Stacks Image 262050

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Vetlanda kommun
Nävelsjö kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Nävelsjö kyrka

När man renoverade Nävelsjö kyrka i början av 1990-talet hittade man en träbjälke som man genom dendrokronologisk undersökning kunde datera till år 1182.
Kyrkan var då bara 25 kvadratmeter stor, och bestod endast av den delen som är längst i öster där dopfunten nu står.

Nävelsjö kyrka ligger på en höjd, och hade fram till mitten av 1800-talet utsikt över Nävelsjön, som då sänktes för att skapa nya jordbruksmarker. Den gamla sjöbotten användes dock aldrig för odling, endast till bete och slåtter.

Nävelsjö kyrka har genomgått förändringar genom seklernas gång, och hela kyrkan har med tiden kommit att så att säga, vridas ett kvarts varv åt höger.
Det var i mitten av 1700-talet som det mesta av den norra väggen revs och kyrkan utökades åt norr samtidigt som altaret flyttades till södra väggen, där den nu har sin plats.
Det närmast unika med Nävelsjö kyrka är att exteriören är helt rektangulär och inte markeras med en halvrund absid . invändigt är dock absiden halvrund.

Den vackra dopfunten i så kallad romansk stil är från slutet av 1100-talet, huggen av en okänd mästare som brukar gå under namnet "Bestarius", Vilddjursmästaren. Denne stenmästare finns representerad i ett flertal medeltida kyrkor, bland annat i Östergötland, men framför allt här i Småland.
Själva funten visar fabeldjur med utskjutande huvuden under rundbågiga arkader.

Den ursprungliga ingången i den södra muren murades igen men själva dörren finns bevarade, numera på Statens Historiska Museum i Stockholm som också har flera andra kelnoder från Nävelsjö kyrka.
Bland dessa två mycket vackra processionskrucifix som troligen är tillverkade i Frankrike på 1100-talet. Korsen som är av trä beklädda med förgylld delvis emaljerad koppar och besatt med stenar, varav en del är äkta turkoser, smaragder och rubiner har nu en framträdande plats i Historiska museets samlingar.

Den mäktiga altaruppsatsen är från 1700-talets mitt tillverkad av den skånske träsnidaren Johan Ullberg. På korset ser vi bland annat texten som Pontus Pilatus lät sätta upp och som angav varför Jesus korsfästes. INRI, vilket står för Iesus Nazarensus Rex Ijuderum, alltså Jesus från Nazsaret, Judarnas Konung.

Predikstolen är från 1600-talet och pryds av de 4 evangelisterna och deras symboler, Markus med Lejonet, Johannes med Örnen, Lucas med Oxen - samt Matteus-Människan. Duvan som hänger i baldakinen, predikstolens tak, symboliserar den Helige Ande.

Bänkinredningen i nykyrkan är från omkring 1950.

Av de tre läktare som kyrkan under olika tider varit försedd med är endast orgelläktaren i norr bevarad.
1852 fick kyrkan en orgel byggd av orgelbyggaren Johannes Magnusson i Lemnhult. Den nuvarande pneumatiska orgeln är byggd 1937 av Olof Hammarberg, Göteborg, men orgelfasaden är från den tidigare orgeln.

Vi ska avsluta på kyrkogården.

I klockstapeln som förmodligen är från andra halvan av 1700-talet, även om den senare byggts om flera gånger, hänger tre klockor. Storklockan och lillkockan är ursprungligen från 1700-talet men omgjutna under 1900-talet. Mellanklockan är från medeltiden och tillhörde ursprungligen grannförsamlingen Björkö, men ingick som pant i en låneförbindelse mellan församlingarna och blev kvar då Björkö församling inte kunde lösa lånet.

På kyrkogården finns flera intressanta gravar. I en som är omgärdad av kedjor vilar författarinnan Märtha Sandwall Bergström, som publicerat 27 böcker, vara de 12 i serien om Kulla-Gulla förmodligen är de mest kända.

Ett litet stycke åt söder i samma kvarter finns skulptören Adolf Jonssons gravvård, med en relief som han själv skapat.

Och på några stenar står namnen Emma Kristina och Carl Gustaf Trofast. Deras dotter Hedvig utvandrade i slutet av 1800-talet bara 12 år gammal till Nordamerika, där hon så småningom träffade och gifte sig med en man vid namn Mott George Gilette, bror till King Camp Gilette, uppfinnare och tillverkare av rakblad. Hedvig gifte alltså in sig i en familj som med tiden blev mycket förmögen.
Stacks Image 262073