Stacks Image 262027

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Sävsjö kommun
Hylletofta kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Hylletofta kyrka

Även om Hylletofta kyrka är ombyggd flera gånger så finns det fortfarande tydliga spår av den ursprungliga 1100-tals kyrkan, som hör till en grupp kyrkor som gemensamt kallas Njudungskyrkor. Dessa kyrkor brukar tillskrivas stenhuggare som hade verkat vid bygget av domkyrkan i Lund, och som sökte sig nya uppdrag när denna stod färdig 1145.

Till höger om porten på södra långsidan syns konturerna av var den ursprungliga huvudporten låg.

Ursprungligen var långhuset kanske sex-sju meter kortare än i dag.
I slutet av 1700-talet förändrades Hylletofta kyrka radikalt. Då byggdes långhuset till och fick sin nuvarande längd, och en helt ny tornbyggnad uppfördes. Fönstren gjordes större och de utvändiga målningarna kalkades över.
Vid en omputsning av kyrkan 1995 upptäckes ett band med rött dekorationsmåleri under takfoten. Liknande dekorationer finns på andra Njudungskyrkor såsom Hjärtlanda, Norra Sandsjö, Lannaskede och Norra Ljunga.

På 1930-talet upprättade arkitekt Johannes Dahl ett program för ombyggnad av kyrkan, men detta sköts hela tiden på framtiden.
Arkitekt Paul Boberg tog över planerna på restaureringen men då han avled 1947 tog hans kollega arkitekt Bent Jörgens Jörgensen över och lade 1948 fram ett nytt förslag. Inte heller då hände något utan det dröjde till 1955 innan man satte igång, då efter Bent Jörgen Jörgensens förslag.


Kyrkan renoverades åter under mitten av 1990-talet – och byggnaden överensstämmer i stor grad till det yttre med hur kyrkan såg ut under slutet av 1700-talet.

Stigluckan som leder in på kyrkogården är från 1600-talet, och Hylletofta är en av få kyrkor i länet som har en bevarad stiglucka

Fram till 1780-talet hängde kyrkans båda klockor i en klockstapel på kyrkans södra sida. Den lilla klockan som fortfarande används är från 1400-talet, och den stora omgjöts 1790 av Jonas Magnus Fries i Jönköping, i samband med att en klockstapel på kyrkogården revs och tornet restes.
Kyrkan har också ägt en primklocka, som hängde i koret och användes vid mässan under katolsk tid. Så småningom såldes den lilla klockan, smältes om och användes sedan som vällingklocka på Bjärkaryds herrgård.

Kyrkan klarade sig länge från ombyggnader, men på 1500-talet byggdes en sakristia, och utvändigt utförde man dekormålningar med röd färg. Denna färg är nu borta, men man han återfunnit fragment av dessa på väggen till absiden.

Koret och absiden på östra sidan är dock oförändrade sedan medeltiden – bortsett från fönstret. Och på insidan tillkom på 1600-talet de vägg och takmålningar vi kan se idag. Dessa målningar målades över med nya motiv i början av 1800-talet, men togs åter fram i mitten av 1950-talet.

Inne i vapenhuset står en mycket gamla kyrkdörr i smide lutad mot väggen. Dörren som är från tidig medeltid har ett fågelmotiv som skildrar Hylletoftas symbol "Hyllekråken”. Enligt en legend här i trakten skall motivet handla om hur man bestämde var kyrkan skulle ligga. Traditionen säger att man då skulle tagit kråkor, bundit ihop deras fötter och låtit dem flyga iväg. Där de landade byggde man kyrkan.

I vapenhuset finns också en piscina, som tidigare var vanligt i många kyrkor och fungerade som ett slags sköljho för heliga vätskor. Där hällde man till exempel ut överblivet nattvardsvin från kalken och dopvatten från dopfunten. Vätskan rann sedan ner i kyrkans grund och kom på så sätt i vigd jord. Piscinan fanns länge förvarade hos hembygdsföreningen i tron att det var en del av en stenkvarn.

I kyrkan finns flera andra föremål från tidig medeltid. Bland annat dopfunten som är från 1100-talet, smyckad med diverse figurer, bland annat odjur och demoner.

Östra korfönstret förstoras i mitten av 1800-talet, men återställdes senare till sin ursprungliga medeltida storlek.
Korabsiden har kalkmålningar från 1600-talet. På ömse sidor i absiden skildras apostlarna Andreas, Johannes, Petrus och Jakob.
Huvudmotivet i takets mitt föreställer Gud Fader i en cirkel med Kristus på höger arm och riksäpplet i den vänstra.

Över ingången till sakristian på södra sidan sitter en fönsteröppning från tiden innan sakristian uppfördes.


Och på kyrkans södra långhusvägg finns en relief inmurad med motivet ärkeängeln Mikaels kamp med draken, och som anses vara från 11- eller 1200-talet. Den återfanns och fick sin nuvarande placering vid en renovering av kyrkan på 1950-talet.

Predikstolen som tillverkades 1794 av mästare Tigerström är placerad i nordvästra hörnet strax bredvid triumfbågen.

Fram till 1870 saknade Hylletofta kyrkan orgel, men erbjöds då av Barkeryds församling att inköpa deras gamla ålderstigna orgel, enligt vissa uppgifter tillverkad 1756 av dåvarande kyrkoherde i Barkeryd, John Fovelin.
Den nuvarande orgeln kom på plats 1956, byggd av Olof Hammarberg i Göteborg, med fasad efter Bent Jörgen Jörgensens ritningar.
Stacks Image 262058