Stacks Image 262165

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Jönköpings kommun
Norrahammars kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Norrahammars kyrka

Innan Norrahammars församling bildades delades det nuvarande området av tre socknar, och samhällets invånare fick därför gå till olika kyrkor, beroende på var i samhället de bodde .
Tidigare hade folket i Norrahammar vid gudstjänster och högtider fått söka sig antingen till Sandseryds kyrka, om man bodde väster om Tabergsån, eller till Barnarps kyrka om man bodde öster om ån, alternativt till Ljungarums kyrka om man bodde norr om ån i Hovslätt. Till dessa kyrkor var vägen lång och krånglig - och det fanns verkligen behov för en gudstjänstlokal i Norrahammar.

Bygget började med en syförening grundad av pastorn Wilhelm Harsen i Månsarp, innan bruksdisponenten Eric Hedenblad 1928 utifrån detta lät organisera Norrahammars kapellbyggnadsförening.

Kyrkan ritades av arkitekt Göran Pauli som senare blev stadsarkitekt i Jönköping. Han hade äldre träkyrkor ute på landsbygden som förebild. För sitt jobb fick han 500 kronor. Kyrkan började byggas i april år 1929 av byggmästare Gunnar Johansson från Norrahammar, och invigningen skedde bönsöndagen 25 maj år 1930.

Fram till 1942 finansierades driften av kyrkan genom Norrahammars kyrkliga arbetsförening samt genom kollekt och ett årligt anslag på 3000 kronor från Norrahammars bruk. När sedan Norrahammars köping och Norrahammars pastorat bildades 1943 överlämnades kyrkan av kapellföreningen till Norrahammars församling.

I den fristående klockstapeln hänger kyrkklockor tillverkade av Bergholtz klockgjuteri i Stockholm.

Under åren har koret utvidgats och några bänkar har tagits bort, både i koret samt längst ned i kyrkan. I koret har man satt upp bänkdörrarna som panel från de borttagna korbänkarna.
År 1958 byggdes sakristian till efter ritningar av distriktsarkitekten Helmer Flensborn.

Närheten till industrin och många års luftföroreningar gjorde det nödvändigt med en uppfräschning och översyn av kyrkan. Under renoveringen byggde man bland annat ut för samtalsrum efter ritningar av arkitekt Lars Löfstedt. Kyrkan återinvigdes första söndagen i advent 1990 av biskop Sven Lindegård.
Ursprunglig färg i både väggar och inredning finns bevarad under den nuvarande färgen. Den ursprungliga färgskalan kan man bland annat se på några ställen under bänkarna eller i trappan upp till läktaren.

Altartavlan som förställer Jesus i Getsemane har målats av Georg Pauli, som var far till kyrkans arkitekt Göran Pauli.

Arkitekt Göran Pauli har utformat de stora ljuskronorna i trä. De höga och spetsiga lampskärmarna av pergament ska påminna om eldslågorna från järnhanteringen vid bruket.

Träskulpturerna i koret, Maria med Jesusbarnet, Johannes döparen samt processionskorset är tillverkade av Eva Spångberg från Gamla Hjälmseryd. Hon ville inte kalla sig skulptör, utan fördrog benämningen Förkunnare i trä.

Orgelfasaden är ursprunglig och tillhör en orgel byggd 1930 av Mårtenssons orgelfabrik, Lund, men orgeln har sedan början av 1970-talet ett mekaniskt orgelverk tillverkad vid Västbos orgelfabrik i Långaryd.
Stacks Image 262184