Stacks Image 262071

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Emmaboda kommun
Långasjö kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Långasjö kyrka

Långasjö kyrka, som är en av fyra huvudkyrkor i Emmaboda kommun stod klar 1789, och ersatte då en tidigare medeltida kyrka.
Resterna av den gamla kyrkans västra mur finns på kyrkogården.

Beslut om att bygga den nya kyrkan togs 1775, efter att den växande församlingen blivit för stor för den lilla kyrkan. Ritningar för kyrkan upprättades av Överintendentsämbetet.

15 år efter byggstarten kunde kyrkan invigas av biskop Olof Wallquist den 23 augusti 1794.
Förr var det just biskopen som enligt lag skötte kyrkoinvigningar. I den gamla Smålandslagens 12:e kapitel stod det att om en biskop inte kan komma till invigning av en kyrka skulle han bland annat ”styrka sitt förfall medelst ed av sju präster” om han inte ”är sjuk eller ligger i sotsäng” eller ”är i Rom hos påven”.

När den nya kyrkan med sitt torn stod klar revs också den klockstapel som ska ha stått norr om kyrkan.

Det har skett flera stora renoveringar och ombyggnader av kyrkan, både under 1800-talet, under 1900-talet och nu på 2000-talet. I mitten av 1800-talet fick kyrkan bland annat en ny predikstol gjord av den helt självlärde orgelbyggaren Johannes Magnusson, dock efter ritningar från Överintendentsämbetet.

Sannolik använde man från början altartavla från den gamla kyrkan i den nya. Från 1803 och till en stor renovering 1957 fanns en målning, "Frälsarens bön i örtagården", utförd av S Spith, placerad i korväggens dåvarande grunda rundbågiga altarnisch.
Den tavlan finns numera i Smålands museum.

Den nuvarande altartavlan kom på plats 1957.
Konstnären och författaren Elisabeth Bergstrand-Poulsen som var från Långarsjö hade avlidit i Köpenhamn 1955, och det var sommaren därefter som hennes make bildhuggaren Axel Poulsen berättade att Elisabeth önskat skänka tavlan till sin hemförsamling.
Församlingen var dock tveksam och det drog ut på tiden. När man väl bestämt sig för att ta emot tavlan tog det ytterligare tid innan Riksantikvarieämbetet gav tillstånd att den gamla altartavlan fick tas ner. När kyrkoherden så tog kontakt med Axel Poulsen berättade denna att det var i sista minuten. Dagen innan hade en församling i Västergötland erbjudit sig att köpa tavla.
På Alla Helgons dag 1957 kunde domprosten Gustaf Adolf Danell inviga tavlan i Långsjö kyrka, som kallas ”Den himmelska och jordiska lovsången”.
Som modell för Maria på tavlan använde konstnären sig egen mor!

Även de fyra tavlor som är placerade på västväggen under läktaren är målade av Elisabeth Bergstrand-Poulsen.

Krucifixet på sydväggen anses vara snidat omkring är 1500 och är tillsammans med en primklocka från samma århundrade de äldsta inventarierna i kyrkan. Triumfkrucifixet hade i den gamla kyrkan sin plats i valvbågen framför koret. På korsarmarna och korsstammen finns de fyra evangelisternas symboler: ängeln, lejonet, oxen och örnen.

Altaret är från 1960-talet. Själva altarringen och omfattningarna kring kordörrarna är från andra hälften av 1800-talet. Altaret är liksom dopfunten huggen i röd småländsk granit. I dopfunten finns en mässingsskål från 1500-talet som kanske är ett krigsbyte från Nürnberg.

Orgeln byggdes 1970 av Johannes Künkel i Lund och är den tredje som funnits i kyrkan. Orgelfasaden är från en av de tidigare orglarna från mitten av 1800-talet.

På gräsplanen utanför kyrkomuren står emigrantstenen, som är ett minne av de cirka 1400 sockenbor som utvandrat. Stenen står i en damm med botten av glasmosaik designad av Vicke Lindstrand, Kosta glasbruk.
Stacks Image 262096