Stacks Image 262115

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Värnamo kommun
Kärda kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Kärda kyrka

Som på så många andra platser har den nuvarande kyrkan i Kärda sitt ursprung i tidig medeltid. När den uppfördes vet man inte, men man tror att här fanns en kyrka redan år 1150, och den skulle då vara en av stiftets äldsta.
Danskarna under ledning av Daniel Rantzau brände kyrkan 1565, men en ny uppfördes på samma grund, och kom sedan att tjänstgjorde som församlingens kyrka i omkring 300 år.

I mitten av 1800-talet började kyrkan bli för trång och samtidigt behövde den renoveras. Folkmängden hade ökat markant och både kyrkan och kyrkogården var för liten. Vid en prostvisitation hösten 1863 blev kyrkan nedsynt och tio år senare var ritningarna klara till en ny kyrka som förlades några hundra meter väster om den gamla kyrkan.
Efter ett anbud på 9.000 kronor fick byggmästare Anders Larsson i Slätteryd i uppdrag att stå för byggandet. Hela församlingen var engagerad efter förmåga genom dagsverke eller leverans av material. Kyrkan började byggas 1876 och redan samma höst stod kyrkan klar. 

När den nya kyrkan stort färdig rev man den gamla kyrkan som låg några hundratal meter öster om den nuvarande på den gamla kyrkogården.

Till den nya kyrkan lät man flytta flera gravstenar som nu finns inmurade i kyrkväggen. Bland annat den stora gravstenen i mitten som är över Måns Pedersson Stierna som dog 1588, bara 9 år gammal.

På en annan av kyrkans ytterväggar finner vi en gravsten huggen av den skickliga Holländske stenhuggaren Hans Fleming som var i tjänst i Sverige åt Wasasönerna Johan III och hertig Karl.
Vilka som vilar är vet vi inte med säkerhet då vi bara kan utläsa delar av namnen men inga årtal. Även om stenen bör vara från tiden kring slutet av 1500-talet eller början av 1600-talet. Vi vet att Fleming vid denna tid jobbade med slottet i Jönköping och att han då också ägde en går i Jönköping.

De båda klockorna är gjutna år 1706, men har sedan omgjutits några gånger. Kyrkan har två klockor. Lillklockan, som är omgjuten 1801, har flera inskriptioner. På den övre kanten står det: ”Min vän med hjärtat dyrka Gud. Han dyrkas ej med tomma ljud.”

Altartavlan skänktes till kyrkan 1891 av bröderna Lilliecreutz på Åminne och Källunda. Tavlan är en kopia av Fredrik Krebs från Lund, efter ett känt verk av den danske konstnären Carl Bloch och föreställer Uppståndelsen och Livet. Originalet finns på Fredriksborgs slottsmuseum i Hillerö, Danmark.
Fredrik Krebs hade en liten egenhet. Han var en av grundarna av den teosofiska logen i Lund. Teosofin som var populär vid förra sekelskiftet strävade till att förena alla världsliga religioner, och i ett antal Skånska kyrka, bland annat i Knästorp, Tottarps och Bjällerups kyrkor, han han lyckats smyga in en bild på Shiva, som enligt den hinduiska tron var den viktigaste guden! Shiva både skapar och förstör världen. Dessa målningar lyckades han genomföra utan att någon reagerade. Men den friheten har Krebs inte tagit sig här!

Bland de familjer som skänkte gåvor till kyrkan på 1600-talet fanns Arvid Stierne på Höreda och hans hustru Märta Somme – och Elisabetta Månesköld till Källunda och hennes man Erik Ulfsparre.

En av de vapensköldar som hänger i kyrka är över Carl Johansson Siöblad till Flättna i Södermanland samt Härstad och Bolmerid i Småland var med om slaget vid Lützen 1632 där han sårades svårt. Han återhämtade sig dock. Men redan året efter sårades han åter, nu vid slaget Pfafferhafen. 1648 sårades Carl Johansson Siöblad vid belägringen av Prag. 1659 blev Carl Johansson Siöblad kommendant på Kronborg på Själland. Där klagade han året efter över att han, som inte fått ut sin lön sedan 1655 och endast hade ett obetydligt traktamente, måste traktera hela generalitetet, holländska flottan och en hop danskar samt blev magsjuk av all representation, eftersom han aldrig vant sig vid starka drycker!
Carl Johansson Siöblad blev senare Häradshövding i Östbo och guvernör över Ödsel. Och när han slutligen dog 1696 i en ålder av 85 år fick han sin grav i Kärra gamla kyrka.


Kyrkan äger ett antependium som skänktes till gamla kyrkan i början av 1700-talet, ett tygstycke om används för att täcka altaret. Den förvaras numera i en monter under läktaren. Antipendiet var under ett antal årdeponerat i Smålands museum i Växjö, men återfördes till kyrkan år 1970.

Sveriges första kyrkliga syförening bildades i just Kärda redan år, 1844. Initiativtagare var "Mormor på Herrestad”.

Dopfunten är från den gamla kyrkan och tillverkad i röd, delvis polerad, sandsten, sk
änkt 1639 av Arvid Pedersson Stierna och makan Märtha Somme.
Dopfatet i dopfunten är från 1600-talets mitt och gjort av mässing. 

1878 byggdes en mekanisk orgel av Carl Elfström i Ljungby. Orgelfasaden ritades av Johan Fredrik Åbom vid Överintendentsämbetet. Den renoverades 1969 av Anders Perssons Orgelbyggeri i Vilken utanför Höganäs.
Stacks Image 262144