf Pettersson skulle senare leda renoveringar av bland annat Visby domkyrka och Vadstena klosterkyrka
.

Tomten där den nya kyrkan ligger skänktes av godsägaren på Eksjöhovsgård, men det var inte allts självklart att kyrkan skulle ligga just här. Sävsjöborna ville att kyrkan skulle ligga inne i Sävsjö emedan församlingens övriga invånare villa ha kyrkan placerad invid Vallsjö gamla kyrka. Placeringen här är alltså en kompromiss.
Men kyrkbygget skedde med en del förhinder, och det började med att gåvogivaren sålde sin egendom Eksjöhovsgård.
Efter ett tag försattes stället i konkurs, och marken såldes 1892 på exekutiv auktion till Hypoteksföreningen i Växjö, och eftersom kyrkotomten inte avstyckats ingick den tillsammans med den nybyggda kyrkan i försäljningen.
Hypoteksföreningen vägrade att sälja tomten och därför kom församlingen för en tid att varken äga sin kyrka eller sin kyrkogård!

Kyrkan med tomt köptes drygt två år senare av en privatperson för 1.200 kronor - och denne var vänlig nog att efter några år skänka kyrkobyggnaden till församlingen. Tomten som församlingen en gång fått som gåva fick dom dock lösa ut för cirka 2.000 kronor! Det fanns dock några förbehåll från säljaren. Bland annat hade denna som villkor bestämt att: ”Lik efter personer som aflidit af kolera eller rödsot, få icke begafas å denna kyrkogård”!
Det var inte slut med problemen där. Under bygget av kyrkan hade också byggherren gått i konkurs, vilket innebar att kyrkan färdigställdes på snabbast och billigast möjliga sätt. Bland annat resulterade detta i att kyrka ganska snart drabbades av fuktskador, som sedan kommit att gå som en följetong genom hela kyrkans historia.

I korets höga fönster finns glasmålningar med motivet Kristus gående på vattnet utförda av Neumann och Vogels glasmästeri i Stockholm. Ursprungligen hade korvalvet en mörkblå färg.

Altaret har tre målade symbolframställningar . I mitten ser vi Lammet med korsfanan, flankerat av axen och druvklasarna.
Det låga predellanpartiet har en målad framställning av Kristus som smärtomannen. Samtliga målningar är skapade av målarmästare O Månsson från Jönköping.

När kyrkan stod färdig 1892 flyttade man över orgeln från Vallsjö gamla kyrka. Denna orgel som byggdes 1868 av Johannes Magnusson i Lemnhult flyttades 1913 tillbaka till den gamla kyrkan.
Den nuvarande orgeln är mekanisk och levererades 1972 av Västbo orgelbyggeri i Långaryd. Fasaden är från den föregående orgeln som byggdes 1913 av en annan orgelbyggare vid namn Johannes Magnusson, verksam i Göteborg.

Kororgeln som också den är mekanisk levererades 1989 av Walther Thür Orgelbyggen AB i Torshälla. Fasaden har ritats av orgelbyggaren tillsammans med arkitekt Per Rudenstam.
Stacks Image 262097