Stacks Image 262058

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Jönköpings kommun
Bäckaby gamla kyrkoruin

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Bäckaby gamla kyrkoruin

Vi står nu vid en plats där den hitflyttade men senare nerbrända medeltida Bäckaby kyrka låg. Ursprungligen stod kyrkan i Bäckaby sydväst om Vetlanda. Kyrkan var byggd av timmer som man kunde konstatera hade fällts år 1326. Torn och vapenhus hade tillbyggts på 1600-talet och på 1700-talet uppfördes en korsarm i norr. Det var vanligt att man byggde till kyrkorna i Småland när dessa blev för tränga för den växande församlingen.
Kyrkan var alltså en av ytterst få träkyrkor som bevarats från medeltiden.

Kyrkorummet präglades av en rik inredning med målerier i senbarock stil. Kyrkan hade dekorerats 1728 av målaren Zakarias Hake från Ramkvilla med motiv hämtade från Gamla och Nya testamentet. Och de målningar som fanns i den så kallade nykyrkan utfördes på 1760-talet av korpralen och målaren Gerhardt Boldt.

Bäckaby gamla kyrka var klädd med rödfärgade furuspån, och hade ursprungligen bara några få små fönster, som dock utvidgades under 1800-talet.

När Bäckaby församling byggde en ny stenkyrka i slutet av 1800-talet övergav man den gamla träkyrkan, som skulle rivas varefter timret skulle säljas. För att rädda kyrkan köptes den av ingenjör Algot Friberg från Norra Smålands Fornminnesförening som 1902 lät flytta byggnaden till Jönköpings stadspark, och det blev då den första byggnaden i den nya parken.

Kyrkan brändes ner av två pyromaner år 2000. Byggnaden totalförstördes och bara grunden och en del rester av väggarna stod kvar.

Man beslutade att inte återuppföra Bäckaby kyrka, eftersom den mycket speciella interiören inte gick att återskapa. I stället har en minnesplats utformats kring kyrkans grund efter förslag av landskapsarkitekt Bengt Ising vid Nyréns arkitektkontor.

Platsen invigdes våren 2003 och den gamla muren runt kyrkoruinen har iordningställts. Innanför murarna finns åtta sittbänkar i granit med sittbrädor gjorda av den tall som stod vid kyrkan och som skadades vid branden.

Mindre än tre hundra meter norr om kyrkplatsen står den 35 meter höga Solberga gamla 1600-tals klockstapel, som tidigare stått i Norra Solberga utanför Nässjö.
Också här var det Algot Friberg som tog initiativet till att låta flytta stapeln till Stadsparken i Jönköping, där den har stått sedan 1903.

På sin ursprungliga plats genomgick stapeln under årens lopp många reparationer som vållade församlingsborna både kostnader och andra bekymmer.
Speciellt var det dragrepen eller "klockesträngarna" som ofta gick sönder och måste lagas eller ersättas. Särskilt betungande blev utgifterna för dragrepen 1716, då man fick köpa hampa för 7 daler 16 öre från säteriet Grimsberg. Därtill kom spinningskostnader på 9 mark kopparmynt. Detta berodde bl.a. på att man ett helt år och något mera ringt för "Hennes Sahl Majestät Änkedrottningen Hedvig Eleonora" som var änka efter Karl X Gustav.

Numera saknar Solberga klockstapel kyrktupp, och den försvann också tillfälligt tillsammans med åskledare och kula under en natt i september 1940, då den rammades av en engelska spärrballong p å drift.
Under höststormar hade många av dessa spärrballonger, som var en del av försvaret av bland annat hamnar på de brittiska öarna, slitit sig. Ballongerna, och framför allt de tjocka vajrar som hängde från ballongerna orsakade då stor förödelse inte bara i Jönköpingstrakten, utan i stora delar av västra Sverige. Efter drygt en och en halv månad var klockstapeln reparerad och tuppen återställd till en kostnad av 1.568 kronor.