Stacks Image 262113

Berättelser om kyrkor i Växjö stift
lista / karta Gislaveds kommun
Bosebo kyrka

Berättelser om kyrkor
i Växjö stift

lista
Bosebo kyrka

Bosebo kyrka som invigdes 1962 av biskop Elis Malmeström, är ritad av arkitekt Rudolf Hall från Göteborg, som även ritat kyrkan i Smålandsstenar, och Bosebo kyrka påminner också till en del om denna.

Kyrkan är yngst i pastoratet men platsen har kristna traditioner långt tillbaka i förhistorisk tid.
Den första kyrkan på platsen var enligt legenden byggd av den mäktige hedningen Bose, som sedan givit namn åt platsen. I en berättelse om honom berättas att han försökte dränka sin piga som blivit kristen genom att sänka henne i sjön med en kvarnsten om halsen. Men hon räddades och kunde simma vidare som en svan.
I en annan version dödade han flickan med sitt svärd och där hennes blod rann sprang det upp en vattenkälla som finns kvar än i dag!
För att sona sin gärning – vilken den nu var – bestämde sig Bose för att bygga den första kyrkan. Enligt samma legend lät han två otämjda stutar släpa omkring på den första byggstenen och där de till slut stannade lät han bygga kyrkan. Sissela blev kyrkans speciella skyddshelgon och hon har avbildats med en kvarnsten om halsen.

Helt säkert vet man att det i mitten av 1500-talet fanns en kyrka här, men denna kyrka brändes förmodligen av danskarna vid mitten av 1600-talet.
Den kyrkan som sedan byggdes finns bevarad på Kulturen i Lund.
Det ingick redan från början i planerna att museet skulle ha en träkyrka, och när Bosebo gamla kyrka skulle rivas 1894 köptes kyrkan av hembygdsforskaren Georg Karlin. Han var med om att bilda Kulturen i Lund, och blev också dess förste chef. Att man bestämde sig för just Bosebo gamla kyrka berodde på att Karlins morfar hade varit komminister i Bosebo församling och Karlin kände därför väl till kyrkan.

Träkyrkan som byggdes i slutet av 1800-talet i nygotik stil visade sig dock vara dåligt byggd och bristfällig redan under avsyningen efter bygget. Vid regn droppade vatten i huvudet på prästen och på kyrkobesökarna, och vid hård vind kände det som att tornet skulle blåsa omkull. Kyrkan blev också med tiden för stor, varför varför man i mitten av 1900-talet bestämde sig för att bygga nytt istället för att restaurera den befintliga kyrkobyggnaden.
Den gotiska träkyrkan revs efter bara 64 år.

I det kyrkomuseum som finns på vinden i den gamla skolbyggnaden, som nu är församlingshem finns inventarier från den tidigare kyrkan.

Den nuvarande kyrkan invigdes sommaren 1962.

Det stora krucifixet som utgör altarprydnad är från 1962 skapad av bildhuggaren Ingvar Fröberg från Smålandsstenar.

Dopfunten i gnejs är från senare delen av 1200-talet men har en fot som tillkom 1962. Dopskålen är från 1600-talet.

Träskulpturen ”Den gode herden” är gjord i Tyskland, förmodligen under medeltiden.

Till höger i koret står ett golvur från 1987.

I början av 1920-talet hittade man ett tygstycke i kyrkkistan. Det broderade krucifixet är förmodligen en del av en mässhake från 1400-talet.

Vinkannan köptes 1716 från en guldsmed i Varberg.
Och nattvardskalken är omnämnd på 1600-talet. Foten är den ursprungliga men skålen byttes mot en större 1903.

1773 byggdes en orgel av Jonas Solberg i Värnamo. Denna följde med Bosebo gamla kyrka när denna flyttades till Kulturen i Lund, där den finns i dag.
På vinden till församlingshemmet som ligger invid kyrkan och som tidigare var skola, finns delar av den orgel som byggdes 1962 av Tostareds Kyrkorgelfabrik för den nuvarande kyrkan. Här finns också ett kyrkomuseum med inventarier från den tidigare kyrkan.

Den nuvarande orgeln är byggd 1996 av Hammarbergs orgelbyggeri i Göteborg.
Stacks Image 262093