Stacks Image 262139

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Gislaveds kommun
Valdshults kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Valdshults kyrka

2018 överfördes Valdhults kyrka till Växjö stift, efter att ända sedan tidig medeltid tillhört Skara stift. Eftersom Valdshult sedan gammalt tillhörde Västergötland undgick församlingen Nils Dackes uppror under 1500-talet, och slapp därför ifrån Gustav Vasas skoningslösa hämnd. Kyrksilver och klockor fick man dock som alla andra församlingar i landet offra till kung Gustav.

Man tror att det under hednisk har funnits en offerkälla någonstans nära den plats där Valdshult kyrka nu ligger. Man frambar sina offer, som ofta var gåvor av tacksamhet. Och offergåvor lämnade man till och med långt efter reformationen. Så sent som 1686 berättas det om en sådan gåva. "Soldatpengar för lycklig seglation över havet 26 öre”.

Den förra kyrkan som var byggd under tidig medeltid genomgick en del förändringar genom seklerna. I slutet av 1600-talet höjdes kyrkan och fick vapenhus. Och på 1700-talet byggdes bland annat ny sakristia.

Klockstapeln var länge fristående, men sammanbyggdes i slutet av 1700-talet med den gamla kyrkan.

På en sockenstämma 1873 beslöts att ersätta kyrkan som blivit för liten för den växande församlingen, och som också med tiden börjat förfalla. Den nya kyrkan skulle uppföra i trä under 1877 på samma plats som den gamla, men beslutet överklagades bland annat av sockenmän i Öreryd och Norra Hestra socknar. De önskade att Valdshult skulle delas på övriga församlingar. Av detta blev intet, men bygget uppsköts ändå eftersom man samtidigt blivit ålagda att inrätta en fast småskola.
1880 kom så Stengårdshults socken med förlag om att man skulle bygga en ny gemensam kyrka med Valdshult, men inte heller detta genomfördes.
Först 1895 förelåg två ritningsförslag för en ny kyrka i Valdshult. Den ena gällde en träkyrka - den andra en kyrka av sten. Man beslutade utifrån detta att låta bygga i trä, eftersom detta blev några tusen kronor billigare. Men på hösten samma år hade man ändrat sig och beslutade att kyrkan ändå skulle byggas i sten.
Fem år senare kunde ingenjören vid Nissafors E T Cedergren visa upp fullständiga ritningar på en kyrka i sten.

1903 revs den gamla kyrkan och den nya uppfördes under ledning av byggmästare August Gren i Ojhult för en kostnad av 10 400 kronor. Den nya kyrkan invigdes den 15 oktober år 1905 av biskop Hjalmar Danell från Skara.

I tornet hänger två klockor. Storklockan är gjuten i Skänninge i Östergötland år 1523. På byglarna finns mansansikten ingjutna och på ena sidan en Mariabild med Jesusbarnet. Lillklockan är gjuten i Stockholm år 1670.

Hösten 2017 återinvigdes kyrka efter att genomgått en större renovering.

I kyrkan finns en medeltida dopfunt som länge stått ute på kyrkogården, men som flyttades in i kyrkan igen efter en visitation 1912. Dopskålen av mässing skänktes av församlingen 1929.

Kyrkans triumfkrucifix är förmodligen från 1300-talet. I den gamla kyrkan hängde den över triumfbågen omgiven bland annat av de fyra bilder som nu också flankerar krucifixet.

Församlingens äger också en gammal brudkrona, som är omnämnd redan 1691 men som gjordes om år 1735 för 53 daler. I mitten av 1970-talet visades brudkronan upp på en vandringsutställning, bland annat på Röhsska museet i Göteborg, Nordiska museet i Stockholm och Värmlands museum i Karlstad.

Den gamla kyrkans predikstol var till att börja med tagen ut tjänst i den nya kyrkan, men ställdes på plats vid en renovering i mitten av 1950-talet. Det är ett bildhuggeriarbete av Jonas Ullberg från Västergötland, tillverkat 1718. Den målades 1769 av universalgeniet Sven Nilsson Morin i Gnosjö.
Den gamla tillhörande predikstolsdörren sitter nu på väggen i vapenhuset.

I vapenhuset finns också ett Series Pastorum över de kyrkoherdar som verkat i församling

Samt till vänster ett gravepitafium över präst släkten Bjugg. Lars Bjugg var född 1639 och enligt herdaminnet trädgårdsmästarson från Visingsö. Han blev ordinarie komminister i pastoratet 1680 och var vid sin död över 100 år gammal. Även hans son Hans Bjugg blev präst. När man i samband med bygget av den nuvarande kyrkan rev Valdshults gamla kyrka fann man under korgolvet fem barnkistor, sannolikt hörande till den Bjuggska familjegraven i kyrkan.

Orgeln på läktaren i söder är efter en restaureringen 2014 av Karl Nelson Orgelbyggeri som i originalskick. Hela det ursprungliga luftsystemet är bevarat och består av två kubbälgar, med möjlighet till trampning på orgelns baksida. Orgeln är förutom den mindre renoveringen i princip orörd sedan den färdigställdes 1907 av Carl Axel Härngren från Lidköping.
Stacks Image 262160