Stacks Image 262084

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Jönköpings kommun
Sandseryds kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Sandseryds kyrka

Sandseryds kyrka är troligen från 1300-talet, men är kanske till och med byggd ännu tidigare. Ett gotiskt fönster på norra långsidan, som man upptäckte vid en utvändiga renovering i mitten av 1990-talet anses vara ett bevis för detta. Det kan också ha funnits en föregångare i trä på samma plats.

Den ursprungliga delen ligger i väster och har sedan byggts till mot öster, Några spår från denna utvidgning syns inte i den nuvarande kyrkan.


Kyrkan eldhärjades både på 1600- och början av 1700-talet. Vid b
åda tillfällena återuppbyggdes kyrkan på sina gamla murar.

Klockstapeln som är helt inklädd av stående rödmålad panel, byggdes 1723. Överst på spiran sitter en förgylld tupp med årtalet 1723. Klockstapeln har två klockor, en lillklocka 1670 som är gjuten i Stockholm av Johan Meyer. Storklockan är gjuten 1770 av rådmannen och klockgjutaren Elias Thoresson Fries från Jönköping. Kyrkporten med sina smidda järnbeslag vittnar om att kyrkan har en lång historia. Dörren är troligen medeltida, men smidesdetaljerna har tillkommit senare.

Ett julkort av Jenny Nyström avbildar Sanseryds kyrka och visar hur kyrkan såg ut för snart 100 år sedan. Det är inte mycket som skiljer från dagens kyrka. Några kyrkobesökare i Sandseryds kyrka sitter i kyrkbänkarna och lyssnar på prästen Philip Assarsson som predikar. Han var född i Sölvesborg i Blekinge och tillträdde som kyrkoherde här 1930.
Han var bror till Dagmar Assarsson som Jenny Nyströms son Curt Stoopendaal hade varit förlovad med Philip Assarssons syster Dagmar - som dock dog i spanska sjukan 1918, då Curt var 25 år gammal.

Takm
ålningarna i form av tavlor med bibelmotiv, inramade av akantusslingor är från början av 1700-talet, då kyrkan återuppbyggdes efter en brand. De var sedan under lång tid överkalkade men togs fram vid en restaurering på 1930-talet. Målningarna kompletterades till viss del av konservatorer men endast så försiktigt att man inte förvanskade något av det ursprungliga.

Och vid en ombyggnad på 1880-talet satte man in en glasm
ålning i korfönstret föreställande ett bestrålat kors, och den slutna bänkinredningen byttes ut mot en öppen. En av de gamla bänkarna finns ännu kvar på orgelläktaren .
Men under en renovering 1934 av dåvarande stadsarkitekten Göran Pauli, återställdes kyrkans utseende, och spåren från 1800-talets renovering avlägsnades så mycket som möjligt. Kyrkan fick då åter slutna bänkar. Dörrar som hittades i trossbotten vid renoveringen användes som förebild för de nya slutna bänkkvarteren.

Kyrkan blev samtidigt utsmyckad med en stor altartavla, målad av Göran Paulis far Georg Pauli, efter en skiss utförd av fadern. Målningen som kallas Jesu Bergspredikan, skänkte han till kyrkan – och det blev också George Paulis allra sista målning.
Dopfunten från 1934 står där den gamla kyrkans huvudingång i söder en gång fanns.

År 1820 fick kyrkan sin nuvarande predikstol.

Dopträdet är tillverkad av konstsmed Lars-Göran Larsson i Bodafors, efter design av komminister Andreas Gunnmo, och invigdes kyndelsmässodagen 2020.

Kyrkans nattvardskalk är ett krigsbyte hitförd i mitten av 1600-talet av Karl X Gustavs soldater från Vejlby kyrka på Jylland.

Orgelläktaren bärs upp av 6 stycken smidda pelare av järn från Taberg.

Orgeln från 1997 är byggd av Tostareds Kyrkorgelfabrik. Den är har två manualer och 15 stämmor.
Stacks Image 262111